MENÜ

Állattenyésztés

Szakfolyóirat > 2006/04 > Állattenyésztés lóhús csikó pecsenyecsikó

Alternatívák a pecsenyecsikó nevelésben

A hazai lovas szakemberek és lószeretõk körében egészen a közelmúltig nem volt „szalonképes” lovak húsirányú hasznosításáról beszélni. Ez a helyzet sokat változott, hiszen napjaink megmaradt lóállományának hasznosításában jelentõs szerephez jutott a hústermelés, ami fõként egyes nyugat-európai országokban (Francia-, Olaszország, Belgium), illetve Japánban kialakult, lóhús iránti keresleten alapszik. Ennek következtében az említett országok némileg hullámzó, de hosszú távon ígéretes felvevõ piacot jelentenek a magyar vágóló számára. A megnövekedett exportlehetõségek következtében Magyarországon nagyszámban, sokféle lovat adtak le vágóra.

Szakfolyóirat > 2006/04 > Állattenyésztés sertés koca vemhes

Sertések programozott vemhesítése (Sygma rendszer)

Iparszerû sertéstartásról Magyarországon a 70-es évek elejétõl beszélünk. Ez azt jelenti, hogy sertéskombinátokat építettünk, és ott „iparszerû” méretekben tartjuk a sertéseket. Az iparszerû termelésnek azonban nem ez a lényege. Akkor válik igazán iparszerûvé a sertéstartás, amikor a termelést szabályozni, programozni tudjuk, egy meghatározott ütemezést alkalmazunk. Ez a programozott termelés az alapja a vertikális integrációnak is, közös érdeke úgy a termelõnek, mint a feldolgozónak. A jövõ útja mindenképpen az, hogy folyamatosan kiegyensúlyozott termékellátást tudjunk biztosítani állandóan azonos mennyiségben és minõségben és elõre meghatározott idõközökben.