MENÜ

Szántóföld

Szakfolyóirat > 2006/01 > Szántóföld Kukorica Védekezés Napraforgó

A kukorica és a napraforgó gyomnövényei, a herbicides védekezés irányelvei

Hazánkban a napraforgó vetésterülete hozzávetõlegesen 450 ezer hektár, de ez az érték akár ± 25%-kal is változhat az elõzõ évek tapasztalatai alapján. A kukorica termesztése 1,1–1,2 millió hektáron folyik Magyarországon. A megfelelõ idõben és a helyesen elvégzett gyomszabályozás elengedhetetlenül fontos a magas termésátlag és a kiváló termésminõség eléréséhez. Ehhez szükséges a területen elõforduló gyomnövények és az ellenük való optimális védekezési technológia ismerete, és ezek alkalmazása.

Szakfolyóirat > 2006/01 > Szántóföld hibrid termés Napraforgó

Napraforgó

Különös, furcsa év volt az idei úgy általában is, de legfõképpen termesztési szempontból. Az elmúlt száz év második legcsapadékosabb éve, mondják a meteorológiai elemzõk. Az elmúlt húsz év legnagyobb tányérfertõzöttségû éve, mondják a napraforgótermesztõk. Minden idõk legmagasabb termésének éve, mondják a kukoricatermesztõk.

Szakfolyóirat > 2006/01 > Szántóföld Termesztés Vetés talaj

Tavaszi vetésû növények talaj-elõkészítése

A kora tavaszi vetésû növények (borsó, tavaszi árpa, tavaszi búza, tavaszi zab, cukorrépa, takarmányrépa) magjait legkésõbb március végéig, április közepéig a talajba kell juttatnunk. Az alapmûvelés e növényeknél lehetõleg õsszel történjék meg a téli fagyok beállta elõtt. Sajnos az elmúlt években többször kényszerültek a földhasználók a tavaszi alapmûvelésre az õszi túlzott csapadékbõség miatt. Ez azt is jelentette sok esetben, hogy a vetésszerkezet részleges átalakítására kényszerültek, az õszi vetésû kalászosokat kellett tavaszi vetésû növényekkel kiváltani, amennyiben idõben sikerült vetésre alkalmas magágyat elõkészíteni.