MENÜ

Összefoglaló a tavaszi szakmai rendezvényeinkrõl

Oldalszám: 96
Csanádi Edit 2014.05.29.

Tisztelt Olvasók!
Áprilisban és májusban hat cég összefogásával elõadássorozatot tartottunk tartósítás, minõségvédelem és hozamfokozás témakörökben.

A pápai, a somogyaszalói, a hajdúszoboszlói és az orosházi helyszínen mintegy kétszáz résztvevõ volt jelen, aminek igazán örültünk, hiszen nem gondoltuk, hogy ilyen nagy érdeklõdést váltanak ki az egyes elõadások témái. Ennek okán úgy gondoltuk, hogy a lap hasábjain is megosztjuk Önökkel az elõadások programjait, tapasztalatainkat. Mivel ez a mostani volt az elsõ elõadássorozatunk, szükségesnek éreztük a fenti témák komplexitásának bemutatását, emiatt viszont meglehetõsen hosszúra nyúlt egy-egy szimpózium. A jövõ évtõl oly módon kívánunk ezen változtatni, hogy témakörökre bontjuk az anyagot, illetve az elhangzottakat gyakorlati bemutatókkal is szeretnénk színesíteni. A másik szempont, amely e cikk megjelentetésére indított bennünket, az volt, hogy több meghívott kolléga, partner jelezte, hogy a tavaszi munkálatok miatt sajnos nem tud részt venni az eseményen, viszont a témakörök írásos anyaga érdekelné õket.

A témakörök és elõadók a következõk voltak:

 • Szerves savak alkalmazása a takarmányozásban – Hummel Péter, Kemira GrowHow Kft.
  Hatásmechanizmusok, felhasználási területek (takarmányok és itatóvíz szalmonella mentesítése, antibiotikumos hozamfokozók kiváltása, takarmányok tartósítása, erjesztése…)
 • Takarmányok romlási folyamatai – Karnóth Joris, Kemira GrowHow Kft
  Szántóföldi és raktári penészgombák jelentõsége, mikotoxikózisok – tárolási kockázatok, megoldási lehetõségek…
 • Szemes termények, takarmányok konzerválása propionsavval – Bognár László, En-Tér Kft.
  Száraz és nedves termények propionsavval történõ tartósításának tapasztalatai, alkalmazástechnika…
 • Szemes takarmányok feltárása roppantásos technológiával magas nedvességtartalom mellett.
  Gabonaszemek erjesztéssel történõ tartósításának és roppantásos feltárásának tapasztalatai hazánkban és más országokban…
 • Kukorica- és búzaroppantással kapcsolatos üzemi és laboratóriumi vizsgálati eredmények (beltartalmi, erjedésdinamikai és mikrobiológiai vizsgálatok, takarmányhigiéniai összefüggések) – Karnóth Joris, Kemira GrowHow Kft.
  • Kukorica- és búzaroppantással kapcsolatos gyakorlati takarmányozási tapasztalatok és ökonómiai szempontok – Palkó István, Taurina-Kanizsa Kft.
  • A szemroppantás gépi és technológiai tapasztalatai – az FVMMI 2004-es gépi vizsgálati eredményei – Dér Attila, Deraland Kft.
  •  Takarmányok fóliahengerben történõ tárolása – Szõcs Csaba, AG-BAG Hungária Kft.
  •  Erjesztett és szálas takarmányok lehetséges problémái; megoldási lehetõségek – Karnóth Joris, Kemira GrowHow Kft.

Az elõadások anyagából kivonatokat állítottuk össze, így minden kedves érdeklõdõ számára el tudjuk azt küldeni elektronikus vagy postai úton. Ez iránti igényét kérjük jelezze Csanádi Edit felé az [email protected] e-mail címen vagy a 30/3778-843-as telefonszámon.

Ezúton szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megköszönjük mindazon kollégák figyelmét, akik részvételükkel megtisztelték rendezvényeinket.