MENÜ

A szõlõ levéltrágyázása és annak hatékonysága

Oldalszám:
Ladányi Péter 2014.05.13.

Levéltrágyázásra csak azok a készítmények az igazán megfelelõek, amelyek szerves kötésben tartalmazzák a tápanyagokat és nincs bennük a növények számára mérgezõ klór és nátrium.

A DAMISOL levéltrágya család már 1984 óta megtalálható a kereskedelmi forgalomban, és az azóta eltelt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az egyik legjobb eredménnyel használható levéltrágya család a piacon. A tápelemeket azonnal felvehetõ energiahordozó kémiai kötésben tartalmazza, így a kijuttatás után órákon belül a növény rendelkezésére áll a kijuttatott tápanyag.

A szõlõ életében a legfontosabb a megfelelõ bórellátottság biztosítása. A bór ugyan a mikroelemek közé tartozik, de a növény életében sok életfolyamatban nélkülözhetetlen. Hazánk talajai általában bórban szegények, és a lúgos kémhatású, kálciumban gazdag talajokon különösen nehéz a bór felvétele. A jó foszforellátottság is nehezíti a bór felvételét.

 

A bór szerepe a növényekben: 

 

 

    1. A bór felelõs a tenyészõcsúcsban az új sejtek képzéséért. Ha túl nagy a bórhiány a hajtáscsúcs képes elszáradni.

 

    1. Felelõs a virágszervek egészséges fejlõdéséért és a virágok jó megtermékenyüléséért. A madárkás szõlõfürt a legtöbbször a hiányos bórellátottság tünete.

 

    1. Fontos szerepet tölt be a növényen belüli tápanyagforgalomban, ugyanis a kész asszimilátumok, cukorborátok formájában szállítódnak a növényekben. A bórhiánytól a szõlõ cukortartalma alacsony lesz. (Persze egyéb tápanyagok is kellenek a cukorképzéshez.)

 

  1. A bór részt vesz a légzés szabályozásában és a növekedési erély szabályzásában. A növényekben a hajszálgyökerek képzik a növekedési hormonokat, és a virágrügyek az azok ellen ható növekedési erélyt csökkentõ hormonokat. A metszéssel, fõleg az intenzív terméskorlátozó beavatkozással, nagyon sok rügyet távolítunk el a szõlõtõkékrõl. Így felborítjuk a tõkék hormonegyensúlyát, és intenzív növekedésre késztetjük a szõlõt. A megfelelõ bóros kezeléssel ez a növekedési ütem csökkenthetõ, és pótolható a metszéssel eltávolított tápanyag is.

 

A következõkben bemutatjuk azt a kísérleti eredményt, amely kiválóan bizonyítja azt, hogy a levéltrágyázás, illetve a mikroelem-pótlás, milyen fontos a szõlõ életében.