MENÜ

Gépesítés

Szakfolyóirat > 2006/08 > Gépesítés Szárítás lucerna bála

Bálázott lucerna szárításának korszerû eljárásai - A szárítás jelentõsége és veszteségforrásai

Takarmányaink többsége szálastakarmány, melynek tartósítását a növények úgynevezett lélegzési folyamata okozta táplálóanyag-veszteség csökkentésével, illetve a mikróbás károsodás kiküszöbölésével hajthatjuk végre. Megvalósításának egyik lehetséges módszere a nedvességtartalom olyan mértékû csökkentése, melynek hatására mind a táplálóanyag-veszteségek, mind pedig az említett mikróbás folyamatok is minimalizálhatók.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Gépesítés Lazító Talajlazító gépek

Középmélylazítók agrotechnikai értékelése

A kímélõ talajmûvelés erõsödõ tendenciája és az energiaárak drasztikus növekedése mellett számos technikai-technológiai szempont tereli a gazdálkodók figyelmét a forgatás nélküli alapozó talajmûvelés, ill. annak talán legfontosabb eszközei, a középmélylazítók irányába. Az elõzõ évek mérés-, és félüzemi kísérletei megerõsítették a szakmai közvélemény azon igényét, miszerint egy koncepciózus lazítási program nagyban segítené a hazai gazdálkodás racionalizálását.

Szakfolyóirat > 2006/08 > Gépesítés betakarítás Termelés burgonya

Újabb gépek a burgonya betakarításához

A burgonya betakarítása a termesztés egyik legösszetettebb munkafolyamata és a legtöbb kézimunkát igénylõ munkamûvelete. A termény szárrészeinek eltávolítása, a burgonyaföldbõl való kiásása, annak a szennyezõdésektõl történõ elválasztása (a kövek, rögök és növényi szennyezõdések eltávolítása), a gumók gyûjtõtartályba, zsákba, vagy konténerbe, illetve szállító jármûre rakása a legkülönbözõbb mûszaki eszközöket, technikai megoldásokat igényli.