MENÜ

A CRYSTAL traktor megéri a „pénzét”

Oldalszám: 50
2014.05.26.

A CRYSTAL az élvonalban is elõz!
A CRYSTAL gyár a traktorok széles választékát kínálja, 100, 120, 155, 160, 170, 180, 190, 230, 260 LE teljesítményû traktoraival. Magyarországi képviselete az Agroszolért Kft. Mezõtúron és márkakereskedõi: Bedenek és Társa Bt. Kaposvár, Gyõri Agroker Rt., Mecsekagro Kft. Pécs, Rózsalonc Bt. Szolnok, Vadkert Agrotechnika Kft. Soltvadkert.

A forgalmazók ez évi kínálatában szerepel a teljes típusválaszték azokkal a sokoldalú technikai és mûszaki megoldásokkal, amelyek közül választhat a felhasználó saját igényei szerint. A CRYSTAL traktorgyár minden egyedi igény szerint opcionált traktort igen rövid idõ alatt legyárt (3–4 hét). A CRYSTAL gyár valamennyi LE kategóriához tartozó traktort erdészeti kivitelben is készít. A tágas vezetõfülkében az elõre és a hátramenethez duplán kialakított irányítórendszer található (kormánymû, karok és pedálok stb.). A külsõ gallyvédelem és a burkolatok, az egyéni igényekhez igazodva, testre szabottan a megrendelõ igényei szerint kerülnek legyártásra.Folyamatos gyártómûvi fejlesztés részeként, az elmúlt évben a C-170 típusjelû traktorral, az idén a C-190 típusjelû, 190 LE-õs traktorral jelentek meg a piacon. A CRYSTAL traktoroknál egyre jobban jellemzõvé válik az üzemanyag takarékos Deutz vízhûtéses motorok alkalmazása – kivétel a 100 és a 120 LE-õs változat. A Deutz motorok korszerû fejlesztésûek, alacsony a károsanyag-kibocsátásuk, és emellett rendkívül nagy a forgatónyomatékuk. A nehéz talajmunkáknál jelentkezõ túlterhelésekhez többletteljesítménnyel rendelkeznek. Érdemes szólni az elektromos vezérlésû Bosch hidraulikák alkalmazásáról, amely a 160 LE-tõl fölfelé már az alapfelszereltségek közé tartozik. (EHR vezérlés) A traktorok hárompont függesztõ szerkezete, a hátsó sárvédõkre szerelt nyomógombokkal mûködtethetõ, amely megkönnyíti a függesztett munkagépek traktorra történõ fel- és leszerelését.A traktorok hárompont függesztõ szerkezete – a választott hátsó hídtól függõen 7,2–8–9,2 vagy 10,5 t emelõképességû. Ezek a traktorok alkalmasak kapcsolt munkagépek egyidejû üzemeltetésére, mellyel csökkenthetõ a munkamûveletek száma és a taposási kár. Egy menetben dolgozhat a traktor aktív vagy passzív talajelõkészítõ + vetõgép kombinációban, amely csökkenti az 1 ha-ra jutó mûvelési költséget.Hajtómûvek, hátsóhidak tekintetében is több választási lehetõség kínálkozik.

A sebességváltók választékában megtalálhatóak a standard szinkron váltók 12/6 és 16/8 fokozatokkal (27–32 km/ó) a 32/16 fokozattal (40 km/ó), 24/24 fokozattal power shuttle (irányváltóval 50 km/ó) és 40/40 fokozatú powershift (irányváltóval 50 km/ó). A hátsó hidak is több típusból választhatók, amelyek a gondozásmentes nedves fékkel szereltek, kivéve a standard kivitelben.

 

Hogyan vélekednek a szerencsések, akik már CRYSTAL traktorokkal dolgoznak?Bodó Imre a Tiszaszentimrei Mg Kft. termelési igazgatója:

2003 májusában vásároltunk egy Deutz motoros CRYSTAL 169 típusú traktort, amellyel évente 1700 ha-on dolgozunk. Az új géppel szemben támasztott elvárásaink beváltak. Alkalmas meglévõ munkagépparkunk üzemeltetésére. Üzemóránként 3–4 liter gázolajjal fogyaszt kevesebbet mint elõdje, a ZTS traktorunk. Jelenleg közel 3500 üzemórát teljesített szinte hibamentesen.

OVIT Rt. Budapest, Kelemen Gyula gépész elõadó

Közel másfél éve üzemeltetjük a CRYSTAL 180 erdészeti traktorunkat WILLIBALD típusú bozótirtóval, távvezetékeink alatti területek bozótirtására. Igen mostoha körülmények között. A traktort a gyártómû egyedi igényeinknek megfelelõen gyártotta le. Számunkra fontos a traktor folyamatos üzembiztonsága, a megbízható és gyors szervizellátás, az alacsony üzemeltetési költség, a vezetõfülke kényelme, pormentessége és klímatizáltsága.

Veres József, Tápiószõllõs:

RÁBA traktorunkat cseréltük le CRYSTAL 260 LE-s traktorra, melyben jelenleg közel 3000 üzemóra van. Valamennyi korábbi RÁBA traktorunkhoz használt munkagépünkkel kompatibilisen dolgozik. Nagyon jó a traktor súlyelosztása, a különbözõ mezõgazdasági és szállítási munkákhoz. Kíváncsiak voltunk rá mit tud a traktorunk vontatásban produkálni és elvittük 2005-ben a hajdúböszörményi traktor húzóversenyre (traktor pulling), ahol csak az iker kerékkel induló traktorok tudták megelõzni. Mi maximálisan elégedettek vagyunk traktorunk teljesítményével, megbízhatóságával és alacsony üzemeltetési költségével. Soha ne legyen rosszabb traktorunk!

Richter József, Decs

2005. õszén cseréltem le ZTS traktoromat CRYSTAL 169 traktorra. Az õszi szántásaimat már ezzel a géppel végeztem. A sebességváltó olajszûrõjénél tapasztaltunk jelentéktelen olajszivárgást, melyet a szervizszerelõk gyorsan elhárítottak. Az eddigi üzemeltetési tapasztalataink szerint a Deutz motorral szerelt C-169 traktorom érezhetõen nagyobb teljesítményt ad le mint a ZTS motorral szerelt és kedvezõbb az üzemanyag-fogyasztásunk is