MENÜ

A mannán-oligoszacharidok öt alkalmazása kérõdzõ és nem kifejlett kérõdzõ állatokban

Oldalszám: 71
Jack Corless 2014.05.28.

Bár a borjaknál és szarvasmarhánál történõ mannán-oligoszacharid (MOS) felhasználást értékelõ adatok mennyisége egyelõre még nem elegendõ ahhoz, hogy lehetõvé tegye egy meta-analízis elvégzését, a MOS alkalmazása világszerte exponenciálisan nõ a kérõdzõ és nem kifejlett kérõdzõ állatfajoknál.

Európában a fogyasztói érdekképviseleti csoportok követelik, hogy az Európai Unióban teljes mértékben tiltsák be az antibiotikumok tenyészállatok takarmány adalékaként történõ alkalmazását preventív és hozamfokozó célból egyaránt. Több nagy szupermarket lánc ragaszkodik hozzá, hogy olyan hús- és tejtermékeket fogadjon csak, amelyek elõállításánál nem használtak antibiotikumos hozamfokozókat. Az FDA ugyan nem követi ezt a politikát, azonban az állategészségügy és hozamfokozás céljára használatos új antibiotikum vegyületek engedélyezése drámaian lelassult.

Mérlegelni kell tehát a takarmány antibiotikumok alternatíváit a borjú tejpótlók összetételében. Az intenzív tartási körülmények között a fiatal borjú különösen hajlamos a kórokozó mikroorganizmusok által okozott hasmenésre. Ehhez hasonlóan, a tejelõ tehenek és hízómirhák betegségeinek megoldására használt antibiotikumok sem állnak könnyen rendelkezésre, tehát a funkcionális szénhidrátok ebben az esetben is szerepet játszhatnak.

 

1. alkalmazás:     MOS és a föcstej immunglobulin minõsége

Kezelés: Két új kísérlet mutatja, hogy a MOS etetése a vemhesség késõi szakaszában levõ állatokkal növelte a föcstej immunglobulin koncentrációját.

Egy 2000-ben végzett kísérletben a MOS etetése a borjazást megelõzõ 14 napon át nagyobb IgG és IgM koncentrációt eredményezett a kiegészítést nem kapott tehenekhez képest.

A Kentucky Egyetemen 2002-ben 40 tejelõ tehénnel (kezelésenként 20-20 állat) végzett kísérletben a kezelt tehenek a borjazást megelõzõen 21 napon át kaptak MOS-t. A teheneket a borjazás elõtt négy héttel rotavírus ellen vakcinázták, majd két hét múlva emlékeztetõ oltást kaptak. A borjazást követõ 24 óra múlva vett borjú szérum IgG és IgM koncentrációja magasabb volt.

Kiemelkedõ fontosságú a MOS-nak az a képessége, hogy növeli az immunglobulin koncentrációt a föcstejben és fokozza (88 %) a vakcina ellenanyag titer föcstej útján történõ átvitelének hatékonyságát a tehénrõl a borjúra. Ez egy hatásos módszer a föcstej minõségének fokozására, és azért is kritikus fontosságú, mert az elmúlt 20 év során a kolosztrum immunglobulin koncentrációja csökkent, ahogy a tejelõ tehenek tenyésztésének iránya az egyre több tej termelése volt. A MOS-nak az a képessége, hogy drámai hatást gyakorol a vakcina ellenanyag titernek tehénrõl a borjura föcstej útján történõ átvitelére. Rendkívül kedvezõ lehet az újszülött borjú fertõzésekkel szembeni védelmében, csökkentve ezzel az antibiotikum terápia szükségességét. Leginkább figyelemreméltó azonban az, hogy a MOS-szal kezelt tehenek föcstejét fogyasztó borjak rotavírus vakcina ellenanyag titere megnõtt.

