MENÜ

USDA elemzés az EU-25 hústermelésérõl

Oldalszám: 98
Tóth Péter, Dr. Báder Ernõ 2014.05.29.

Az amerikai mezõgazdasági tárca (USDA) tanulmánya az Európai Unió marha-, sertés-, és baromfihús ágazatával foglalkozik. A 2003-as év tényszámait ismertetve, 2004-2005-re ad elõrejelzést a termelésrõl, a fogyasztásról és a külkereskedelemrõl.

Az elemzõk szerint a tíz ország 2004-es csatlakozása, a CAP-reform, az új környezetvédelmi, állategészségügyi és állatjóléti intézkedések befolyásolják az ágazatok termelését. Még abban az esetben is, ha a reform közvetlenül nem érinti az ágazatot, például a sertés- és baromfihús-termelést.  Hatást gyakorol viszont a takarmánytermelésre és a takarmányok árára.

Marhahús



A régi tagországok farmerei egyelõre csak ismerkednek a 2003-ban meghozott, és 2005-ben életbe lépõ reform következményeivel. 2004-ben még a régi rend szerint folyósítják a támogatásokat, ennek hatására a vágómarha- és a marhahús-termelés csekély növekedése várható. 2005-tõl, a termeléstõl leválasztott, vagy részben függetlenített támogatások a termelés visszaesését okozzák.



Az új tagországok termelése és kínálata is olcsóbb, mint a régieké. A kereskedelmi korlátok 2004. májusi megszûnése valószínûleg fellendíti a nyugat-európai importot a kelet-európai országokból, fõként Lengyelországból. Az élénk kereslet az új tagországok termelésének bõvülésével járhat. Ez a trend már a közeljövõben stabilizálhatja az EU-25 marhahús termelését.



Az EU-15 országai 2001 után már nettó importõrök voltak marhahúsból. 2004-ben (a huszonöt országra vonatkoztatva) a nettó import 100 ezer tonnán fölüli lesz. A jövõ kereskedelmét nagymértékben nehezítheti az ugyancsak 2005-tõl életbe lépõ, a réginél szigorúbb állatszállítási rendtartás. Egyes vélemények ugyan kétségbe vonják ennek betarthatóságát, ellenõrizhetõségét.



Az új tagországok az EU-25 marhahús-termelésének 9 százalékát adják. A lakossági jövedelmek középtávon várható jelentõs emelkedése megnöveli a marhahús iránti igényt. Jelenleg nettó exportõrök marhahúsból, a nettó export volumene a következõ években a jövedelmi helyzet alakulásától függ. A régi tagországokban 2004-re visszaáll a BSE-kór fellépése elõtti fogyasztási szint. Az import folyamatos, kismértékû emelkedése várható, az export csökkenése mellett.



A régi tagországok közül a három legnagyobb termelõ Franciaország, Németország és Olaszország. E három ország 2004-es kibocsátása 3,9 millió tonna, 2005-ben hasonló mennyiségre lehet számítani. A legjelentõsebb fogyasztó Franciaország, ahol a 2004-es termelés éppen csak fedezi a belsõ szükségletet, a 2005 évi már nem. Németország viszont mintegy 200 ezer tonnával nettó exportõr marhahúsból (ez az egyetlen húsféleség, amelybõl a termelés meghaladja a fogyasztást). Olaszország nettó importõr, évi 300 ezer tonnával.



Az új tagországok három legnagyobb termelõje Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Magyarország. Hazánk évrõl évre kevesebb marhahúst termel, 2004-ben csupán 37 ezer tonnát (az USDA becslése szerint), A lengyel termelés közelíti a 300 ezer tonnát és évi mintegy 50 ezer tonna nettó exportot tesz lehetõvé.

Sertéshús



A 2004. májusi bõvítés hatására a közösség sertésállománya 18 százalékkal növekedett. A huszonöt ország együttes állománya azonban csökkent. A visszaesést a 2003-as szárazsággal és a sertések alacsony termelõi árával magyarázza az USDA. A 2004-es hústermelést 21 millió tonnára, a 2003-as évinél 250 ezer tonnával kevesebbre becsüli a tanulmány. 2005-ben – elsõsorban a javuló árak hatására – már növekszik a termelés.



A belsõ fogyasztás 2004-ben a termelést követve visszaesik, különösen az új tagországokban, amelyekben jelentõs a csak saját szükségletre termelõk száma. 2005-ben ismét növekedésnek indul, de még nem éri el a 2003-as szintet.



Az EU-25 országának évi nettó exportja (harmadik országokba) 1,2–1,3 millió tonna. A BSE-kór, valamint az ázsiai madárinfluenza fellépése megnövelte a sertéshús iránti keresletet. Az exportexpanzió ellenében hatott viszont Oroszország importkorlátozása, továbbá az olcsó brazil sertéshús versenye.



