MENÜ

Különlegesen kíméletes és energiatakarékos gabonaszárítók Franciaországból!

Oldalszám: 40
2014.06.06.

A gabonaszárítók piacán teljesen egyedi UNIKUNAK számítanak a C. F. C. A. I.
francia konszern LAW SBC-E típusjelzésû, különleges hõ-visszavezetésû, kettõs hõmérsékletû aknás, illetve a „SATIG” márkajelzésû, ugyancsak kettõs hõmérsékletû, sõt kétlépcsõs, nagy teljesítményû szárítói. (40 tonna/óra szárítómodulonként!)

Az LAW-E típusok 7–30 tonna/óra kategóriában biztosítanak olyan elõnyöket a gazdálkodók számára, amelyek SZABADALOMMAL VÉDETT hõ-visszavezetési eljárásukkal példásan kíméletessé és gazdaságossá teszik ezeket a szárítókat.

Az „E” jelû LAW-k különleges hõ-visszavezetési rendszerével a gazda nem csak azt befolyásolhatja, hogy a hûtõzónában felmelegedett (A), plusz a forró levegõjû szárítózóna szívott oldalának aljáról „leszívott” (B) alacsony páratartalmú levegõnek (keveredve A + B) hány %-át hasznosítsa a kazántérben továbbfûtve (C), vagy a forrólevegõ-aknába közvetlenül visszakeverve (D), hanem terelõcsatornák segítségével azt is, hogy a forrólevegõ-aknába visszavezetett (A + B) levegõ az aknán belül milyen magasságig (E-F) keveredjen a kazán felõl érkezõ forró levegõvel (G)?!

Ezzel a technológiával úgynevezett „KETTÕS HÕMÉRSÉKLETÛ SZÁRÍTÁS-t” valósít meg az LAW, amelynek rendkívüli szerepe van abban, hogy az LAW-E szárítók nem terhelik túl a magot hõvel (kockáztatva annak csírázóképességét, fehérjeállományát, takarmányértékét stb.), hanem megfelelõ, a vezérlõpanelen is követhetõ beállítással (a csatornaszinteken lefele haladva csökkenthetõ mértékben) csak annyi hõt közölnek a maggal a szárítóaknában lefelé haladva, amennyi a mag egyre csökkenõ vízleadási sebességével arányos, illetve a víz leadásához éppen elégséges és szükséges!!! Praktikusan ez azt jelenti, hogy a nedves magot (amely jobban bírja a magasabb hõmérsékletû szárítólevegõt) a szárító felsõ zónájában akár 120–130 °C-kal is száríthatjuk, míg a speciális LAW-E levegõ-visszakeringetõ és légkeverõ technológiának köszönhetõen a szárítóaknában lefele haladva szabályozhatóan, fokozatosan csökkenthetõ a szárítólevegõ hõmérséklete, s ezzel egyedülállóan kíméletes és energiatakarékos szárítóüzem érhetõ el! (Talán nem véletlen, hogy a világ legnagyobb gabonakereskedõ vállalkozása, a Cargil cég Európában  LAW-E szárítókat épít saját telepeire!)

A másik lényeges következménye a „kettõs hõmérsékletû” technológiának, hogy jelentõsen csökkenthetõ az a „stresszzóna”, amely a forrólevegõ-zóna és a hûtõzóna határán éri a magot, amennyiben a hagyományos szárítóknál adott légcsatornaszinteken még 100–120 °C-kal „bombázzuk” a magot, majd a következõ légcsatornákon már az  akár mínusz 5–10 °C hõmérsékletû hûtõlevegõ „sokkolja” az egyébként is feszültség alatt levõ magokat! Ennek egyenes következményei a magok héján keletkezõ hajszálrepedések, amelyek nem csak a gombafertõzések elsõdleges támadási felületei lesznek, de kiindulópontjai a szállítóeszközök által okozható szemtöréseknek is! Az LAW-E szárítókon ez a hõfokkülönbség a légkeverésnek, a hûtõzónához közeledve csökkenõ szárítólevegõ-hõfoknak köszönhetõen jelentõsen kisebb, csökkentve ezzel a maghéj repedési hajlamát és a további károsodásokat.

Talán még jelentõsebb azonban a magkímélõ hatás annak következtében, hogy az LAW-E szárítótípusnál a fokozatosan csökkenõ szárítólevegõ-hõfoknak köszönhetõen tulajdonképpen már a szárítóakna alsó régiójában megkezdõdik a mag visszahûtése a visszakeringetõ légterelõk beállításától függõen, s ezzel teljes mértékben kizárható a ma oly gyakori „melegürítési” kényszer, amely rendszerint az alulméretezett, vagy nem is állítható hûtõzóna következménye. (Vannak, akik ezt alacsonyabb hõfokú, akár 100 °C alatti, „úgynevezett kímélõ” szárítási ajánlással kívánják elleplezni, vagy utóhûtõ puffersilót javasolnak beépíteni a szárító után, elkerülendõ a meleg magnak a tárolókban történõ „kiizzadását”, s ezzel befülledését, bepenészedését stb.)

Az LAW-E szárítók kiváló légtechnikai tulajdonságait kitûnõen egészíti ki az ugyancsak nagyon kíméletesen dolgozó billenõvályús ürítõrendszer, a nyomásvezérelt PB, vagy földgáz szõnyegégõ, az ugyancsak egyedülállóan fejlett érintõképernyõrõl kezelhetõ NT VISITON vezérlõ automatika, valamint a rendkívül kedvezõ áron ajánlott, maximális biztonságot nyújtó VIGITEMP túlmelegedés-ellenõrzõ és -jelzõ berendezés. 

A vezérlõ automatika például precízen (akár 0,5%-on belül) szabályozza a kimenõ anyag nedvességtartalmának egyenletességét a toronyban levõ mag állapotának folyamatos ellenõrzésével. A mûszer vezérli és elektro-pneumatuikus úton szabályozza a porkiszívást gátló zsaluzat zárásának, illetve nyitásának az idõzítését, illetve a szõnyegégõ hõteljesítményét is. A processzorvezérlésnek köszönhetõen folyamatos információt ad a szárítás fontosabb paramétereirõl, s akár naponta dokumentálható a gép által nyújtott teljesítmény és munkaminõség a paramétersor grafikus megjelenítésével és kinyomtathatóságával. Az LAW-automatika olyan megbízható és pontos, hogy akár személyes felügyelet nélkül is folyamatosan üzemel, ha megfelelõen beállították!

Egyre gyarapodó referenciaüzemeinkben meggyõzõdhet arról, hogy az LAW-technika megbízható, kíméletes és rendkívül energiatakarékos. Várjuk jelentkezését!