MENÜ

A TELLIA RM-mel olajozottan mennek a dolgaink!

Oldalszám:
Fecsó Zoltán 2014.05.26.

Jancsó Istvánnal és Papp Sándorral az Abaúj Charolai Rt. és a Hordeum 2000 Kft. tulajdonosaival beszélgettem a 2005-ös év napraforgó termesztés tapasztalatairól, és a TELLIA RM eredményességérõl. A két cég összesen 4300 ha szántóval és a húsmarhák részére szükséges legelõterülettel rendelkezik.

A tulajdonosi háttér megszilárdulásával a Charolais tehenek és üszõk száma ebben az évben meghaladta a 550 db-ot. Napraforgót pedig több, mint 900 ha-on termelnek a cégcsoportban.„A napraforgó az egyik alappillére a növénytermesztésnek, ezért a legnagyobb hozamok eléréséhez a tápanyag-utánpótlás és a gyomirtás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a fajtakiválasztásra is.Területi és domborzati viszonyainkat figyelembe véve az ország egyik leggyengébb területén gazdálkodunk. Napraforgó terméseredményeink a szélsõséges idõjárási viszonyoktól eltekintve több évre visszamenõleg stabilnak tekinthetõ. A tavalyi évben 200 ha napraforgónk jégverést kapott, 300 ha erózió miatt a kimûvelés határán volt. A termésátlag ennek ellenére 2 tonna lett. Technológiát nézve igyekszünk a napraforgó igényeit szem elõtt tartva azt ki is egyenlíteni. A vetés április második dekádjában történik, a napi kapacitás 150 ha is lehet, persze ez mindig az idõjárás függvénye. A vetõgépek alkalmasak starter mûtrágya kiszórására is. 20-20-6-os komplex mûtrágyát használva a hatóanyag egységesen 50 kg. A gyomirtás mellett egyszeri gombaölõ szeres kezelést mindig alkalmazunk. Hidas permetezõnk lehetõvé teszi az állománypermetezést is, nem csak a csillagbimbós állapotban történõ védekezést. Ha indokolt, kétszer is védekezünk. A deszikkálás szintén idõjárás függõ, de a terület felét-háromnegyedét mindenképpen szoktuk, ennek egyben gyomirtó szerepe is van. A betakarítás teljesítménye 4 kombájnnal, napi 80 ha is lehet.A 2004-es év ennek az ellentéte volt, hiszen sokkal kevesebb ráfordítás mellett, mind a gombaölõ szer, mind a deszikkáló szer felhasználást tekintve hasonló nagyságú vetésterületen az átlagos hozam 3 tonna lett. Ebben az is benne volt, hogy a terület 1/3-a 4 tonna feletti termést adott.Ezért fontos a helyi viszonyoknak megfelelõ korszerû hibridválasztás. Több évre visszamenõleg a KWS fajták a vetésterületben 50%-os arányban szerepelnek. Nyitottak vagyunk az újra és a jóra. Azok az anyagok, melyek a fajtasorokban is magabiztosan bizonyítanak, bekerülhetnek a köztermesztésbe. A KWS, pontosabban az RAGT napraforgója, a Mallis 120 ha átlagában, 51%-os olajjal 4 tonna egészséges, nagy szemû termést adott. Ezek a magabiztos eredmények üzemi körülmények között továbbra is arra bíztattak, hogy a KWS RAGT Hybrid Kft. napraforgóinak helye van nálunk.

 

A 2005-ös évben három KWS napraforgó-fajta is volt nálunk: 100 ha Tuscania RM, 100 ha Barolo RM és 160 ha Tellia RM. A Mallis-t a még stabilabb Tellia RM váltotta fel.A Tellia RM betegségellenálló képességével (jó Sclerotinia és Diaporthe tolerancia) hívta fel magára a figyelmet, jó szárszilárdság, középesen alacsony növények, félig bókoló tányérok magas kaszattermés és stabilan nagyon magas olajtartalom (50–53%) jellemzi. A rendkívül problémás 2005. évben is egészséges tányérokkal és alacsony FFA-értékkel takarítottuk be.A Tellia RM 2005-ös gyengébb napraforgós évben is magabiztosan 160 ha átlagában 3 tonnás termést adott. Az eredmény önmagáért beszél, ennek a hibridnek is köszönhetõ, hogy el tudtuk érni a 2 tonnás átlagot. Az idén ismét helye van a vetésszerkezetben!Aki a „szegény ember növényére”, a napraforgó termesztésére szánja el magát, annak mindenekelõtt számolnia kell megtanulnia. Olyan napraforgófajtát kell választania, ami – mind termésben, mind olajban – biztos betakarításkori eredményt garantál. Nem mindegy, hogy az olaj bonifikációnál kapunk-e pénzt, vagy a levonással szembesülünk. Mi sem a mérlegtõl, sem az olajbonifikációtól nem félünk. KWS napraforgóival olajozottan mennek a dolgaink.

Köszönöm a tájékoztatást, információt Jancsó Istvánnak és Papp Sándornak is, és hasonlóan eredményes évet kívánok, mind a 2004-es év volt!

 

A KWS 150 éves és az RAGT 85 éves nemesítõi tapasztalatával a hátunk mögött arra törekszünk, hogy fajtáink a legjobb teljesítményt nyújtsák Önnek. Több évre visszamenõleg aszályos, esõs és napraforgó betegségekben gazdag évek vannak mögöttünk. A KWS és RAGT hibridek minden idõjárási körülmények között szilárdan álltak a vegetációs idõszakban, évjáratoktól függetlenül magas kaszattermést és 50% körüli olajtartalmat adtak. Kiállták az idõ próbáját!

Amennyiben kérdése van a KWS és RAGT napraforgó hibridek olaj és terméseredményeit illetõen érdeklõdjön szaktanácsadójánál, integrátoránál!