MENÜ

Az elsõ állandó nyomású mezõgazdasági abroncs - A Michelin új fejlesztése

Oldalszám: 46
2014.05.28.

A Michelin az elsõ gyártó, aki 1 bar vagy annál kisebb állandó nyomással mûködõ gumiabroncsot tervezett, haladjon akár a szántóföldön, akár a közúton, bármekkora sebességgel. Az abroncs neve Michelin.

Az új termék fõként nagyüzemi gazdálkodók és mezõgazdasági szolgáltatást végzõ vállalatok számára készült, 80–200 lóerõs traktorokra.
 
A Michelin XeoBib megoldást nyújt a gazdák egyik legnagyobb gondjára: a gumiabroncs nyomásának változására a használati körülményektõl, a terheléstõl és a sebességtõl függõen, ill. attól, hogy a közúton vagy szántóföldön halad-e.

Manapság minden gazdálkodó úton haladva közelíti meg birtokát. De arra nincs lehetõségük, hogy a szántóföldön, a munka megkezdése elõtt megváltoztassák az abroncsok légnyomását. A szántóföldi munkához javasolt nyomás helyett inkább a közúton való használathoz megfelelõ „magas” nyomást választják.


Különleges kialakítása révén (Ultraflex technológia) a Michelin XeoBib megfelel a jelenkor két legfontosabb elvárásának:

  • Talajtaposás csökkentése az alacsony nyomásnak köszönhetõen.
  • Magas szintû biztonság és kényelem a közúton való közlekedés során.
    Ez az új, szabadalmaztatott találmány a Michelin mérnökei által végzett átfogó munka eredménye, melynek során a fejlesztõknek számos technológiai nehézséget kellett leküzdeniük.


Az egyik legnagyobb kihívás az élettartam és a viselkedés megszokott színvonalának garantálása volt, a nyomás jelentõs csökkentése mellett. Az abroncs kiváló kopási ellenállását pedig a sík futókorona és a talajra nehezedõ nyomás egyenletes eloszlása által sikerült biztosítani.

A Michelin XeoBib a legutóbbi fejlesztés a Michelin innovációinak hosszú és kitûnõ sorában és tökéletes példája a Michelin fejlett kutatómunkájának.