Mikotoxinoknak azokat a gombák által termelt anyagcsere melléktermékeket nevezzük, melyek az élõ szervezetben károsodásokat idéznek elõ, illetve rontják az állati szervezet teljesítményét.
A mikotoxinok képzõdhetnek a növényben a termesztés folyamán aratás elõtt, és az aratás után a nem megfelelõ tárolási körülmények miatt, a raktározás alatt. Mindkét esetben hajlamosító tényezõ a magas nedvesség, ill. páratartalom és a magasabb környezeti hõmérséklet. Minél több a sérült szem, annál inkább szaporodnak a gabonákban a gombák, és annál több toxin termelõdik és halmozódik fel a takarmány alapanyagban. Korábban hajlamosak voltunk a kukoricát tenni elsõsorban felelõssé a toxin problémák okaként, azonban a többi gabonaféleség éppúgy fertõzõdhet gombákkal és toxinokkal, mint a kukorica. Sõt, az utóbbi években a legkritikusabbnak inkább a tritikále mutatkozott. Az embernek olyan érzése támad, mintha ez a gabona faj lenne a legérzékenyebb a gomba- és toxinfertõzésre. Nagyon érdekes, hogy a szóját szinte soha senki nem vizsgáltatja és értékeli toxin-tartalomra, pedig az is fertõzõdhet penészgombákkal.
Több károsító mikotoxint ismerünk: aflatoxin-, ochratoxin-, fusarium-toxinok. Gyakorlati jelentõségüknél fogva itt a fusarium-toxinokról fogunk tárgyalni, mivel ezek okozzák a problémák döntõ többségét a sertéstenyésztésben és szaporításban.
A Fusarium penészgombák úgy az érésben lévõ növényt, mint a tárolt gabonaszemeket megtámadják és károsítják. Ez a károsító hatás annál súlyosabb, minél több a sérült gabonaszem, ugyanis ezek feltárt tápanyagot jelentenek a penészgombák számára.
A Fusarium toxinok fõbb fajtái:
Szaporodás biológiai elemzéssel sokszor meglehetõsen biztosan feltárható a takarmányo toxinszennyezettsége. Azt szoktam fennen hirdetni, hogy kérdezzük meg okosan a kocákat, és azok okosan fognak válaszolni. T-2 toxin esetén fõleg a ciklusos visszaivarzások (18–24 nap), F-2 toxin esetén úgy a ciklusos, mint az aciklusos (25–35 nap) visszaivarzások aránya drasztikusan megemelkedik. A visszaivarzások alakulását differenciáltan kell értékelnünk. Az aciklusos visszaivarzások megemelkedése az alábbi fõ okok miatt következhet be: parvovirozis, magas hõmérséklet, F-2 toxin, zsíravasodás és oxidatív folyamatok, stressz, leptospirózis, PRRS. Az F-2 toxin kóroktani hatását az valószínûsíti, hogy az aratási év elõrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, és hiányoznak azok a melléktünetek, amelyek a fertõzõ kórokok esetében megjelennek (mummifikált magzatok, jellemzõ idõszakokban bekövetkezett vetélések stb.). Tehát a legkedvezõbb helyzet valamikor szeptembertõl februárig tart, majd fokozatosan emelkedik az aciklusos visszaivarzások aránya június–júliusig. Ehhez társul még, hogy a penészgombák ugyanazon tápanyagokból táplálkoznak, mind az állatok, tehát az aratási év vége felé a takarmányok beltartalmi értéke is csökken. A nyári, amúgy is kedvezõtlen helyzethez társulhat egy bizonyos energiahiány is, aminek kártételeit már korábbi írásaimban említettem.
Nagy problémát jelent, hogy mi csak néhány toxint ismerünk részletesebben és csak ezeket vizsgáljuk. Azt megállapították, hogy a különbözõ toxinok között sokszor additív szinergizmus jelentkezik. Ilyen vonatkozásban a fuzárium sav is jelentõs súlyosbító tényezõt jelent. Hány olyan toxin létezhet még, amiket nem, vagy csak kevésbé ismerünk, és amelyek adott esetben szinergista károsító hatást fejthetnek ki?
Figyelembe kell vennünk az állatok egyedi érzékenységét is. Hajlamosak vagyunk a sertéseket csak csoportként értékelni, pedig mint mindenhol, úgy ennél az állatfajnál is a csoportok egyedekbõl állnak, amelyek egyedi sajátságokkal – ellenállóképesség stb. – rendelkeznek. Bármilyen súlyos toxinszennyezettség esetén is az állatok egy része normálisan növekedik, szaporodik.
További problémát jelent, hogy a toxinok és a penészgomba fertõzöttség nem homogén módon oszlik el a takarmányban. Mindig vannak a takarmánynak jobb, gyengébb és rosszabb részei. Ez a toxinvizsgálatot is rendkívül megnehezíti. Sok és drága toxinvizsgálat kell ahhoz, hogy objektív képet kapjunk, ha egyáltalán kaphatunk. Sok esetben kapunk vissza olyan vizsgálati eredményt, mely szerint a toxinérték nem zéró, de az értékelés szerint a talált toxinszint miatt a takarmány nem kifogásolható. Ez azt jelenti, hogy van ugyan toxin a takarmányban, de kritikus szint alatti értékben. Viszont nem hagyható figyelmen kívül, hogy a takarmányt huzamos ideig etetjük, és a toxinoknak feltehetõen van kumulatív hatásuk. Minden esetre a gyakorlatomban minden jel erre mutat.
Mit tehetünk a toxinártalmak ellen? A mai viszonyok között toxinkötõ (jó toxinkötõ!) nélkül sertéstakarmányt etetni nem tanácsos a fentebb leírtak miatt. Ráadásul az idei év nagyon csapadékos volt, és csapadékosnak ígérkezik ezután is. A toxinok hõ- és savállók. A gabonaszemeken lévõ gombák a betároláskori savas kezeléssel (propion sav) elpusztíthatók ugyan, de a szerves savak illékonyak, és idõvel hatásukat vesztik. Másrészt a túl savanyú takarmányból a sertések kevesebbet fogyasztanak, és így tápanyaghiány jelentkezhet, ami szaporodás-romlást és súlygyarapodás-csökkenést okozhat. A penészgombák teljes mértékben semmilyen kezeléssel nem pusztíthatók el. A sertéstápok készítésekor a darálással szinte feltárjuk a gomba táptalajt, és a néhány napos-hetes tároláskor különösen nyáron, azok rendkívüli mértékben kezdenek szaporodni és toxint termelni. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a betároláskor a gombákat ugyan elpusztíthatjuk jó hatásfokkal a gabonaszemeken, de már a szántóföldön termelõdött toxinokat nem!!