MENÜ

Almaecet: a természet ereje

Oldalszám:
2014.04.30.

Az almaecet használatának tapasztalt elõnyei baromfi állományokban
Szinte alig van gyógyszer és vitamin költség.

 • Növeli  a zárt helyen tartott szárnyasok stressz-tûrõképességét
 • Jobb az állat étvágya, nõ a napi súlygyarapodás
 • Javítja a tojástermelést, a tojáshéj egyöntetûbb lesz.
 • Libák, kacsák tömésekor rövidül a tömési idõ
 • Valamennyi baromfinál gyorsabb lesz a tollasodás.
 • A libák tépés utáni tollfejlõdése gyors és tömött lesz a magas Zn tartalom miatt
 • Savas hatást alakít ki a bélflórákban, gátolja a baktériumok szaporodását
 • Kokcidiózis nem fordul elõ. A Salmonellát a naposcsibéknél kivédi.
 • Antioxidáns hatása van, ami korrigálja az esetleges takarmányozási hibákat
 • Nyomelem  és magas B-vitamin tartalma roboráló hatású
 • A nagy növekedési erélyû baromfiállományokban megszûnik a szívbetegség
 • Száraz a széklet, kevesebb ammónia szabadul fel, ezáltal jobb az állat közérzete
 • A vizet az itatórendszerben tisztán tartja.
 • A vágási eredmények 10-15 %-kal jobbak,  az állatok húsának víztartalma kisebb

Adagolás: 100 liter vízbe 1 liter almaecet

 Az almaecet jótékony hatásának tudományos vizsgálata

Az antibiotikumok kiváltására létrejött sok új irányzat közül az egyik a szerves savak használata. A szerves savak elõnye, hogy könnyen felszívódnak a baktériumok sejtfalán s roncsolják azok DNS-ét, lehetetlenné téve ez által szaporodásukat. Számos szervessav-készítmény közül kiemelkedik az almaecet, egy õsidõk óta meglévõ, de feledésbe merült szer. A kizárólag biológiai erjesztéssel készülõ almaecet különbözõ szerves kötésû elemeket tartalmaz, savasságával a bélben olyan pH-t teremt, mely gátolja a patogén baktériumok szaporodását az elfogyasztott takarmányban.

Az almaecetben a makro- és mikroelemek közül jelentõs mennyiségben fordul elõ a kalcium (34,05 mg/l), magnézium (8,64 mg/l), vas (5,46 mg/l, foszfor (5,09 mg/l), és a szilícium (2,38 mg/l). Tartalmaz továbbá nyolc esszenciális aminosavat: fenilalanint, izoleucint, leucint, lizint, metionint, treonint, triptofánt, valint. Vitaminok közül a riboflavint (10-65 U/l), nikotinsavat (100-260 U/l) és pantoténsavat (50-165 U/l) tartalmazza. Kiemelten magas kálium-tartalma (216,5 mg/l) a szervezet sav-(lúg)bázis egyensúly és az egészséges növekedés fenntartásában vesz részt.

Napjainkban a kutatók érdeklõdését felkeltette az almaecet-alkalmazás hatásának vizsgálata az állattartásban. A gödöllõi  Szent István Egyetem kutatócsoportja 2000. és 2002. között folytatott kísérletei megerõsítették a gyakorló állatorvos tapasztalatait az almaecetes itatóvíz  jótékony hatásáról.

Megállapították,  hogy az almaecettel itatott állatokban az enzimaktivitás fokozódik, s ez okozza a jobb takarmány-értékesülést. A pulykákon végzett vér-zsír analízis, valamint az  u.n. csepegési vizsgálat azt bizonyította, hogy az  almaecettel  itatott állatok húsa koleszterinben szegényebb, ásványianyagokban, vitaminokban gazdagabb,  magasabb élvezeti értékû, porhanyósabb, jobban földolgozható. A vérplazma vasredukciós képessége (FRAP) is magasabb. Ez  magyarázza az ecettel itatott állatok jobb stressztûrõ, ellenálló képességét.  Nyári melegben, fél nap elteltével vizsgálva az összcsíraszámot,  megállapították, hogy ezerszer kevesebb baktériumot tartalmaz az almaecetes víz  a közönséges csapvízhez képest, Coliform, Enterococcus és Salmonella telepeket pedig , – melyek a fiatal állatok felnevelési hasmenésének okozói – egyáltalán nem találtak benne.