MENÜ

Újszerû malactakarmányozási technológia

Oldalszám: 116
2014.05.28.

A Pro-Feed Kft-nél fontosnak tartjuk a meglévõ termékpalettánk folyamatos fejlesztését, valamint új, innovatív termékek létrehozását. Ennek megfelelõen cégünk egy újszerû malacnevelési technológiát fejlesztett ki.

A malacnevelést a koca felkészítésével indítjuk. Az indítás a KocaSerkentõvel kezdõdik, melynek összeállításánál kettõs hatás elérését céloztuk meg.

1. A KocaSerkentõ etetésének következtében megemelkedik kocatej mennyisége és minõsége, ennek köszönhetõen a malacok egészségesebbek, jobban fejlõdnek és magasabb választási tömeg érhetõ el. A termék használata során, két fialás között eltelt idõ  csökkentésével javul a kocaforgó és jelentõs költségek takaríthatóak meg. Ugyancsak jelentõs költségmegtakarítást eredményez a kocák hasznos élettartalmának növelése, ami egyben lehetõséget nyit a kocák szelekciójára és ezáltal az állomány genetikai javulása érhetõ el.
A termék rendkívül gazdag energiában, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban és tartalmaz aromát is. A kedvezõ összetételnek köszönhetõen a KocaSerkentõ etetésének elõnyei: javítja a kocák takarmányfelvételét, ellensúlyozza az ellés körüli energiahiányt, javítja az alom kocatej ellátottságát, gyorsan regenerálja a koca szervezetét, lerövidíti az ellés és megtermékenyülés közötti idõszakot, növeli a kocák hasznos élettartalmát.

Javasolt adagolás:

  • 21 napos választás: ellést követõen 3–5 naptól választásig 0,5 kg/koca/nap
  • 28 napos választás: ellést követõen 3–5 naptól választásig 0,3 kg/koca/nap

2. A malacnevelési technológia következõ eleme a Malac müzli. A müzli feltárt gabonamagvakat és fehérjehordozókat tartalmaz, valamint magas ásványianyag és vitaminszintekkel segíti elõ a malacok egészséges fejlõdését. A feltárt gabonamagvaknak nagy szerepük van, hogy a malacok megszokják a száraz takarmányt. A malacok szívesen kóstolgatják és játszanak a takarmánnyal, ezért, a starter takarmányból késõbb többet tudnak felvenni. A takarmányváltás okozta stresszt csökkentendõ a Malac müzlinkben és a Starter Malac Tápszerünkben ugyanazt az aromát alkalmazzuk.
Mind a Malac Müzli, mind a Starter Malac Tápszer speciális aminosavakat, rövidláncú peptideket tartalmaz, amelyek kiválóan emészthetõek, elõsegítik a bélbolyhok fejlõdését, erõsítik az immunrendszert és a malacok antioxidáns rendszerét. Kiváló étvágygerjesztõ hatásuk miatt igen korai takarmányfelvételt eredményeznek. A peptidek alacsony molekulasúlya következtében metabolizálásuk minimális mennyiségû emésztõenzimet és energiát igényel, ezáltal a takarmány többi tápanyaga jobban hasznosul. A jól indult, egészségesebb malac, fejlettebb mikrobélbolyhokkal, a hízlalási fázis alatt jobb takarmányfajlagot képes elérni, csökken a hizlalási napok száma melynek következtében a hizlalás folyamán jelentõs költségcsökkenés érhetõ el.

3. Az ellést követõen, a malacnevelés kezdetén, ajánljuk az ivóvíz folyékony aromával történõ kiegészítését, mely ugyanazt az ízanyagot tartalmazza, mint a száraz takarmányaink. Ezáltal a malac, nem csak korábban kezd el inni, és így elkerülhetõ az esetleges kiszáradás, hanem a száraztakarmányt is hamarabb és szívesebben kezdi el fogyasztani, jobb választási alomtömeget eredményez és jobb napi testsúlygyarapodást a nevelés során.

E három – igen fontos – tényezõ egybeesõ alkalmazása lényegesen javítja az ellés és malacnevelés valamint a termelés biztonságát.
Dániel István–Sándor Zsombor–Sándor Gergõ