A kukorica hazánkban évtizedek óta a legnagyobb területen termesztett kultúra. Jó adottságú területeken az egyik legjobban jövedelmezõ szántóföldi növényfaj. Vetésterülete stabil, az elmúlt évek átlagában 1,1–1,2 millió ha körül ingadozott.
2005-ben összesen 1 253 000 ha-on került szemes kukorica, silókukorica és hibrid elõállítás elvetésre.
Magyarország a 25 tagú EU-ban Franciaország után a második legnagyobb szemeskukorica termelõ. 2004 évben minden idõk második legnagyobb kukoricatermését takarítottuk be, 7,1 t/ha átlagos hozammal, összesen mintegy 8 millió tonnát. A 2005-ös év termése az összességében ezt várhatóan meg fogja haladni.
Mivel a hazai kutatási eredmények alapján a fajta önmagában (külön ráfordítások nélkül) 20–25%-ban határozza meg a termesztés eredményességét, célszerû a kukoricahibridek legfontosabb értékmérõ tulajdonságait áttekinteni, ami egyben a fajta kiválasztásához is jelentõs segítséget nyújt.
Termõképesség
Természetesen a kukoricahibridekkel szemben támasztott legfontosabb követelmény a magas termõképesség. A mai modern (nagyrészt kétvonalas) hibridek potenciális termõképessége jóval 15 t/ha felett van, kisparcellás kísérletekben, kedvezõ évjáratban, öntözés nélkül 15–16 t/ha hozamok is elérhetõk, amit üzemi körülmények között legfeljebb 50–70%-ban használunk ki. Az olyan kedvezõ évjáratban, amilyen az elmúlt év is volt, üzemi szinten is 12–13 t/ha száraz termések elérhetõk voltak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megbízható, stabil hibridek biztosan realizálják a potenciális termõképességhez közelebbi, magas terméseket. Általában a lófogú (dent) hibridek terméspotenciálja meghaladja a simaszemû (flint) fajtákét.
A hibridek tenyészideje és potenciális termõképessége között szoros kapcsolat van, hiszen az igen korai (FAO 200) fajták kisebb vegetatív tömeget, kisebb fotoszintetikus levélfelületet fejlesztenek, ezért nem vehetik fel termõképességben a versenyt a kései (FAO 500) genotípusokkal, melyek általában magasak, robosztusak, nagy levélfelület-indexxel rendelkeznek. Ezért természetesen az adott tájegység idõjárási és talajadottságai ismeretében célszerû a magasabb termõképességû, késõbbi hibrideket választani. Azonban szintén az ökológiai adottságok határozzák meg, hogy mekkora szemnedvességig gazdaságos a késõbbi érésû fajták magasabb víztartalmú termését szárítani.
Termésbiztonság, termésstabilitás
A legjobb hibridek minden évjáratban (száraz és csapadékos években) változó talajadottságok és technológiai szintek mellett is kiegyenlítetten, kismértékben ingadozóan, megbízhatóan teremnek. Ez általában a piacvezetõ hibridek sikerének oka is, természetesen kedvezõ vízleadási tulajdonságok mellett.
Az üzem ökológiai (éghajlati és talajadottságok) és technológiai (tápanyag-ellátás, növényvédelem stb.) feltételeihez illeszkedõ, stabil hibrid kiválasztása jelentõsen mérsékli a kukoricatermesztés kockázatát.
Tenyészidõ
Magyarországon a tenyészidõt a környezõ országokhoz hasonlóan a FAO számokkal jellemezzük. A hazai FAO-számítási metodika két fontos tulajdonságon alapul: a nõvirágzás idején (a vetéstõl az állomány 50%-os nõvirágzásáig, napokban megadva) és a vízleadási dinamikán. A vízleadás menetét a sztenderdek 25 és 20%-os szemnedvesség-tartalmánál, valamint a betakarításkor mérik. Ezért a FAO-szám meghatározása összesen négy tenyészidõ paraméterbõl történik: a nõvirágzás idejébõl és három idõpontban mért szemnedvességbõl. Az OMMI az adott fajtajelölt FAO-számát a sztenderdekhez viszonyítva a négy tenyészidõ-paraméter relatív átlagait egy lineáris függvénybe helyettesítve számolja ki, majd a végsõ érték a vizsgálati évek (2 vagy 3) FAO-számainak átlagából adódik.
Nem véletlen, hogy a vízleadás ilyen nagy súllyal szerepel a FAO számítási képletben (4 paraméterbõl 3) ugyanis a hibridek vízleadása jelentõs mértékben meghatározza azok betakarításának idõpontját (a technikai érettséget), az akkor mért szemnedvességet, ezáltal a kukoricatermesztés jövedelmezõségét is. A fenti számítási módszerbõl következik az is, hogy ha azonos nõvirágzási idõ mellett egy hibrid vízleadása egyenletes, elhúzódó, akkor az magasabb FAO-számot fog kapni, mint egy másik, gyorsabb vízleadású hibrid.