 

2. alkalmazás:     A MOS növeli a föcstej ellenanyag felvételét a borjaknál

Kezelés: Három kísérletet végeztek a Belgrádi Egyetem Állatorvostudományi Karán, kettõt borjakkal, egyet pedig malacokkal, és mind egyöntetû eredményeket mutatott, miszerint ha mannán-oligoszacharidot adnak a föcstejjel fiatal állatoknak, akkor fokozódik az immunglobulin felszívódás. Az egyik kísérletben három, egyenként 12 darab vegyes ivarú Holstein borjúból álló csoportot osztottak fel három kezelés között. A kontroll borjak 24 óra alatt háromszor kaptak föcstejet (összesen körülbelül 3 litert), a második csoport ugyanazt a mennyiségû föcstejet kapta 5 gramm clinoptilite (egy agyagásvány) kiegészítéssel, a harmadik csoport pedig a föcstejet plusz 5 gramm MOS-t kapott.

Az eredmények szerint a MOS-t kapott borjak szérumának Ig koncentrációja szignifikánsan magasabb volt a másik két csoportéhoz képest.

 

3a. alkalmazás:   A MOS fokozza a borjú termelékenységet

Kezelés: Az egyik mód arra, hogy a patogéneket meggátolják a betegség okozásában, ha megakadályozzák, hogy a bélcsatornában levõ hámsejtekhez tapadjanak. Egy mannán nevû összetett cukrot sikeresen használtak ennek a tapadásnak a megakadályozására, mivel a baktériumoknak olyan mannózban dús receptort biztosít, amely elfoglalja a baktériumokon levõ megkötési pontokat és így meggátolja a kolonizációjukat.

Az a felismerés, hogy a mannóz­ érzékeny 1-típusú fimbriumok vesznek részt a kórokozók megtapadásában, és hogy a mannóz képes a tapadásukat gátolni, arra vezette a kutatókat, hogy specifikusan vizsgálják a mannózhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezõ szénhidrátokat, mint például a MOS.

A MOS nem emésztõdik meg a bélcsatornában és olyan receptorokkal rendelkezik, melyeket a baktériumok a tapadásukra szolgáló szénhidrát felszíni egységként ismernek fel. A baktériumok inkább a MOS-hoz tapadnak, mint a bélcsatorna epitélium bevonatához. Csökken a kórokozó terhelés és így csökken a hasmenés elõfordulási gyakorisága.

Termelési válaszreakció a MOS-ra: A MOS hozzáadása a tejhez vagy a borjak tejpótlójához olyan élõtömeg válaszreakciót eredményezett (3. táblázat), mely jelzi, hogy lehetséges alternatívája az antibiotikumoknak.

 

3b. alkalmazás:   Takarmányozás eredetû hasmenések tejelõ tehenek borjainál

Kezelés: Az újszülött borjakkal folytatott legújabb kutatás szerint a nagy mennyiségû (több mint 0,6 kg naponta) és magas nyersfehérje tartalmú (26-30 %) tejpótló itatása hatékonyabb és gyorsabb gyarapodást eredményez. Léteznek azonban a takarmányozással kiváltható hasmenés veszélye miatti aggodalmak, és emiatt a kereskedelmi tejpótlók antibiotikum szintjét az Egyesült Államokban

hagyományosan magasan tartják. A Pennsylvania Állami Egyetemen kísérletet végeztek 72 újszülött borjúval (üszõk és bikák), melyek 6 héten át gyógyszermentes kereskedelmi tejpótlót kaptak, és ezt hasonlították össze egy tejpótlóval, mely (1) 400 g neoterramycint és 200 g oxitetraciklint vagy (2) naponta és állatonként 4 g MOS -t tartalmazott. Megállapították, hogy pozitívan befolyásolta a

hasmenésekbõl való felépülés gyorsaságát az antibiotikumos kezeléshez, vagy a gyógyszermentes tejpótlóhoz képest. A hatást több mutatóval mérték, köztük a borjú

ürülékének folyósságát és színét.

