MENÜ

Almaecet, a természet ereje

Oldalszám:
2014.04.30.

Az almaecet használatának tapasztalt elõnyei LÓ ÁLLOMÁNYOKBAN

Az almaecet használatának tapasztalt elõnyei

LÓ ÁLLOMÁNYOKBAN

 • Szinte alig van gyógyszer  és vitamin költség
 • Nyomelem és magas B-vitamin tartalma roboráló hatású
 • Tartalmazza az esszenciális aminosavakat, így tökéletesíti a fehérje beépülést
 • Antioxidáns hatása van, ami korrigálja az esetleges takarmányozási hibákat
 • Elõsegíti a hasznos bélflóra kialakulását, korlátozza a rothasztó és más mikroorganizmusok tevékenységét.
 • Száraz a széklet, kevesebb ammónia szabadul fel, ezáltal jobb az állat közérzete
 • Növekszik a ló stressztûrõ képessége
 • Izületi gyulladásban szenvedõ, öreg lovak állapotát néhány héten belül javítja az almaecetes kezelés. Sikeresen alkalmazható sebekre és zúzódásokra is.
 • Külsõleg, a pata nyírján alkalmazva csökkenti a patarothadást, a fali részen pedig megszünteti a repedéseket.
 • Takarmányba keverve vagy külsõleg  bedörzsölve az almaecetes víz távoltartja a bögölyöket, legyeket,  élõsködõket. A lovak szõrét fényessé teszi.
  Adagolás: 100 liter vízbe 1 liter almaecet

Az almaecet jótékony hatásának tudományos vizsgálata
Az antibiotikumok kiváltására létrejött sok új irányzat közül az egyik a szerves savak használata. A szerves savak elõnye, hogy könnyen felszívódnak a baktériumok sejtfalán s roncsolják azok DNS-ét, lehetetlenné téve ez által szaporodásukat. Számos szervessav-készítmény közül kiemelkedik az almaecet, egy õsidõk óta meglevõ, de feledésbe merült szer, melyet már az ókori rómaiak is használták frissítõ italként.

Az ecetbaktériumok a  saját szervezetük fenntartásához, szaporodásukhoz szükséges energiát etilalkohol ecetsavvá  történõ oxidálásával állítják elõ. A kizárólag biológiai erjesztéssel készülõ almaecet különbözõ szerves kötésû elemeket tartalmaz, savasságával a bélben olyan pH-t teremt, mely a patogén baktériumok életfeltételeit rontja.

Az almaecetben a makro- és mikroelemek közül – szám szerint tizennyolc – jelentõs mennyiségben fordul elõ a kalcium (34,05 mg/l), magnézium (8,64 mg/l), vas (5,46 mg/l, foszfor (5,09 mg/l), és a szilícium (2,38 mg/l). Tartalmaz  továbbá nyolc esszenciális aminosavat: fenilalanint, izoleucint, leucint, lizint, metionint, treonint, triptofánt, valint. Vitaminok közül a riboflavint (10-65 U/l), nikotinsavat (100-260 U/l) és pantoténsavat (50-165 U/l) tartalmazza. Kiemelten magas kálium tartalma  (216,5 mg/l) a szervezet sav-(lúg)bázis egyensúly és az egészséges növekedés fenntartásában vesz részt.

Napjainkban a kutatók érdeklõdését felkeltette az almaecet-alkalmazás hatásának vizsgálata az állattartásban. Dr. Bárdos László,  egyetemi tanár, a  gödöllõi  Szent István Egyetem Állatélettani és Állat-egészségtani Tanszék vezetõje kutatócsoportjával 2000-2002. között  kísérleteket  folytatott almaecet alkalmazásával nevelt állományokban.  E kísérletek  eredményei  is igazolták az állatorvos sokéves gyakorlati tapasztalatát az almaecet jótékony  hatásáról az állattartásban.
 
1033 Budapest, Sorompó u. 1.  Tel:  (1) 4368-750
Tanácsadás: Dr. Pénzes János állatorvos: 06-30-9531-241
Referencia: Országos Mezõgazdasági Minõsítõ Intézet ménese
Nagycenk - Tomka Iván - Telefon: (99) 360-026