MENÜ

Minõség magas fokon!

Oldalszám: 47
Jekl Béla 2014.06.06.

Tapasztalataim a szõlõ levéltrágyázásával
Állókultúráink közül talán a szõlõ az, amely leginkább igényli a megfelelõ és rendszeres mikroelempótlást.

Csak a mikroelemekkel jól ellátott ültevényektõl várhatunk megfelelõ minõségû termést, amely alapja a jó bor készítésének, hiszen az íz- és zamatanyagok megfelelõ mennyiségû és minõségû kialakulásáért és a jó színanyagképzésért a mikroelemek a felelõsek.


Fõleg az ültevények korának elõrehaladtával kell egyre inkább a mikroelempótlással komolyan foglalkozni. Erre az idõre már csökken a talaj tápanyag-szolgáltató képessége és a gyökérzónába nem tudunk  megfelelõ mennyiségû és minõségû mikrotápanyagokat gazdaságosan kijuttatni. Ez különösen a történelmi borvidékeken fontos, ahol az adott területen már több száz éve mindig szõlõkultúra létezik. A feladat legegyszerûbben levéltrágyázással oldható meg. Több éven keresztül próbáltam ki a Damisol Kft. levéltrágyáit, melynek tapasztalatait az alábbiakban összegzem.Az összes Damisol-készítmény szerves kötésben tartalmazza a tápanyagokat, mégpedig oly módon, hogy azok a kijuttatás után, már pár óra múlva bekerülnek a növény tápanyagforgalmába.A levéltrágyás kezelések minden esetben összekapcsolhatók a soros növényvédelmi kezelésekkel. A Damisol-készítmények jól keverhetõk növényvédõ szerekkel.A nagyértékû ültevényeken használható a Damisol egy különleges készít-

ménye, amely a szüret elõtt három héttel kijuttatva növeli a bogyók cukortartalmát. Ez a levéltrágya a Damisol BB Cukorrépa, melybõl 10 l/ha mennyiséget kell kiszórni. A készítmény mintegy három hét idõtartamra intenzív cukorképzésre serkenti a szõlõt. A cukorképzés növelése mellett megmarad a harmonikus sav–cukor arány is, mert a levéltrágya tápanyagai nem engedik lebomlani az értékes savakat. A vörös szõlõknél kiváló színanyag képzõdést is eredményez ez a készítmény.A táblázatban az általam végzett kísérletek eredményét mutatom be. Az eredmények jól bizonyítják, hogy ugyanazon ültetvényrész mennyivel adott, elsõsorban jobb minõségû termést mint az, amely nem volt mikroelem-tartalmú levéltrágyákkal kezelve. A színintenzitás is sokkal jobb volt a kezelt részekrõl szüretelt termésnél.A Damisol-készítményeket azóta is használom és javaslom használatát a többi termelõnek is.