MENÜ

Techagro–Animal Vetex–Silva Regina - Vásárhármas Brnoban

Oldalszám:
Keresztes 2014.05.13.


 

„Partner az üzleti világban” szlogennel a TECHAGRO (Mezõgazdasági gépek és berendezések), az ANIMAL VETEX (Állattenyésztési és állatorvosi) és a SILVA REGINA (Erdészeti és vadászati) nemzetközi szakvásárok egyaránt a korszerû technika irányába mutatnak.

Az idei kiállítói és látogatói létszám felülmúlta az elõzõ, két évvel korábbit és a szervezõk elõzetes becsléseit. Ebben az évben a világ 19 országából 640 vállalat vett részt a nagyszabású agrárösszejövetelen. A csarnokokban és a szabad területen felállított standok felülete meghaladta a 47 ezer négyzetmétert.

A nemzetközi vásárokon bevált gyakorlatnak megfelelõen kísérõ rendezvények sokasága vonzotta az érdeklõdõket. Ezúttal a fenntartható fejlõdés támogatásának eszköztára, a mezõgazdasági és vidékfejlesztési programok rendszere, a gyártók kötelezettségei az Európai Uniós csatlakozással, a vegyi növényvédelem, illetve növényellátás új technikai követelményei kerültek terítékre.

A különbözõ fórumokon a szakemberek egybehangzóan fogalmazták meg azon jogos igényüket és elvárásukat, miszerint az egyes termékek közvetlenül a termelõtõl jussanak el a fogyasztóhoz, az ellátási lánc lerövidítésével. Ugyanis a köztes kereskedelmi láncszemek mindinkább ellehetetlenítik az agráriusokat, ezzel jelentõsen csökkentve az eredményes gazdálkodást.

Ma már szinte alig van különbség a modern mezõgazdaság és az ûrhajózás között, a futurisztikus navigációs rendszerek tekintetében. Az Európai Unió multifunkcionális mezõgazdasági modelljei a hatékonyság jegyében, a hagyományos értékek felkarolásával valósulnak meg. A legfontosabb, hogy a közös agrárpolitika nem oszthatja meg kontinensünket, létfontosságú a kölcsönös együttmûködés.

A Cseh Köztársaság azon országok közé tartozik, amelyek gazdag mezõgazdasági és erdõgazdálkodási hagyományokra tekinthetnek vissza. Az ország 34 százalékát borítja erdõ, s csaknem 4,3 millió hektár áll mezõgazdasági mûvelés alatt. A haszonállat-tartás a sertés, a szarvasmarha és a szárnyas tenyésztésben, illetve tartásban teljesedik ki. Minden ágazatban fontos a technológiák továbbfejlesztése, amely garantálja az állattenyésztés magasabb termelékenységét és hatékonyságát. A mezõgazdasági szántóterület viszont nagyjából fele hazánkénak (2,4 millió hektár), ahol dominánsak a nagygazdaságok.   

A MEGOSZ (Magyar Mezõgazdasági Gépgyártók Országos Szövetsége) szervezésében az ITD jóvoltából hazánkat tíz cég képviselte: a péti Nitrogénmûvek Rt., az orosházi LINAMAR Rt., a bábolnai IKR Rt., a Tegavill Kft., a Metripond Kft., a Contarex Kft., az Agritechnika Kft., a Farmgép Kft., az Optigép Kft. és a Bagodi Mezõgép Kft. A magyar kiállítók fontosnak tartották a vásári jelenlétet, és a 300 négyzetméter alapterületû önálló, közös stand lehetõséget nyújtott a kapcsolatfelvételre, az ígéretes tárgyalásokra.