MENÜ

Profiknál a hígtrágya: profit

Oldalszám: 119
2014.05.28.

A hígtrágya hallatán a nagyüzemek vezetõi komoran néznek maguk elé, mert zsákbamacska a tárolás és kijuttatás megbízható módszere, és nem látják a „holt” beruházás költségvetésének végét.


A tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Stallprofi Magyarország Kft, május végi szakmai rendezvényén, egy kiforrott hígtrágya-szemlélettel ismertette meg a közönséget. A zala megyei Pakodon az érdeklõdõk megtekinthették Magyarország legmodernebb hígtrágya tárolóját.

 

A rendezvény délelõtti órái szakmai elõadásokkal teltek. Dr. Streitmann György, a Stallprofi Kft. cégvezetõje elsõként arra világított rá, hogy a hígtrágya tápanyagokban rendkívül gazdag elegy, ezért kifejezetten örülni kell annak, hogy rendelkezésre áll. Sokan itt hallották elõször,  hogy 1m3 hígtrágyával 12–13 kg N-P-K-t juttathatunk ki a szántóföldre. A rövid költségelemzés rámutatott, hogy a szántóföldi kultúra tápanyag-ellátása mûtrágyából 45 ezer, míg hígtrágyából 15 ezer forintba kerül. A bemutatott példa alapján világossá vált, hogy egy 400 kocás sertéstelep hígtrágyája mintegy 9 millió forinttal tudja csökkenteni 300 ha szántó trágyázási költségeit. „A profiknál a hígtrágya: profit”, ahogy ezt a rendezvény mottója is hangoztatja.

A fenti eredmények eléréséhez technológiai váltást kell végrehajtani az állattartó telepeken.

Az elõadás részletesen kitért azokra az eljárásokra, amelyek segítségével drasztikusan lehet csökkenteni a sertéstelepek mosóvíz-felhasználását. A marhatartók a trágyakihúzással és továbbítással kapcsolatosan hallhattak üzembiztos módszerekrõl.

Fontos kritérium a hígtrágya hasznosításában, hogy az, az adott növényre a kívánt dózisban és optimális idõpontban kerüljön. Ezért a Stallprofi egyértelmûen a nagy teljesítményû tartálykocsis kijuttatás mellett érvelt. A bemutatott professzionális 20 m3-es holland Peecon tartálykocsinál a hatalmas gumiabroncsoknak köszönhetõen, nem beszélhetünk talajnyomásról. 4 pont felfüggesztésû hidraulikus rendszere fogadja a kultivátoros, vágótárcsás injektort, és a termelésben leggyakrabban használt csõfüggönyös adaptert. A hatékonyságot fokozza a traktorfülkében elhelyezett elektrohidraulikus távvezérlés.

A rendezvénynek otthont adó 1200 kocás vállalkozást a többgenerációs Végh család vezeti. 2 × 6000 m3-es, jelenleg Magyarországon a legbiztonságosabb, bélelt földmedrû tárolójukat azért vásárolták a Stallprofi kft-tõl, mert 25 évre kívánják a tárolás kérdését probléma mentesen megoldani. Az alkalmazott lágy polietilén fólia kétszer erõsebb a HDPE anyagoknál. A dupla fóliabéleléssel és a beépített szivárgásfigyelõvel nem alakulhat ki környezetszennyezés. Az egyedülálló úszó ponyva 95%-ban csökkenti a szaghatást és a hatóanyagok kipárolgását, valamint meggátolja a csapadék okozta hígulást. A beépített nagyteljesítményû keverõk tökéletesen homogenizálják a szeparálatlan hígtrágyát, míg az 5 m3/perces búvárszivattyúk a gyors tartálykocsi-feltöltést szolgálják. A gondosan megtervezett csõhálózat maximalizálja az üzemeltetés biztonságát.

A sertéstenyésztõ család tagjai elmondták, hogy a márciusi átadás óta 3 növénytermesztõ cég is komolyan érdeklõdik a kiváló minõségû trágya iránt.

A gazdag ismereteket nyújtó programra sokan 10–12 órát utaztak, de a visszajelzések azt igazolják, hogy a hígtrágya egy „tiszta” ügy, és helyes megítélése nemzetgazdasági kérdés.

Stallprofi Magyarország Kft.

Tel.: 28/514-485, fax: 28/514-486

Mobil: 30/9249-554