MENÜ

Hozamfokozás a Güttlerrel – ahogy a felhasználó látja

Oldalszám: 67
2014.04.29.

Családi gazdaságunkban 280 hektáron termesztünk õszi búzát, õszi árpát, kukoricát, napraforgót, zöldborsót. 2001-ben vásároltuk a Földmester magágykészítõt 6 m-es munkaszélességben, az említett növények alá.

A Földmesterbõl a Güttler Standard hengert tárcsával egy menetben tarlóhántásra és lezárásra használjuk. Ezáltal megõrizzük a talajnedvességet és a Güttler henger a mintázatával olyan felszínt hagy maga után, ami a csapadékot összegyûjti és levezeti a talajba. A talajélet fokozottan megindul, a gyommagvak is csírázásnak indulnak és kedvezõ lesz a talaj állapota egy nyár végi vagy õszi szántásnak.

Ha szántásos talajmûvelést végzünk, akkor a szántást a Duplex hengerrel zárjuk le. A Duplex hengernek a rögtörõ és a tömörítõ hatása lényegesen jobb, mint a gyûrûshengeré. A tömörítés mélyebb. Magágykészítésnél használjuk a Güttler kombinátort és kapcsolva hozzá a Standard hengert. Ezzel az eljárással egy menetben búza és árpa vetõágyat készítünk, két menettel apró magoknak készíthetõ magágy.

Ha nem alkalmazunk õsszel szántásos mûvelést, akkor a körülményektõl függõen 2–3 menetben lehet magágyat készíteni tárcsával kapcsoltan a Güttler hengerrel. A magágy a Güttler hengernek köszönhetõen apró morzsás lesz, mely kedvezõ a magbeágyazódáshoz. Õszi kalászosok esetében a Güttler henger a felfagyások visszatömörítésére is alkalmas. Hallottam más felhasználóktól, hogy ebben az esetben a bokrosodást is elõsegíti a hengerezés, ami termésnövekedést eredményez.

Tavaszi vetésû kultúrák esetében az õszi szántást Güttler kombinátorral és kapcsoltan a Güttler hengerrel egy menetben munkáljuk el. A magágykészítés egy menetben történik a Güttler kombinátor és a Güttler henger gépkapcsolattal. Az így elõkészített talaj a tavaszi vetésû kultúrák számára ideális.

A Güttler kombinátornak és a Güttler hengernek köszönhetõen a vetésmélység pontosan beállítható és tartható, ezáltal a kelés egyöntetû és robbanásszerû. Az ideális magágynak köszönhetõen megfelelõ tõszám lesz, melybõl következik a jobb termés.

Jövõbeni terveim között szerepel, hogy a traktoromat kiegészítsem fronthidraulikával, így a Güttler Földmester gépkapcsolási lehetõségeit még jobban ki tudom használni.