MENÜ

A szomszéd repcéje mindig sárgább...?

Oldalszám: 32
Fecsó Zoltán 2014.04.29.

Ne mérgelõdjünk, tanuljunk inkább a profiktól!
Ahogy mondani szokták: a világ körüli utazás is, az elsõ lépés megtételével kezdõdik. Tegyük meg mi is az elsõ lépést.

Cikkemmel az olyan termelõk kételyeit szeretném eloszlatni, akik eddig csak kacérkodtak a repcetermesztés gondolatával. Ennek érdekében az Abaúji Charolais Mg. Rt vezetõivel, Jancsó Istvánnal és Papp Sándorral beszélgettem a repce térhódításának fejezeteirõl a cégcsoport életében.
Több év repcetermesztési tapasztalatát alapul véve – mint ahogyan azt az Abaúji Charolais Mg. Rt vezetõi megosztották velünk – látni fogjuk, hogy az évek elõre haladtával milyen termesztéstechnológiai, milyen növényvédelmi tevékenységgel tudott a cég biztosabb termést elérni a területnövekedés mellett. Ez mindenkinek tanulságos lehet, mindenki el tudja helyezni a saját technológiai színvonalát, be tudja illeszteni azokat az elemeket, amelyekre mindenképp figyelni kell, vagy esetlegesen mellõzni lehet.
A gazdaság a térség legnagyobbjai közé tartozik, hiszen a cégcsoport (Abaúji Charolais Rt., Hordeum 2000 Kft., Mánta Bt.) termõterülete mintegy 5000 ha-t tesz ki.

 • Az elsõ repcés év a Hordeum 2000 Kft. életében az 1998–99-es év volt. Egyszerû talajmunka géppel, hagyományos gabona-vetõgéppel, 800 ha össz területbõl 200 ha repce vetésére került sor. Tápanyag-utánpótlást egy menetben kijuttatott tavaszi 120 kg N hatóanyag jelentette. Növényvédelem szintén tavasszal Lontrellel történõ gyomirtással történt, a kártevõk elleni védelmet pedig az egyszeri kijuttatású Nurelle-D jelentette.
 • A 2000-es évben vásárolt új eszközök ugyancsak a repce termesztését szolgálták. Ezeknek az eszközöknek használatával, nemcsak az idõjárás határozta meg a kelést, hanem a talajmunkával is tudták azt befolyásolni. Ebben az évben jelent meg az elsõ hibrid a termesztésben, de csupán az összes vetett repceterület 20%-án.
 • A 2001-es évben Amazon D9-es vetõgép szolgálta a gyorsabb, és biztonságosabb vetést.
 • A 2002-es év jelentõs terméstöbblete a cég megerõsödését jelentette, mely késõbb jó alapul szolgált az Abaúj Charolais Rt.-vel történt egyesüléshez is.
 • A 2003-as év repcét nézve katasztrofálisan sikerült. Ez volt az az év, mikor az országosan vetett repce 90%-a kitárcsázásra került. Ennek egyfelõl a kifagyás, másfelõl a felfagyás volt az oka. Ekkor figyeltünk fel a KWS hibrid repcéjére a TRIANGLE-ra, ami Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján is eredményesen vizsgázott. Nemcsak az OMMI (2003 a legjobb télállóságú repce Magyarországon), és kis parcellás kísérletekben, hanem köztermesztésben is.
   2004-ben 550 ha repce vetése mellett 3,6 tonnás hektáronkénti rekord- termést értünk el. Ekkor már 100 ha TRIANGLE vette ki részét ebbõl a teljesítménybõl, a nem ritka 4 tonnás átlagokat produkálva.
 • A 2005-ös évben a 600 ha vetett repce egyharmada a TRIANGLE volt. A fagyási kockázat elkerülésére az egyik orvosság ennek a hibridnek a használata. Robbanásszerû növekedése a késõbbi szeptemberi vetést is jól tolerálja.
  Tavaly rosszul teleltek a repcék. A hótakaró nélküli tél, az enyhe február eleji idõ megindította a vegetációt, a márciusi minuszok (–25 ºC) egy gyengébb termést eredményeztek. Ennek ellenére 3 tonnás átlagtermést értünk el 600 hektárra vetítve.
 • Az idei évben 800 ha repcét kell betakarítanunk. A hibridek között kihagyhatatlan továbbra is a TRIANGLE, idén 200 ha-ról várjuk a kiemelkedõ termést mind mennyiségben, mind olajban.