Hazánkban általában a FAO 280–580-ig terjedõ tenyészidejû hibrideket használja a gyakorlat. Legnagyobb jelentõségû a FAO 300-as és a FAO 400 csoport (együtt kb. a vetésterület 70%-át foglalják el), az igen korai (FAO 200) kisebb jelentõségû, általában õszi kalászosok korábban lekerülõ kukorica elõveteményeként, illetve megkésett vetésekben jelentõs. A kései (FAO 500) csoportot a déli országrészeken kisebb mértékben szemeskukoricaként, de fõleg silóként termesztik.
Ez az arány nem véletlen, hiszen a FAO 300 és 400 hibridek már magas termés mellett sok év átlagában az ország legnagyobb részén gazdaságos szemnedvességgel takaríthatók be. Az igen korai hibridek nagyobb mértékû elterjedését a kisebb termõképesség, a kései csoportét pedig a magasabb szárítási költségek korlátozzák.
Vízleadás
2004 és a 2005 évek magas betakarítási szemnedvesség adatai, valamint az energiárak jelentõs emelkedése ismételten felhívták a figyelmet a kukorica hibridek vízleadási jellemzõire. Az ilyen évjáratokban a választott hibrid vízleadása egyértelmûen meghatározza a termesztés gazdaságosságát.
Mint ahogy az a tenyészidõ számításánál is említésre került, a kukoricahibridek vízleadási dinamikája a növekedõ szárítási költségek miatt egyre nagyobb jelentõségû. A biológiai éréskor mérhetõ általában 35–40%-os szemnedvesség fokozatosan csökken, elméletileg az egyensúlyi (légszáraz) állapotig, ami legtöbbször nem történik meg, hiszen bekövetkeznek az elsõ fagyok. Természetesen az igen korai hibridek korábban elérik a biológiai érés állapotát, ezért az õsz folyamán több idõ áll rendelkezésükre a vízleadáshoz, mint a késõbbi genotípusoknak. Optimális körülmények között, száraz, meleg õszön a vízleadás napi üteme a 0,5%-ot is meghaladhatja.
A kukoricaszemek vízleadását számos tulajdonság befolyásolja:
Fontos hangsúlyozni, hogy a szemnedvesség mindig egyensúlyban van a környezet nedvességtartalmával és a csapadékviszonyokkal, ezért a már száraz szemek jelentõsebb csapadék után vissza is nedvesedhetnek.
Ha a hibridek szemnedvesség-tartalmát az idõ függvényében ábrázoljuk, megkapjuk a hibridekre jellemzõ vízleadási dinamikát ábrázoló görbéket. Az ábrán folyamatos vonallal a gyors vízleadási dinamikájú, szaggatott vonallal pedig a lassabb vízleadású hibridek láthatók. Természetesen a korábbi hibridek vízleadási folyamata korábban kezdõdik, a késõbbi fajták nedvességtartalma az adott idõpontban magasabb, de minden görbe az idõ függvényében az egyensúlyi (13–15%) szemnedvesség felé tart. Elméletileg e görbék találkoznának egy pontban, de ez általában nem következik be, mert beköszönt az õsz végén az elsõ fagy, jelentõs csapadékok és hó is. Ezért nagy a jelentõsége a gyors vízleadási dinamikának (a görbe meredekebben csökken), ugyanis a betakarítás idõpontjában e hibridek szemnedvesség-tartalma alacsonyabb a lassabb, egyenletesebb vízleadással rendelkezõ genotípusokéhoz viszonyítva.
Termés-szemnedvesség arány
A hatékony kukoricatermesztéshez kívánatos a lehetõ legmagasabb termés elérése a lehetõ legalacsonyabb betakarítási szemnedvesség mellett. A mai korszerû hibridek termõképessége már a FAO 300 csoport elsõ felében érõ fajták esetében is üzemi szinten képes meghaladni a 13 t/ha száraz hozamot, igen kedvezõ szemnedvesség mellett. A nemesítés másik útja a magasabb termõképességû FAO 400 hibridek vízleadásának további javítása. Ezek nem egyszerû feladatok, de a nemesítés az utóbbi évtizedekben igen jelentõs eredményeket ért el. A késõbbi hibridek magasabb termése csak addig elõnyös, amíg a többlettermés árbevétele meghaladja a megnövekedett szárítási költségeket. 10 t/ha száraz terméssel, 600 Ft/t/% vízelvonási költséggel és 20 000 Ft/t piaci árral számolva a hektáronkénti termés 1%-os vízelvonása 300 kg kukorica árába kerül, tehát ha egy késõbbi hibrid például hektáronként 1 tonnával magasabb hozamot biztosít, termesztése csak akkor gazdaságosabb, ha annak szemnedvessége legfeljebb 3,3%-kal magasabb az alacsonyabb termésû korai hibridhez viszonyítva.
E példából belátható, hogy a jövedelmezõség szempontjából a szemtermés nagyságát és az azzal párosuló szemnedvességet együtt kell figyelembe venni és nem biztos, hogy a magasabb (de jóval magasabb nedvességtartalmú) termés biztosít nagyobb jövedelmet!
