MENÜ

Lehetõségek az õszi kalászosok termesztésében

Oldalszám: 20
2014.05.28.

A martonvásári kalászos gabona nemesítés eredményeit nem csak a kiváló minõségû õszi búzafajták fémjelzik. Õszi kalászos fajtakínálatunkban egyéb, a hazai vetésterületen meghatározó növényfajok megbízható fajtái szerepelnek.

Az õszi árpa az abraktakarmányok fontos összetevõje. Piaci értékét növeli korai betakaríthatósága és az, hogy a termény minõségével szemben támasztott felvásárlói követelmények szinte minden esetben teljesíthetõek.A PETRA fajta kiemelkedõ termõképességû, kedvezõ agronómiai tulajdonságokkal rendelkezõ õszi takarmány árpa. Terméseredményei és állóképessége alapján évek óta meghatározó szerepet tölt be az õszi árpafajták között.


A PETRA kalásza produktív, többsoros. Alacsony és dús állományt képez, szárszilárdsága jó. Télállósága jó, az ország egész területén biztonságosan termeszthetõ. Száraz viszonyok között is átlag feletti termésre képes. Gombaölõ szerek használata lisztharmat és helminthosporium epidémia esetén indokolt.

A durum búza a száraztészta-gyártás alapanyaga. A jó minõségû durumtészták iránti igény hazánkban is növekszik. A jó technológiai minõséggel rendelkezõ õszi durum búzafajták termése bel- és külföldön is keresett malomipari alapanyag.Az Mv MAKARÓNI az állami õszi durum búza fajtaösszehasonlító kísérletekben a kontrollok átlagához hasonló szinten termett. A termésbiztonságot meghatározó tulajdonságok közül a hidegtûrése fitotronban mért adatok szerint kiemelkedõen jó az õszi durum búzafajták között, amit a 2002/2003 évi hiánytalan áttelelése is igazolt.

 


Beltartalmi mutatói lényegesen felülmúlják a vonatkozó MSZ és Ma-gyar Élelmiszerkönyv által elõírt követelményeket. A 32%-os, Durum I. szabvány határértéket jóval meghaladó nedves-sikértartalom mellett az OMMI vizsgálatai szerint sárga pigment tartalma is kiemelkedõen nagy a Magyarországon termesztett õszi durum búzafajták között.Az Mv MAKARÓNI közepesen magas szárú, megdõlés ellenállósága jó. Gondos termesztéstechnológia mellett az ország bármely részén sikerrel termeszthetõ. Kukorica után történõ vetése nem ajánlott. A közepes adagú mûtrágyát és a tavaszi fejtrágyázást meghálálja. Elsõsorban nedvessikér-tartalmat növelõ hatása van a virágzáskor kijuttatott 30–50 kg/ha nitrogénnek. Lisztharmattal szemben mérsékelten ellenálló, levél- és szárrozsdával általában nem fertõzõdik. Kalászfuzárium és hópenész járvány esetén vegyszeres védekezés szükséges. Az aratással nem szabad késlekedni. Teljes éréskor azonnal be kell takarítani a termést. A megdõlt vagy megázott durum búzának rohamosan romlik a minõsége.

A modern tritikálé termesztés a Presto fajta állami elismerését követõen kezdõdött meg Magyarországon. Döntõen ennek, majd az ezt követõ KITARO és DISCO fajtáknak köszönhetõen a vetésterülete meghaladta a százezer hektárt.Sikerének fõ oka, hogy a búzához hasonló termõképességgel rendelkezik, viszont annál kisebb ráfordítással termelhetõ. Kiváló takarmánygabona, mely etetésével kedvezõ súlygyarapodás érhetõ el. A tritikálé teljes értékû komponensként alkalmazható a sertés- és baromfitápokban.Gyenge tápanyag-szolgáltató képességû homoktalajokon a leghosszabb szárú, korai érésû és igen jó alkalmazkodó képességû Presto fajtával vannak a legjobb tapasztalatok. Kedvezõbb feltételek között a nagyobb termés elérésére képes, rövidebb és erõsebb szárú KITARO és DISCO fajták vetését ajánljuk.

 
A tritikálé kevésbé érzékeny a levélbetegségekre, mint a búza. A KITARO és DISCO fajták ellenállóak a lisztharmattal, szár- és levélrozsdával szemben, sõt szeptóriával is csak mérsékelten fertõzõdhetnek.

A tönköly, bár régóta termesztett növény, jelentõs területen nem tudott elterjedni. Az utóbbi években a vetésterület növekedését a bio-élelmiszerek iránti fokozódó kereslet váltotta ki.A FRANCKENKORN és az OBERKULMER ROTKORN fajták kiváló minõsége elismert a Nyugat-európai öko-termékek piacán. Termesztésük integrációs rendszerben, a végfelhasználók által igényelt mennyiségben történik. A FRANCKENKORN jó minõségû, kenyérgyártási célra nemesített tönkölybúza. Nedvessikér tartalma meghaladja a 40%-ot, farinográf értéke B1. Az OBERKULMER ROTKORN biotermesztésre és speciális termékek elõállítására a leginkább ajánlott fajta. A spelta búzák között kiemelkedõ fehérje- és sikértartalommal rendelkezik. Mindkét fajta jól bokrosodik, ezért gyomelnyomó képességük kiváló. Lisztharmat és rozsdabetegségek okozta kártétel megelõzésére preventív védekezés ajánlott.A fajtákkal kapcsolatos további tájékoztatást kérje az Elitmag Kft. munkatársaitól vagy tekintse meg honlapunkat: www.elitmag.hu.A II. fokú csávázott és minõsített – közvetlen árutermesztésre szolgáló – vetõmagot keresse az Elitmag Kft-nél, illetve vetõmag elõállító partnereinél.Mv ELITMAG Kft. Martonvásár

Tel.: 22/569-230, 22/460-020

[email protected]