Amikor állatainkat takarmányozzuk, a legalaposabb ismeretek, és a hosszú gyakorlat adta tapasztalatok birtokában is néha tévedünk, néha hibákat követünk el. Az is közismert, hogy ezek sajnos elég gyakran, legalább is részben, de függetlenek tõlünk.
Az okok között találhatunk objektíveket, de azért gyakran az állatokat szeretõ, gondozó ember is okolható.
A feladat ilyen esetben egyértelmû, õszintén végig kell gondolni, hogy mi, miért és hogyan történt, le kell vonni a tanulságokat. Ebben a gazda segítségére lehet a szaktanácsadó, esetleg az állatorvos, nehezebb, bonyolultabb esetekben pedig valamelyik kutatóintézet, vagy egyetemi tanszék szakértõje. Ezt a segítséget szeretné nyújtani ez cikk is.
1. Takarmányozási hibák és következményei a malacokra
Jó hízó alapanyag csak a jól fejlett, betegségen át nem esett, egészséges (választott, felnevelt), a fajtára jellemzõ súlyban megszületett malacra van szükség. Csökötten született állatokból, ha fel is nevelhetõk, igazán jó hízó sohasem lesz. Ez pedig, átlagos környezeti feltételek között, mindenek elõtt a kocák takarmányozásán múlik, de a választás körüli idõben, majd a felnevelésben is követhetõ el takarmányozási hiba.
Hibák a kocatakarmányozásban, a vemhesség idején:
Hibák a kocatakarmányozásban, a fialás körüli napokban és a szoptatás alatt:
Hibák a malacok takarmányozásában:
Hibák a malactakarmány összetételében. Ezt elkövetheti a gazda, ha õ akarja összeállítani a szopós malacok takarmányát és látszólag olcsó, de mégis csak kényszermegoldásokat alkalmaz. Akkor is téved a gazda, ha nem a korcsoportnak megfelelõ takarmányt vásárolja, illetve ha azt vesz, de nem a gyártó által elõírt módon használja. Hibákat a takarmánygyártók is elkövethetnek, de õket kötik az elõírások, a vállalt garanciák, ezért az ennek valószínûsége, kisebb.
Hibák a takarmány minõségében. Ez általában a takarmány gyártójának a hibája. Ide tartoznak többek között a gombatoxin-tartalmú vagy atkával, esetleg szalmonellával fertõzött takarmányok, inhomogenitás stb.
Hibák a takarmányozási technológiában. Ide sorolható a száraztakar-mány etetés túl késõi megkezdése, a választás utáni túl gyors adagemelés, a túl korai ad libitum adag, a hirtelen takarmányváltás, (pl. a „prestarter”-rõl a „nevelõ”-re), az indokolatlan receptváltoztatás, a takarmányvályú nem kellõ higiéniája, az elégtelen vagy rossz minõségû ivóvíz-ellátás.
Módszerek a malacok hasmenésének megelõzése érdekében: a kocák immunitásának növelése, a kocák MMA betegségének megelõzése, a malacok ellenálló képességének fokozása (búvóláda, vasinjekció stb.), a korai takarmányfelvétel elõsegítése (az enzim termelõdés indítása), az átmenet nélküli takarmányváltás elkerülése, takarmányfelvétel korlátozás a választás után, (bármely ok miatti) áttelepítéskor, megfelelõ rosttartalom biztosítása a takarmányban (3–4%), szükség esetén speciális gyógytakarmányok alkalmazása (pl. E. coli ellen), ellenõrzött személy- és állatforgalom (védõruhák, fertõtlenítés stb.).
2. Takarmányozási hibák és következményei a hízósertésekre
Gyakran hangoztatott vélemény, hogy az állatok egészségével azért van baj, mert rossz a takarmány. E gyanakvás alapvetõ oka, és ezzel magyarázható a félreértés, hogy bármilyen megbetegedés is fordul elõ, az elsõ és könnyen (?) látható jel: az állatok étvágya csökken. Ha tényleg takarmányprobléma van és nem más, akkor lehet rossz az adag (emberi vagy technikai hiba) vagy a minõség (takarmányhibák) és lehet a technika (emberi, mûszaki-technológiai hibák). Ezért kell az etetésnél jelen lenni!
3. Takarmányozási hibák és következményei a kocákra
A kocák takarmányozásában elõforduló hibák a malacok minõségrom-lásában jelennek meg. Azonban, van más nem kívánatos hatása is, mint például a kedvezõtlen ivarzás, az elhúzódó ellés, de leginkább a kis életteljesítmény (közismert, a sertéshústermelés ökönómiai kulcskérdése, a kocánként értékesíthetõ hízósertés). A kanok takarmányozásában elkövetett hibák elemzésekor pedig azt kell figyelembe venni, hogy a spermiumok kifejlõdéséhez 42 napra van szükség, tehát a vizsgált sperma minõsége, a mintavételt megelõzõ 40–50 nap takarmányozásának következménye.
Hibák a kocatakarmányozásban, a fialás után
Az ebben a periódusban gyakran elkövetett hibákról, a malacok esetében már volt szó. Néhány további „lehetõség”:
A kocák ivarzására ható takarmányozási hibák:
A legelterjedtebb és a takarmányozással közvetve kapcsolatban levõ betegség az ún. MMA szindróma komplexum. Kialakulásában, a takarmányozási hibákon kívül jelentõs szerepet játszanak az emésztõ- vagy a vizeletrendszeren keresztüli fertõzések.
A fertõzést elõsegítheti:
Jelentõs hiba az elválasztáskor, ha takarmányadag lényeges csökkentése nem jár együtt a teljes ivóvíz-megvonással. Az adag, 1-2 nap múlva fokozatosan emelhetõ, a javuló kondíció elérése érdekében.
A takarmányozási hibák és tévedések korrigálására (és egyébként is!) gyógy-szereket, gyógyszerezett takarmányokat csak indokolt esetekben szabad felhasználni és akkor is csak az elõírásoknak megfelelõen. Szakszerûség és gondosság, a jó takarmány, a helyes etetéstechnológia, és a megfelelõ istálló-higiénia azok a legfontosabb faktorok, amelyek feleslegessé tehetik a gyógyszerek használatát és ráadásul lényegesen olcsóbbak is.