MENÜ

VÄDERSTAD ORSZÁGJÁRÁS – a hagyomány tisztelete, a szakma szeretete

Oldalszám: 2
2014.05.29.

A korábbi évekhez hasonlóan a Väderstad Kft. idén is országjáró körútra indul. Az aratást követõ idõszakban, augusztus 01-augusztus 19. között 15 helyszínen tartunk szántóföldi gyakorlati bemutatókat.

Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évek alatt mind tökéletesebbé vált a program szervezése és lebonyolítása. Részben ezt igazolja, hogy tavaly már közel másfél ezren voltak kíváncsiak arra, hogy mi tette a svéd vállalatot Európa egyik legnépszerûbb gyártójává.

A „Road Show” alkalmával öt munkagép kerül bemutatásra tralón és szántáson, többféle technológiai variációban. A 4 méter munkaszélességû TopDown tarlóhántásban mutatja meg erejét, melynek igazán csak a traktor teljesítménye szab határt. A „multi” jelzõ arra utal, hogy a munkagép a rajta található állítási lehetõségeknek köszönhetõen széles határok közt állítható be a talaj típusának és az adott munkamûveletnek megfelelõen, kiválóan dolgozik az 5–35 cm mélységtartományban. A gép a – Carrier-rõl már megismert – 430 mm átmérõjû, két sorba rendezett tárcsák, három sorba, 27 cm osztással szerelt kapák, valamint rögrendezõ tárcsák és egy lezáró henger kombiciója. Az elmúlt évi bemutatót követõen óriási igény jelentkezett az eszköz iránt. „Ez az az gép, melyre tíz éve várok”, így jellemezte egy gazdaság szakembere a TopDown teljesítményét, mielõtt megrendelte volna a hatméteres típust, az országban elsõként.

A tarlóhántásban bizonyít a Carrier 500 tárcsás talajmûvelõ is.  Fontos megemlíteni, hogy öt évvel ezelõtt a Väderstad volt az a gyártó, aki száz évvel a síktárcsás eszközök feltalálása után ismét életre hívta a koncepciót. Akkor a Carrier volt az elsõ kis átmérõjû, síklapú tárcsával és lezáró hengersorral szerelt talajmûvelõ eszköz az országban. A koncepció sikerét igazolja, hogy versenytárs-gyártók kínálatában sorra jelennek meg hasonló megoldású munkagépek. Egyet viszont nem szabad elfelejteni, a Carrierbõl ma már több mint négyezer dolgozik Európa számos országában, és a folyamatos fejlesztõmunka eredményeképpen tökéletesen megfelel a gazdák igényeinek.
A szántáselmunkálás és a magágykészítés kiváló eszköze a Rexius simító/henger kombináció, a Carrier tárcsás hengerborona, és az NZ-Aggressive magágykészítõ kombinátor, melyek a legnehezebb körülmények között is képesek akár egy menetben is vetésre alkalmas vetõágyat készíteni. Természetesen sok esetben ehhez vetõgép is kell. Például egy Rapid, mely a legnépszerûbb kombinált, talajmûvelõ-vetõgép az országban.

A bemutatókon a szántott talajon, elmunkálás nélkül éppoly sikeresen dolgozik, mint mikor egy Carrier hántja elõtte a tarlót vagy éppen mikor közvetlenül a bolygatatlan tarlóba vet. A Rapid vetõgép legfontosabb ismérve pontosan a sokoldalúsága. Bármely talajmûvelési rendszerben dolgozunk,  a szántástól a minimum mûvelés különbözõ irányzatain keresztül a direktvetésig, a Rapid sokoldalúvá tesz minket. A Rapid vetõgép alkalmazása – magágykészítés, vetés, vetés utáni hengerezés egy menetben – önmagában is óriási lehetõség a költségek csökkentésére. Mindamellett a nagy területteljesítmény, az igen precíz vetés és a vetés „minden körülmény között”-elv, valamint az egyértelmûen jelentkezõ 10–15% terméstöbblet olyan elõnyök, amelyeket jelenleg csak a Rapid biztosíhat a termelõnek. A Rapid ma a legkorszerûbb vetõgépek egyike, hacsak nem a legkorszerûbb. Ezt azért is fontos hangsúlyoznunk, mert egy ilyen gépnek igen hosszú az élettartama, tehát 15–20 év múlva is versenyképesnek kell lennie.

A Väderstad igazi specialistaként évrõl évre szélesíti kínálatát, melyet egyedi építésû munkagépek jellemeznek. Olyan sokoldalú, kombinált gépek, melyek a talajmûvelés és vetés jövedelmezõbb alternatíváját nyújtják, szem elõtt tartva a környezetkímélés elvárásáit. Európa gazdálkodóival szorosan együttmûködve tökéletesíti azokat a gyakorlati lehetõségeket, melyek a fenntartható fejlõdés érdekében szükséges technológiai szemléletváltás alapját jelenthetik. Az ideihez hasonló gyakorlati gépbemutatók fontos elemét képezik annak a céltudatos munkának, amit a Vaderstad Kft. már nyolcadik esztendeje folytat, s melynek  eredményeképpen mára közel ezer munkagépe dolgozik az országban.

Väderstad-Valtra országjárás

2005. augusztus 01–19.

15 helyszínen 5 népszerû munkagép, melyet 3 csúcskategóriás traktor vontat tarlón és szántáson.2005-évi újdonságok.