MENÜ

Szõlõvédelem és a Teldor

Oldalszám: 82
2014.05.28.

A 2005-ös esztendõ szõlõvédelmi szempontból várhatóan nem sorolható majd a könnyû esztendõk közé. A tavalyi évhez talán abban fog a legjobban hasonlítani, hogy tavasztól a nyár végéig küzdeni kellett az egészséges termésért.

A betegségek felfutásában viszont nagy különbségek mutatkoznak, hiszen idén a lisztharmat indult nagyobb fertõzési nyomással, míg a peronoszpóra késõbb fertõzött és így már nem okozott veszélyt a termésre. Ahhoz azonban, hogy érés idejére egészséges fürtök várják a szüretelõket, sok még a teendõ.

A szõlõzsendüléstõl az elsõ számú gombabetegség a szürkepenész. Ahogy ebben az évben a többi gombabetegségnél már megtapasztaltuk, a megelõzõ (preventív) védekezések adták a legjobb eredményt. Ez a szürkepenész elleni védekezésnél különösen fontos.Ha az emberiség fertõzõ betegségeit évrõl évre ugyanazzal az antibiotikummal kezelnénk, az megemelné az ellenálló kórokozók számát. Hasonló történhet a szürkepenésszel is, ha a gazdák a gombát egymás után többször azonos hatásmechanizmusú gombaölõ szerrel kezelik. A Botrytis cinerea rezisztenciájának kialakulása nagyban csökkenthetõ egy pontos fungicid permetezési programmal, ami egyben része a rezisztencia-kezelés programjának. A megfelelõ program magába foglalja úgy a kombinációkat, mint a hatóanyagok váltogatva történõ felhasználását a különbözõ hatóanyag csoportokból.1998-as bevezetése óta a fenhexamid hatóanyagú Teldor fontos szerepet tölt be a botritisz ellen alkalmazható készítmények között. Ez annak az erõs és megbízható hatékonyságnak az eredménye, amely kiugróan jó toxikológiai valamint környezetvédelmi megítélésével és új hatásmódjával alkalmassá teszi a cél károsító szürkepenész  elleni védekezésre. Ezt a gombát már az elmúlt idõszakokban úgy ismerték, amely nagyon gyorsan képes ellenállóvá válni az új gombaölõ szerekkel szemben. A szürkepenész elleni vegyületek, beleértve a benzimidazolokat és a dikarboximideket is, néhány év alatt elvesztették eredendõen magas kezdeti hatékonyságukat. Amikor a Teldor megjelent, szembetûnõ volt új hatásmechanizmusa, amely kizárta a keresztrezisztencia lehetõségét az összes többi szürkepenész ellen alkalmazott termékkel.A Bayer CropScience Teldor készítménye egyedi hatásmechanizmusával a megoldás kulcsát jelentheti a rezisztens Botritisz populációk kifejlõdésének folyamatos megelõzésében. Azért lehet nagyon fontos gátja a rezisztencia kialakulásnak a gombában, mert hatásmódjának (csoportjának) mindez ideig egyetlen képviselõje. Ez azt jelenti, hogy ez a gombaölõ szer használható minden permetezési programban, amely a szürkepenész ellen alkalmazandó.

A Teldor egyszeri alkalmazását a zsendülés idején mindenképpen javasoljuk. Fontos, hogy a többi szürkepenész elleni készítményhez hasonlóan a Teldor-t is megelõzõ védekezés formájában (preventív módon) alkalmazzuk. Ez a készítmény a szürkepenész ellen hosszú hatástartammal rendelkezik. Erõsen csapadékos és a szürkepenésznek kedvezõ kora õszi idõjárás esetén elõfordulhat, hogy a Teldor-t a betakarítás elõtt is alkalmazni kell. Ez csemegeszõlõben hét nappal, míg borszõlõben 14 nappal tehetõ meg a szüret elõtt. A Teldor teljesen egyedi hatásmechanizmusával, a fermentációra és mustminõségre gyakorolt kedvezõ hatásával teszi a vegetáció végén is biztonságossá a Bayer szõlõvédelmi javaslatát.