MENÜ

Aktuális

Szakfolyóirat > 2005/9 > Aktuális Agrárgazdaság növénytermesztés csatlakozás

A csatlakozás nyertese a növénytermesztés

A magyar agrárgazdaság 2004. május elsejével a Közös Agrárpolitika (KAP) kedvezményezettjévé vált, így ma már a hazai gazdák is igénybe vehetik az EU közvetlen támogatásait, és haszonélvezõi lehetnek az EU-val közösen finanszírozott, (úgynevezett társfinanszírozású), az EU Strukturális Alapjaiból származó támogatási konstrukcióknak.

Szakfolyóirat > 2005/9 > Aktuális Agrárgazdaság termelők értékesítés

A közvetlen értékesítés marketing aspektusai az agrárgazdaságban

A PANNON ÁLLATTENYÉSZTÉSI NAPOK 2005. rendezvénysorozat keretében 2005. szeptember 29-én szakmai konferencia zajlik a Kaposvári Egyetemen. Az egyik kiemelt téma: a mezõgazdasági termékek közvetlen értékesítése, mint a gazdálkodás eredményességét javító lehetõség. A téma iránt érdeklõdõk számára áttekintést adunk az ezzel kapcsolatos legfontosabb fogalmakról és a nemzetközi tendenciákról. A hazai lehetõségek és dilemmák megvitatására a konferencián kerül sor.

Szakfolyóirat > 2005/9 > Aktuális GDP AVOP SAPARD

A sikereket ki kell hangsúlyoznunk

Az OMÉK ideje alatt számtalan alkalom adódott az agrárium aktuális kérdéseinek megvitatására, mivel az FVM szakemberei fórumokon biztosítottak lehetõséget a tájékoztatásra, konzultációkra. Örvendetes, hogy az érdeklõdõk között sok fiatalt találhattunk, akik a korszerû, európai uniós elvárások és elõírások tartalma szerint keresik helyüket az ágazatban, s itt remélik jövõjüket, szakmai sikerességüket. Cikkünkben két elõadó, Dr. Kocsondi Csaba fõosztályvezetõ helyettes (FVM Agrár-Vidékfejlesztési és Környezetgazdálkodási Fõosztály) és Boda Tamás fõosztályvezetõ helyettes (FVM Agrár-Vidékfejlesztési Fõosztály) elõadásai alapján számolunk be a hallottakról.

Szakfolyóirat > 2005/9 > Aktuális Agrár permetező Napraforgó

Agrár-környezetgazdálkodás: új perspektíva vagy nehezen megtartható támogatási forma?

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv egyik legjelentõsebb és egyben a legnagyobb forráskerettel rendelkezõ intézkedése az agrár-környezetgazdálkodási támogatások rendszere. A 2004. õszén meghirdetett programokra 32 000-et meghaladó számú termelõ egység adott be támogatásigénylést, melynek összesített területe meghaladta az 1,8 millió hektárt. A támogatási igények feldolgozása, pontozása és rangsorolása 2005. július 31. napjára zárult le.

Szakfolyóirat > 2005/9 > Aktuális OMÉK Vidékfejlesztés díjak

OMÉK-díjak 2005

Az „Év Agrárvállalkozójának” a gyulai Dr. Ráki Ferencet választották meg a korszerû és egészséges élelmiszertermelésben élenjáró vállalkozásáért, aki a hazai biotermék-elõállítás egyik legszélesebb körben ismert és elismert képviselõje. A Miniszteri Nagydíjat pedig Nagy László Sándor kapta, aki Kecskeméten tevékenykedik a gombatermesztés területén. Az OMÉK pályázat nyertesei a következõk:

Szakfolyóirat > 2005/9 > Aktuális KAP Vidék FVM

Vidéken kell tartani az embereket

A mezõgazdaság évszázadok óta meghatározza a vidék arculatát, az ott élõk társadalmi, gazdasági helyzetét. Jelentõs szerepe van – többek között – a természeti környezet fenntartásában, az állat- és növényfajok életterének alakításában is. Az Európai Unió új vidékfejlesztési politikája a 2007–2013 közötti idõszakban címmel Dr. Nyujtó Ferenc helyettes államtitkár (FVM) elõadását kísérhettük figyelemmel az OMÉK-on, s ennek alapján adunk tájékoztatást a programokról.