MENÜ

Új lehetõség a kukorica nehezen irtható gyomnövényei ellen

Oldalszám:
Fehér Tamás 2014.05.15.

Selyemmályva, vadkender, szerbtövis, csattanó maszlag. Ezek a gyomok gyakran becsapják a hagyományos alapkezeléssel védekezõket. Érthetõ, hogy egyre nagyobb területen választják a gazdák a célzott felülkezelé-seket. A tavalyi csapadékos tavasz a már megszokott gyomfajokból is többet csalt elõ. Az amúgy könnyen írtható parlagfû és a kakaslábfû is eltérõ fejlettségnél kerültek gyomirtásra. Erõs gyomnyomásnál és az említett nehezen irtható gyomfajok (1, 2. képek) eltérõ fejlettségû egyedei ellen a legmegbízhatóbb, teljes hatásspektrumot biztosító gyomirtók közül célszerû választanunk.

A tavaly engedélyezett Titus® MTG kiállta a próbát. A termék 100 gramm Titus® 25 DF, 1 liter Trend® és 2 liter Mustang® ikerdobozos kombinációja. A hektáronként adagja alap esetben 40 g Titus® + 0,8 l Mustang® + 0,2-0,4 l Trend®, tehát 2,5 hektárhoz elegendõ egy doboz. A magról kelõ és az évelõ egy- és kétszikû gyomok ellen is hatékony, teljes spektrumú gyomirtást ad. Külön kiemeljük a csattanó maszlag, vadkender és a selyemmályva elleni hatását (1. ábra), amivel kiemelkedik a legtöbb gyomirtási mód és kombináció közül. Ezek a fajok a napraforgó árvakeléshez hasonlóan idõben elhúzódva, mélyrõl is képesek csírázni, ezért a gyomirtó kezelést is eltérõ fejlettségû egyedeik ellen kell elvégezni. A közel 100% hatékonyságot az optimálisnál fejlettebb gyomok ellen is elérhetjük, ha a vízdózis emelésével kiküszöböljük azok egymást árnyékoló hatását. Az állománypermetezést a kukorica 3-4 leveles korára idõzítsük, így a kombináció fél dózist jelentõ 2-4 D hatóanyag tartalma teljesen biztonságos és a célzott kezeléssel könnyedén megvalósíthatjuk az egyszeres gyomirtási költség kívánalmát is.

Napjaink egyre terjedõ gondot okozó gyomnövényei a köles és a fenyércirok. Erõs fertõzöttségük mellett nem is marad hely más gyomfajnak. A Titus® MTG két komponense együttesen jobb hatékonyságot nyújt a köles ellen, mint az egyszikû irtó Titus® 25 DF külön. Megkésett permetezés – gyökérváltáson átesett egyedek - esetén emeljük a Titus® 25 DF dózisát 50 g/ha mértékre. A fenyércirokkal erõsen fertõzött területen a Titus® MTG normál dózisának kijuttatása után 1 héttel végezzünk további 20 g/ha rákezelést a Titus® 25 DF termékkel.

A Titus® MTG ára a Titus® 25 DF árcsökkenésének megfelelõen változott, idén nettó 10–11 000 Ft/ha között várható. Ez a teljes spektrumú állomány permetezések kategóriájában átlagosnak mondott 12–14 000 Ft/ha gyomirtási költséghez képest jelentõs megtakarítás. A Magyar Kwizda Kft. „Táplálunk és Védünk” programjában a Titus® MTG és az atrazinos Titus® ATG (200 g Titus® 25 DF + 5 kg Maizina® 90 DF + 2 l Trend®) készítményeink a Wuxal® Cink lombtrágyával közösen, további kedvezménnyel kaphatók minden nagykereskedelmi partnerünknél. A cinkhiányos táblákon a lombtrágya 2 l/ha adagját a felülkezeléssel egy menetben, vagy külön, a kukorica 6-7 leveles koráig juttassuk ki. A torzsa virágzat ekkor kezdõdõ differenciálódásához szükséges ugyanis a cink, ami a betakarításkor a sorok számában, a szemcsutka kedvezõbb arányában, akár több mázsás többlettermésben fog megtérülni. A további részletekrõl kérem, érdeklõdjön a Kwizda területi szaktanácsadóitól!