MENÜ

Mennyibe kerül a mûtrágya?

Oldalszám: 48
2014.05.16.

www.linzerware.hu
Mennyibe kerül a komplex mûtrágya a monomûtrágyákhoz képest?
Tényleg olcsóbbak-e a keverékmûtrágyák a komplexeknél?

Készítsen professzionális, a hatóanyagáron alapuló összehasonlítást az NPK-kalkulátor segítségével a LINZER WARE honlapján!

Írja be a helyi mûtrágya-kereskedés által megadott árakat és kattintson az „Újraszámol” gombra. Néhány másodperc elteltével megjelenik egy áttekintõ oldal. Itt az egyes terméknevekre kattintva megismerhetõk a részletek, melyekbõl kitûnik, hogy ténylegesen mennyibe kerülnek az egyes hatóanyagok. Az „Kiegészítõ mûtrágya kiválasztása” funkció segítségével egyéb komplex vagy kevert mûtrágyák is bevonhatók a számításba.

A mûtrágyát nagy munkaszélességben kijuttató modern üzemek éppen azok, melyek napjainkban nagy elvárásokat támasztanak a mûtrágyaszemcsékkel szemben. A szóróberendezések gyártói egyetértenek abban, hogy az optimális eloszláshoz a szemcsének gömbölyûnek, sima felületûnek, nehéznek és kellõképpen keménynek kell lennie.

A LINZER WARE termékek nagymértékben megfelelnek ennek. A kevert mûtrágyák alapvetõen különféle monomûtrágyákból készülnek (többnyire szögletes szemcséjû káliból, kerek foszfátból és szintén kerek nitrogénbõl), és a komplex mûtrágyákkal szórási pontosság tekintetében nem vehetik fel a versenyt.

Az iparilag elõállított komplex mûtrágya használatával a gazdálkodó a teljes vetésforgó trágyaigényének figyelembe vétele mellett dönt. A keverõtelepek recept-filozófiájával ellentétben, – mely szerint minden táblát a talajvizsgálatok alapján más-más „speciális” NPK-aránnyal kell ellátni –, a teljes vetésforgó trágyaigényének figyelembe vételével a gazda az NPK-formát a vetésforgó PK-felvétele alapján választja ki, figyelembe véve a szerves trágyák módosító hatását és a talajvizsgálati eredményeket. Ideális esetben (ha egy gazdaság minden táblát azonos ellátottsági szintre állít be), úgy a repcétõl a kukoricáig a teljes tavaszi trágyázás egyetlen komplex mûtrágyával a szükségleteknek megfelelõen elvégezhetõ.