A repcetermesztés technológiáját nézve a helyi viszonyainkon (nem ritkán 8 AK alatti, erõsen dombos területen) igyekszünk eredményesen gazdálkodni:

 • Talajelõkészítés tárcsás mûvelés, folyamatos hengerrel történõ visszazárás.
 • Tápanyag õsszel (N 50 kg, P 70 kg).
 • Vetés augusztus 25. és szeptember 5. között (általában ezután meg is ázik). Fajtánál 700 ezer, hibridnél 500 ezer csíra magmennyiséggel. Dupla gabona sortávval, 2 cm mélyre vetünk. Vetés ellenõrzése búzával, vagy árpával – ezt megtaláljuk a talajban a színébõl fakadóan.
 • Õsszel a fejlettségtõl függõen regulátorozunk, ez 8 leveles állapotot jelent.
 • Gyomirtás csak tavasszal, mivel a mi gyomviszonyaink mellett az õszi nem hatékonyabb, így egy esetleges kifagyás esetén sincs felesleges pénzkidobás. Kora tavasszal 500 kg kénes amonszulfidot – DASA (N 26-S 13) – juttatunk ki egy menetben.  A gyomirtásra visszatérve, a matricaria fajok, a ragadós galaj és a mezei acat számít veszélyesnek. Egy menetben történik a gyomirtó szer (Lontrel 0,4 l/ha, Galera 0,3 l/ha), a rovarölõ szer (Nurelle-D 0,6l/ha), kiegészítõ bór (Solubor 4 kg/ha) kijuttatása. A kártevõknél a repce fénybogár, a repcebecõ ormányos és a repce gubacsszunyog kártételére kell kifejezetten figyelni. Általában az egyszeri védekezés a hosszabb hatástartam miatt elég szokott lenni, de ha indokolt méhkímélõ szerrel (Calypso 0,1 l/ha) ki lehet egészíteni. Ebben az évben 150 hektár esetében volt ez indokolt.
 • A betakarítást gabona kobájnnal végezzük, oldalkasza használata mellett.

A repce piaci helyzete nagyon kedvezõ irányba mozdította, mozdítja a termelõi kedvet. Ezek a tényezõk nem csak a terület növekedését eredményezik, hiszen ebben az évben mi is az ezresek klubjába tartozunk majd (1000 ha repce vetést akarunk), hanem a hektáronkénti termésszint további növekedését indukálják. Ha valaki egyszerûen egy papír és egy ceruza segítségével kiszámolja a költség és bevételi oldalt, rá fog jönni, hogy az intenzív kultúrák után fog a legnagyobb szám maradni – elõször a papíron, majd a zsebben is. 3 tonna termést alapul véve, 60 ezer Ft/tonna átvételi árral és hektáronkénti gabonaköltséggel számolva egy szemet gyönyörködtetõ számot kapunk. Nem beszélve az ennél nem ritkán nagyobb hozamokról.

Kis odafigyeléssel megfelelõ fajta-, hibridválasztással pillanatok alatt az ember kedvenc növényévé válhat. A repce bámulatos növény, rengeteg hibánkat tud tolerálni. A tavasszal 20 db/m2 növénysûrûség, kisebb „meggy fává” alakulva tudja produkálni az óhajtott termést. A repceelágazások, becõk, becõben lévõ magok száma, a becõszint vastagsága mind befolyásolják az eredményességet, pozitív értelemben meglepõ, kellemes csalódást okozva.

Köszönöm Jancsó Istvánnak, és Papp Sándornak a tanulságos kronológiai bevezetést, a személyes tapasztalatokat. Jó egészséget, és hasonló repceeredményt, és eredményes gazdálkodást kívánok az idénre, és jövõre is.

Kérdése esetén forduljon bizalommal szaktanácsadóinkhoz!

Növénytermesztési kérdésekben a KWS-ben partnerre talál.