MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr sertés koca család

10 éve bábolnait etet az elégedett Bognár család!

Bakonyszombathelyen, ebben az apró, de annál szebb falucskában él a mindenki által ismert és becsült Bognár család. Bognár István, neje Katika és fiúk Károly már 20 éve sertéstartással foglalkoznak. A család férfitagjaival beszélgettünk egy szép nyári délután, a volt Állami Gazdaság mellett fekvõ sertéstelepükön.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr Mezőgazdaság huntraco cég

15 éves a Huntraco

Az idén fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepli a Huntraco Zrt., melynek mezõgazdasági üzletága 2004 januárja óta önálló szervezeti egységként mûködik. Míg kezdetben a választék csupán a Caterpillar teleszkópos rakodóira és csúszókormányzású minirakodó gépeire korlátozódott, mára jelentõsen bõvült a kör.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr BASF Aratás telepen

Aratás elõtt Hegyfalun

A Raiffeisen Agrárház Kft. nagysikerû fajta és gépbemutatóval egybekötött rendezvényt tartott Hegyfalun 2006. június 30-án. A megjelent mintegy 60 termelõ elsõként a Raiffeisen Agrárház Kft. nagyüzemi õszi búza fajtabemutatóját tekinthette meg.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr Bemutató Bayer készítmény

Bayer Légyott - Szántóföldi növényvédelmi bemutatók

A Bayer Légyott rendezvénysorozat harmadik évében, június 14-én a Békés megyei Csorváson, a Csorvási Gazdák Szövetkezetében, június 20-án a Somogy megyei Fonón, az Agrofon Kft. területén, valamint június 22-én a Heves megyei Nagygomboson, a Gödöllõi Tangazdaság Rt. nagygombosi kerületében került sor. A regionális növényvédelmi találkozón az érdeklõdõ gazdák hat szántóföldi növénykultúra közel háromtucat növényvédelmi technológiáját láthatták a Bayer szakembergárdájának bemutatásában.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr repce termés káposztarepce

Bizalom az õszi káposztarepcének, avagy az olajrepce termesztés perspektívája a repcetermesztés múltjának feltérképezésével

Az õszi káposztarepce hazai termesztésének korlátai között gyakran elsõként említik meg a termelõk, hogy a sikeres repcetermesztés ökológiai határai kizárólag a Dunántúl és az Alföld É-i részeire korlátozódnak. Az uralkodó nézet szerint a fennmaradó területeken csak a vállalkozó szellemû gazdálkodók és a kényszerhelyzetbe került gazdaságok foglalkoznak a repcetermesztéssel.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr Talajművelés könyv

KÖNYVAJÁNLÓ

A könyvet Búvár Géza Széchenyi Díjas vezérigazgató, Dr. Pepó Péter egyetemi tanár (Debreceni Egyetem ATC, Növénytermesztési és Tájökológiai Tanszék), továbbá – mivel a mû tankönyvként is szolgál – Bottlik László egyetemi hallgató lektorálta.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr Takarmány Sörtörköly sörgyártás

Különleges alkalmazások

Az alábbiakban a propionsavas tartósítási rendszer „különleges” alkalmazásaival fogunk foglalkozni. A szerves savakat, jellemzõen a propionsavat és hangyasavat ma már Magyarországon is egyre többen alkalmazzák szemes termények, a gazdasági haszonállatok ivóvizének, továbbá roppantott és fóliahurkában tárolt szemesek kezelésére. Ugyanakkor kevés szó esik más takarmányok kezelésérõl.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr MEGFOSZ gépek Climmar

Megfosz hírek

A Climmar (európai mezõgépforgalmazók szövetsége) 2005. évi, Svájcban tartott közgyûlésén Nagy Miklós úr, a MEGFOSZ elnöke meghívta a tagszervezetek képviselõit, hogy a szokásos tavaszi fórumot Magyarországon tartsák. Az ún. fórum tulajdonképpen a szervezetek titkárainak idõközi találkozója, amelyen két közgyûlés között a testületi munka helyzetét ellenõrzik.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr Väderstad Gazdaság Carrier

Miért olyan a Carrier amilyen?

A Väderstad Carrier tudatos fejlesztõmunka eredményeként nyerte el mai formáját. Napjainkban már 4500 dolgozik belõle a világ számos országában, mely mind hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt hat év alatt megtartsuk azt, ami jó és bevált, és ugyanakkor elvessünk minden olyan megoldást, ami nem vizsgázott jelesre a gyakorlatban.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr búza Kukorica gabona

Mv VEKNI: meggyõzõ szlovákiai eredmények

A martonvásári búzanemesítés történetében idén februárban elõször fordult elõ, hogy egy hazai nemesítésû õszi búza fajtajelölt nem az anyaországban, hanem külhonban, esetünkben a szomszédos Szlovákiában került az ottani három éves állami fajtakísérletek alapján elismerésre, nemzeti fajtalistára, s ennek megfelelõen az Európai Unió Közös Fajtakatalógusába.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr Syngenta Szer szershow

Syngenta Szershow-k nyomán - Tapasztalatok és megoldások õszi búzában Syngenta szerekkel

Idõsebb kollégák gyakran hangoztatják: „a növényvédelem azért nehéz, de ugyanakkor szép és izgalmas szakma, mert nincs két egyforma év”. Ez persze az idei növényvédelmi szezonról is elmondható, voltak vidékek melyek a belvíztõl szenvedtek, más táblákon pedig az optimális vízellátás mellett olykor aszályba hajló idõjárás gyötörte az állományokat.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr Kukorica tartósítás szemes

Szemes kukorica tartósításának alternatívái, - különös tekintettel a nagy nedvességtartalom - mellett alkalmazott roppantásos technológiára 1. rész

Napjainkban kiemelkedõ fontosságú, hogy olyan takarmányozási technológiákat alkalmazzunk, amelyek egy- részt megfelelnek a szigorúbb takarmány-minõségbiztosítási, állathigiéniai és környezetterhelési elõírásoknak, másrészt a költségek csökkentése mellett magasabb értékû takarmányt biztosítanak az állatok számára.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr Gép Környezetvédelem üzembiztonság

Szigorodnak a környezetvédelmi elõírások - Fokozódó kereslet várható a korszerû gabonaszárítók iránt

A gyártókat és a forgalmazókat már megcsapta a nagy üzlet lehetõségének szele – hiszen 2007 után környezetvédelmi szempontból már tilos lesz felületi porforrásként üzemelõ gabonaszárítókat telepíteni. Mindez kedvez az új, korszerû szárítógépek gyártóinak, forgalmazóinak.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Pr Traktor Valtra teljesítmény

Újra akciós a Valtra traktor

A Valtra új T szériája mûszaki tartalmában jelentõs változásokat hordoz magában. A T széria 6 hengeres turbófeltöltésû motorjai megfelelnek a TIER II-nek. A SISU Diesel, mely a Valtra saját leányvállalata, motorok nyomatéka jelentõsen megnõtt, míg fajlagos üzemanyag-fogyasztása csökkent a korszerû elektronikus befecskendezési rendszernek köszönhetõen.