MENÜ

A PROFIRÓL, a profiknak, a profiktól… - avagy, a VN SÄPAK PROFI kompaktor, a felhasználók szemszögébõl

Oldalszám: 64
Barabás-Pataki 2014.05.26.

„Jó bornak nem kell cégér!”… tartja a régi mondás. Igaz lehet-e ez az õsi bölcsesség megváltozott hétköznapjaink között? A választ nem tudjuk biztosan. A VOGEL&NOOT cég minden esetre szeretne egy kis „cégért” biztosítani egy olyan termékéhez, amelynek használata lassan, de biztosan szezonjához közeleg. Ám, hogy ne érjen minket az elfogultság vádja, úgy gazdatársakat kérdeztünk: Miért jó VN vetõkompaktot használni? Hogyan látja a gépet a felhasználó? Talán ez a legfontosabb hírverés egy konstrukciónak: egy elégedett gazda véleménye.

Hajdú-Bihar megye szívében található kisváros Derecske. E település, illetve lakói mindig is élen jártak a mezõgazdasági portékák termelésében. Itt található a KASZ-COOP Kft., amely cég immáron a 90-es évek elejétõl egyet jelent a magas fokú termelés fogalmával, az úttörõnek számító technológiai elemek és gépek használójával. A vállalkozás a rendszerváltás idején bérmunka szolgáltatóként kezdte, ám napjainkra több, mint 3000 ha szántóföldet tudhat magáénak.

A konvencionális szántóföldi növények termesztése mellett, meghatározó szereplõje a környék cukorrépa, zöldborsó, csemegekukorica termelésének, integrálásának.

A termelés gépi hátterérõl Kabai Imre növénytermesztési üzletágvezetõ, és Balogh Sándor mûszaki vezetõ beszélt.

A VOGEL&NOOT-tal való együttmûködés nagyon régi múltra vezethetõ vissza. A KASZ-COOP elsõ váltvaforgató ekéi is a VN gyárából kerültek Derecskére! A kompaktor, a maga idejében igazi újdonságnak számított, hiszen az adattábláján 1995-ös gyártási évjárat díszeleg, ami azt jelenti, hogy a gép immáron 10 szezonon keresztül dolgozott. A PROFI kompaktort akkor, hagyományos kombinátorok helyett vásárolta a cég, nem titkolt szándékként a menetszám csökkentésére és a még tökéletesebb magágy megvalósítására. Azóta is szinte minden növény magágyát a VN SÄPAK géppel készítik, legyen az kukorica, borsó, avagy cukorrépa. Kabai Úr szerint a gép leginkább nedves talajkörülmények között csillogtatta meg tudását, hiszen a kiváló elrendezésû kapaszekciónak köszönhetõen a nedves talaj nem kerül a felszínre, és ami nagyon fontos: nem tapadnak be a nagy átmérõjû hengerek sem. A derecskei határban háromféle talaj található, amelyben benne van a nehéz, ragaszkodó típusú is. Ebben nem mindig könnyû idõben jó, vetésre kész magágyat készíteni.

„A õszi váltvaforgatós szántás után a talajokat már nem munkáljuk el, hiszen a robusztus felépítésû kompaktor lehetõvé teszi, hogy tavasszal elõmunkálás nélkül, egy menetben tudjuk a magágyat elkészíteni. Ez jelentõs megtakarítást jelent, mind idõben, mind az anyagiakban. És, hogy milyen a gép mûszaki megbízhatósága? Felkészítve várja a 11. szezonját. Talán ez magáért beszél.”
Az ország nyugati részében Dombóváron, több, mint 2000 ha földterületen gazdálkodik az Agrár Béta Mezõgazdasági Kft. A fennállásuk óta folyamatosan eredményes éveket záró cég gépberuházása az elmúlt 4 évben több, mint 400 millió Ft-ra rúg. Ezek között 5 db Vogel & Noot váltvaforgató ekét, 1 db 6 késes VN altalajlazítót, illetve 2004-ben egy 6 m-es munkaszélességû Säpak magágykészítõt is vásároltak.

A Kft. egyik tulajdonosát, Molnár Istvánt kérdeztük, milyen tapasztalatai vannak a vetõkompaktorral kapcsolatosan.

„A gép megvásárlásakor fontos szempont volt számunkra az, hogy a már meglévõ Vogel & Noot munkagépek üzemeltetése pozitív eredményeket hozott a termelésben. Eléggé kötött talajaink vannak, ahol egy robosztus, agresszívebb gépre volt szükség. A vásárlás során a meglévõ erõgépeket, illetve a vonóerõ igényt próbáltuk összhangba állítani.

A kompaktort kalászos és a kukorica magágyelõkészítésére használjuk fõként, ahol a megfelelõ durvaszemcsés talajfelszín, valamint a finomszemcsés magzóna, illetve a tömör gyökérzóna elérése a cél. A magágykészítést egy menetben tudjuk elvégezni, kitûnõ munkaminõségben, nagy munkasebesség mellett, költségtakarékos módon.”

Milyen elõnyökkel jár a Säpak üzemeltetése?

„Egy erõs, nehéz, jó felépítésû, üzembiztos munkagép, mely számunkra vetés idején nagyon fontos szempont. Szezonban napi 12–14 órát is dolgozik, 40–60 ha/nap területteljesítménnyel. Az eszközt általában egy 190 LE-s traktor húzza, de vannak olyan területeink, ahol a 240 LE-s erõgépünk tudja csak biztonsággal üzemeltetni.”

Ahogy hallani, manapság már egy jófajta tokaji bornak sem árt egy kis reklám, egy kis támogatás. Talán már nem igaz a régi mondás?

Egy biztos! A VOGEL&NOOT cég munkatársai azt szeretnék, hogy Ön naprakész információkkal támogatva tudja a legjobb döntést meghozni. Területi képviselõink az ország bármely pontján garantálják Önnek az azonnali információt, a biztos megoldásokat és a biztos hazai gyári hátteret. Keressen bennünket és gépforgalmazó partnereinket!