Stressztûrés
A hibridek élettelen (abiotikus) és élõ (biotikus) környezeti tényezõkkel szembeni alkalmazkodóképességét jelenti. A gyakorlatban e tulajdonság alatt leggyakrabban a szárazságtûrést szoktuk érteni, hiszen a hazai klimatikus viszonyok között e tényezõ korlátozza leginkább és legnagyobb mértékben az elérhetõ termés nagyságát.
Általános megfigyelés, hogy a zöld száron érõ típusok szárazságtûrõ képessége jobb, mint a gyorsan száradó fajtáké, amely jelenség az intenzívebb anyagcserén, ezáltal a jobb alkalmazkodáson alapul. A lófogú fajták szárazságtûrése általában jobb a simaszemû hibridekénél. A generatív jellegû fajták szárazságtûrõ képessége általában jobb a nagy tömeget adó hibridekénél. A 2003-as rendkívüli aszály ismételten rámutatott a szárazságtûrés jelentõségére, a legkiválóbb hibridek még ebben az évben is 8-9 t/ha termést realizáltak, igen kedvezõ szemnedvesség mellett (szárításra gyakran nem is volt szükség).
Szárszilárdság
Különös jelentõségû a kései betakarításoknál, hiszen termésként csak az a mennyiség realizálódik, amelyet a kombájn valóban le tud törni. A nagyon magas, magason eredõ, nagy csövekkel rendelkezõ hibridek általában érzékenyebbek a megdõlésre és a csõ alatti szártörésre is. Fontos, hogy a pányvázó gyökerek megfelelõ fejlettségûek legyenek és azokat semmilyen sérülés (pl. kultivátor, gyomirtó szer, kukoricabogár lárva kártétele stb.) ne érje. A 2004-es év megmutatta az egyes genotípusok között meglevõ jelentõs különbségeket. A csapadékos nyáron a hibridek magas, megnyúlt szárat fejlesztettek, nehéz csövekkel, majd a betakarítás elõtt a szár hirtelen száradt le, és az erõs szelek helyenként és hibridektõl függõen jelentõs szárdõlést és szártörést okoztak. A kár mértéke egyes helyeken meghaladta a 30–50%-ot is.
Ezért az OMMI is az utóbbi években nagyobb figyelmet fordít a hibridek szárszilárdságának ellenõrzésére, sõt az várhatóan fajtaelismerési kritériumként is bevezetésre fog kerülni.
Általában a hosszabb tenyészidejû, robosztusabb hibridek erõsebb szárral rendelkeznek.
Kezdeti fejlõdés
Különös jelentõsége van a korai vetéseknél, hideg, nedves talajokon és hûvös, csapadékos idõjárás mellett, amely a tavalyi évet is jellemezte. Általában az É-NY-Európában nemesített simaszemû kukoricák kezdeti fejlõdése jobb, és ezen genotípusok hõigénye is mérsékeltebb. Nem véletlen tehát, hogy Európa ezen országaiban a silókukorica (a szemeskukorica itt jóval kisebb jelentõségû) vetésterületét ezek a hibridek uralják.
Természetesen a jó csírázást és kezdeti fejlõdést a jó Cold-teszt értékû, csávázott (esetleg inszekticid csávázószerrel is) vetõmag is segíti.
A kukoricacsõvel kapcsolatos tulajdonságok
A kombájnnal történõ betakarítás számos feltételt támaszt a kukorica-hibridekkel szemben. A jó szárszilárdság mellett a kukoricacsõ következõ tulajdonságai kívánatosak:
Növénykórtani tulajdonságok
Minõségi tulajdonságok
Különösen az ipari célra termesztett hibridek esetében fontos az ipar által igényelt minõség biztosítása. Mûanyagipari alapanyagnál fontos a megfelelõ amilóz-amilopektin arány (waxy kukoricák). A remélhetõen a közeljövõben jelentõsebb méretekben beinduló bioetanol ipar a lehetõ legnagyobb hektáronkénti keményítõtermést igényli.
Az élelmiszeripari célú hasznosítás legfontosabb értékmérõi: olaj- és fehérjetartalom, úszási szám %, kiõrlési és grízkihozatali %, jól kipattintható csíra, üvegesen kemény szemek.
Hazánkban jelenleg a Nemzeti Fajtajegyzéken (a változatokkal együtt) 382 kukoricahibrid szerepel, az Európai Unió Közös Fajtakatalógusán a fajták száma a háromezret is meghaladja, melyek magyarországi forgalomba hozatala 2004. május 1. óta hazánkban is lehetséges. A kínálat tehát óriási. A gyakorlatban azonban jóval kevesebb hibrid van forgalomban, az elsõ 10 hibrid a vetésterület közel felét adja.
A termesztési célnak megfelelõ agronómiai és minõségi tulajdonságokkal rendelkezõ fajták kiválasztása tehát egyértelmûen meghatározzák a termesztés eredményességét.
Új hibrid kiválasztása elõtt célszerû az üzemben, vagy annak környezetében beállított fajtakísérletek és az OMMI kísérleti eredményeit figyelembe venni, illetve a fajtatulajdonosok segítségét is kérni a legmegfelelõbb hibridek kiválasztásához.