 

4. alkalmazás:     A MOS csökkenti az E, coli, salmonella elõfordulást tejelõ teheneknél

Kezelés: Többszörös üzemi kísérletekben demonstrálták a salmonella és E. coli csökkenését

MOS kiegészítéssel etetett teheneknél. Elliott (1999) számolt be a Feeding Times egy elõzõ számában egy 1.100 tehenes floridai farmról, ahol az állatorvos a tehenek 90 %át Salmonella dublin pozitívnak diagnosztizálta. Negyvenkét napos MOS kezelést követõen, az elsõ hét napon át 15 grammos, majd 4 grammos adagok mellett a pozitív tehenek aránya 14% ra csökkent.

Nemrégiben Japán Hokkaido térségében két telepen találtak S. mbandaka (O-7) és S. anatum (O-3, 0-10) elõfordulást. Japán északi részén vágóhídi salmonella ellenõrzést végeznek a szarvasmarha bélsárból, és ha kimutatják, akkor a termelõ addig nem értékesíthet tejet, amíg a salmonellát fel nem számolja. A két említett törzs patogén, és humán élelmiszer mérgezést okozhat. Jelenlétük okát még nem találták meg, de összefügghet a folyékony melléktermékek itatásával.

Az 1. telepen 200 gramm MOS-t etettek két öf-öt napos idõszakon át, mellyel a salmonellát 12,6 %-ról 0 %-ra csökkentették, és ekkortól 50 grammot etettek további 60 napig. A 2. telepen a salmonella szint 7 és 82% között mozgott 12 hónapon át, a profilaktikus antibiotikum és probiotikum alkalmazás ellenére. Amikor a szint elérte a 42 %-ot, MOS-t etettek naponta és tehenenként 50 gramm adagban, és a kimutatható szint szinte azonnal 0 %­ra esett.

Vérzéses éhbél szindróma (HJS ­hemorrhagic jejunal syndrome) a feltevések szerint az A típusú Clostridium perfringens fertõzés eredménye. Nemrégiben a Dairyman lapban közzétett cikk számolt be egy kutatásról, melyet New York FARME Intézetében végeztek, és a Lactobacillus-szal együtt alkalmazott MOS hatását vizsgálták HJS esetében. A FARME kísérletben a MOS Lactobacillus kombinációról kimutatták, hogy növeli a takarmány felvételt, a tejtermelést és csökkenti a tehén elhullási arányt.

 

5. alkalmazás:     A MOS csökkenti az E. coli elõfordulást hízómarhánál

Kezelés: A Feeding Times elõzõ számában (Vol.7 No. 1) beszámolt egy montanai kísérletrõl, melyben kimutatták, hogy a MOS képes csökkenteni az E. coli eredetû hasmenést hízómarhánál, és része lehet az újonnan betelepített, stresszes szarvasmarhát szolgáló hatásos programnak.

Az Arkansas Egyetem egyik új kísérlete a Lacto-Edge, egy jogvédett Vigortone termék hatékonyságát vizsgálta. Ez a szarvasmarháknál használt termék egyebek mellett MOS-t is tartalmaz. Az Arkansasi kísérlet 96 stresszes üszõborjú betegségének és gyarapodásának mértékét vizsgálta. A Lacto-Edge-el etetett szarvasmarha a kontroll csoporttal szemben:

• Kevesebb antibiotikumos kezelést igényelt (p<0,06)

• Összesen kevesebb volt a gyógyszer költsége (p<0,08)

• Kisebb volt a neutrophil: lymphocita arány a 40. napon (p<0,10)

Következtetések: Mind az öt alkalmazás bizonyítja, hogy az összetett szénhidrátok szerepet játszhatnak a kérõdzõ és nem kifejlett kérõdzõ állatok termelésében, növelve a tehenek immunglobulin termelését, fokozva az immunglobulin felszívódást, hozamfokozóként és egészséget segítõ szerként hatva a borjakban, valamint segítve a tejelõ- és húshasznú tehenek egészségét.