A régi tagországok három legjelentõsebb termelõje Németország, Spanyolország és Franciaország. E három ország együttesen 9,6 millió tonna sertéshúst állít elõ 2004-ben. A német 4,2 millió tonnás termelés sem fedezi a belsõ fogyasztást, évi 250 ezer tonna körüli a nettó import volumene. Spanyolország azonban több mint félmillió tonnával nettó exportõr.



Az új tagországok termelési sorrendje: Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Magyarország, megegyezõ a marhahúséval. A hazai termelés harmadik helye viszont már nem jelent akkora leszakadást az elsõ két helyezettõl, mint a marhahús esetében. A 450–460 ezer tonnára tehetõ magyar termelés csak alig valamivel több a belsõ felhasználásnál. Hasonló helyzetben van Csehország is, ott az 560 ezer tonnás termelés körülbelül megfelel a belsõ fogyasztásnak. A lengyelek évi 100 ezer tonna nettó exportot bonyolítanak.

Baromfihús



Az USDA tanulmány a brojler- és a pulykahús-ágazattal foglalkozik, nem tartalmaz víziszárnyasokra vonatkozó elõrejelzést.



Az EU-25 csirkehús termelését 2004-re 7,7 millió tonnára becsüli az amerikai mezõgazdasági tárca értékelése. A termelés lassú, évi 50–70 ezer tonnás emelkedését prognosztizálva. Belgiumban és Hollandiában visszaáll az ázsiai madárinfluenza elõtti termelési szint, Franciaországban viszont tovább csökken a kibocsátás. Az ágazat középtávú fejlõdését nagyban befolyásolja az abraktakarmányok áralakulása. Az új tagországokban a belsõ piacon elérhetõ, az eddigieknél magasabb árak valószínûleg serkentik a termelést.



A belsõ fogyasztás is lassú ütemben, évi 80–100 ezer tonnával nõ. A termelési többlet emellett is évi félmillió tonnára tehetõ. A harmadik országokba kiszállított mennyiség középtávon csökken, szemben a belsõ forgalom emelkedésével. A huszonöt tagország közötti kereskedelmet elõsegíti, hogy a nyugat-európai fogyasztók a fehér mellhúst részesítik elõnyben, az új tagországokban viszont az olcsóbb testtájak keresettek.



A tizenötök három legnagyobb termelõje az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, együtt 3,3 millió tonna brojlert állít elõ. Az elsõ két ország fogyasztása így is meghaladja a termelést. A franciák azonban jelentõs exportot bonyolítanak le.



Az új tagországok legjelentõsebb termelõje ebben az ágazatban is Lengyelország, de évi 600 ezer tonnás termelése csupán fele a régiek közül a legnagyobb termelõ, Nagy-Britannia volumenének. A lengyelek nettó exportja 60–70 ezer tonnára tehetõ. A második helyezett Csehország 300 ezer tonnás termelése kevéssé elmarad a belsõ szükséglettõl. Magyarország termelése – szemben az elsõ két helyen lévõ országgal – az utóbbi években visszaesett, a 170 ezer tonna körüli mennyiség csak alig valamivel több a belsõ fogyasztásnál. Az USDA-elemzés rámutat a hazai baromfiágazat sajátosságára, hogy a termelés majdnem három egyenlõ súlyú részre tagolódik: a brojler, a pulykahús és a viziszárnyasok húsának elõállítására.  A magas, az EU átlagát jóval felülmúló magyar egy fõre jutó baromfihús-fogyasztás a jövõben is fennmarad, az export viszont csökken.



Az EU-25 országa évi 2 millió tonna körüli pulykahúst termel. Ez a mennyiség mintegy 100 ezer tonnával haladja meg a belsõ szükségletet. Az elõzõ évtizedben a termelés és a fogyasztás is gyors ütemben nõtt, mára a növekedés lelassult, a legjelentõsebb termelõ, Franciaország teljesítménye visszaesõben van.



Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság a régi tagországok három legnagyobb termelõje. Közülük csak a franciák nettó exportõrök, a másik két ország importra szorul.



A régi tagországok termeléscsökkenését ellensúlyozza az új tagországokban a termelés bõvülése. Fõként a lengyel termelés gyors növekedésére számít az USDA elemzése. A mostani, 200 ezer tonnát közelítõ kibocsátás kevéssel meghaladja a belsõ igényt. A második Magyarország, ahol a brojlerhússal ellentétben a pulykahús-termelés még felfutóban van. A hazai termelés alig több a fogyasztásnál, az export jelentéktelen. Szlovákia a harmadik a sorban, termelése megegyezõ a belsõ felhasználással.

Bõvebb információkat a szerzõknél, illetve az Agrár Európa Nemzetközi Agrárgazdasági Hírlevelében talál.