MENÜ

A Mustang és az agrár-környezetgazdálkodás

Oldalszám:
Takács Attila 2014.05.26.

A 2006-ban bevezetendõ új lista alapján az egyik legolcsóbb kétszikû gyomok elleni hatóanyag, a 2,4 D már felhasználható a szántóföldi alap és integrált programokban.

A 2,4 D hatóanyag gyomirtó hatása közismert és közkedvelt. Különösen fontos tulajdonsága, hogy gyökérirányba is jól mozog, lehatol a tarackos, évelõ gyomok föld alatti részébe.A Mustang* nevû készítményben a 2,4 D észter formája található. Az észter úgy mûködik a Mustangban, mint egy tapadó szer, mert olajos jellege miatt segíti a készítmény tapadását, szétterülését és bejutását a vastag viaszréteggel rendelkezõ gyomlevelekbe.A Mustang másik hatóanyaga a szulfonanilid hatóanyagcsaládba tartózó floraszulam. Biológiai hatásmódja eltérõ, ellentétes a 2,4 D hatóanyaggal, ezért ezek együttes alkalmazásával (mint például a Mustangban) a gyomirtó hatás gyorsabbá és drasztikusabbá válik.A Mustang 0,6 l/ha-os dózisával jól irtja a gabonában elõforduló összes veszélyes kétszikû gyomot. Amennyiben szeretnénk a mezei acat következõ évi újrahajtását minimálisra csökkenteni (pl. napraforgó, paprika, burgonya vagy pillangós növények következnek a vetésforgóban), úgy érdemes a jobb gyökérirtó hatás elérése céljából a Mustang mellé a Lontrel* 0,2 l/ha-os dózisát adni (a képen).A Mustangot a kukorica posztemergens gyomirtásában is nagy területen alkalmazzák. Kiemelten jó hatékonyságú az árvakelésû napraforgó, a csattanó maszlag, a szerbtövis és a parlagfû ellen. Dózisa 0,8 l/ha, a kukorica 5-6 leveles állapotában kijuttatva.

Az egyszikû gyomok ellen állományban a Mustang 0,8 l/ha + Titus1 25 DF 40 g/ha + Trend1 0,1% és a Mustang 0,6 l/ha + Monsoon2 2 l/ha kombináció használatát javasoljuk kukoricában. Mindkét kombináció jellemzõje a széles hatásspektrum és a versenyképes hektárköltség.A Mustang gabonában, fénymagban és kukoricában használható, széles hatásspektrumú, elõnyös hektárköltséggel rendelkezõ készítmény. Használatát elõsegíti, ha a búza gyomirtása elmarad vagy mégsem szükséges, a Mustang nem marad készleten, nem áll benne a termelõk pénze, mert a kukorica gyomirtására is felhasználható.

       

* a Dow AgroSciences LLC védjegye; 1 a Du Pont, 2 a Bayer védjegye