MENÜ

SIMA, a magyar üzletemberek szemével

Oldalszám: 6
G.A. 2014.06.10.

Megtisztelõ felkérésnek tettünk eleget, mint kiválasztott mezõgazdasági média, amikor elfogadtuk a meghívását a Promosalons Magyarországi Képviseletének, így részt vehettünk Párizsban a SIMA-n, Európa egyik legnagyobb agrárkiállításán.


A mezõgazdasági gépek, eszközök, technológiák és szolgáltatások széles választékát felvonultató eseményen 44 ország 1375 kiállítója mutatta be termékeit 116 000 négyzetméteren. A rendezvény öt napja alatt 186 000 szakmai érdeklõdõt regisztráltak. A tíz új ország Unióhoz való csatlakozásának hatásai ezen a kiállításon is megmutatkoztak, hiszen a megmûvelt területek nagyságának növekedése, és a piaci verseny kiszélesedésének hatására a korszerû gépesítés és az innovatív technológiák nélkülözhetetlenné váltak, s ez az érdeklõdés volumenében is megmutatkozott.

A mezõgazdaságot is elért globalizáció hatására a 44 különbözõ országból érkezett kiállítók nemcsak Franciaországnak kínálták termékeit, hanem a 107 országból érkezett 46 000 látogatóval is üzletet kívántak kötni.

A SIMA magyar kiállítójaként az Agrikon-csoport képviseltette magát. Kiállítói standjukon Hugyecz Zoltán ügyvezetõ-vezérigazga-

tóval beszélgettünk.

 

– Miért döntött úgy az Agrikon vezetõsége, hogy kiállítóként is részt vesz a SIMA-n?– Megítélésünk szerint ez az egyik legfontosabb mezõgazdasági-gépesítési kiállítás Európában.  A részvételünk ellenére úgy véljük, hogy ez a kiállítás is elsõsorban a végfelhasználóknak szól, a részegységgyártók és -beszállítók kevesebbet nyerhetnek egy ilyen típusú rendezvényen. Azért vagyunk mégis itt, hogy a versenytársaknak és a beszállítóknak is megmutassuk, mire vagyunk képesek, hol tart a cégcsoport a fejlõdésben. Számítunk új kapcsolatokra is, de fontosnak tartjuk azokat az új megoldásokat, ötleteket is, amelyek alapján megállapíthatjuk, hogy merre tart a világ. A kiállítások mindig jó alkalmat adnak arra, hogy megismerkedhessünk más gyártók fejlesztéseivel és azokat továbbgondolva a saját gyártásunkba is beépítsük.– Milyen termékeket mutatnak be a kiállításon?– Elsõsorban kabinjainkat állítjuk ki, de a cégcsoport minden egysége képviselteti itt magát valamilyen formában.– Milyen munkagépeken láthatjuk viszont az Agrikon-kabinokat?– A kabingyártás fõ megrendelõje a Claas, amely minden kombájnjára a mi termékünket szereli fel, de jelentõs megrendelõnk a Caterpillar is. Megrendelõinkben az a közös, hogy mindannyian kiváló minõséget és magas mûszaki színvonalat várnak el. Megelégedettségüket igazolja, hogy az Agrikon már 30 éve gyártja a Claas kombájnok fülkéit.– Sikeres és elismert a magyar fejlesztésû talajmûvelõ gépük a Komondor mulcskombinátor. Milyen a termék fogadtatása ezen a kiállításon?–kérdeztük Kovács Lajos urat, az Agrikon gyárigazgatóját.– Annak ellenére, hogy csak ismertetõ anyag, film és fotó formájában tájékoztatjuk az érdeklõdõket, konkrét tárgyalásokat bonyolítottunk le külföldi gazdákkal. Az általunk képviselt környezetkímélõ talajmûvelési technológia teret hódít a gazdálkodók körében, hiszen az EU-ban a talajvédõ, vízmegõrzõ és költségtakarékos szempontok a pályázati bírálatoknál elõnyt élveznek.

 

A kiállítást szemlélve találkoztunk, és egy pár szó erejéig tudtunk beszélni Nagy Miklóssal, a Mezõgazdasági és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnökével, a Szegana Kft. ügyvezetõjével.– Milyen titulusában érdekelt ezen a kiállításon?– Mint MEGFOSZ-elnök vagyok jelen, a francia nagykövetség meghívottjaként.– Szerzett-e olyan tapasztalatokat, melyeket itt-hon a Szövetség munkájához fel lehet használni?– Magyarországhoz hasonlóan Franciaországban is van gépforgalmazók szövetsége, ez a SEDIMA. A munkájuk hatékonyabb, keresik tagjaik számára a piacot egész Európában. Érdekvédelmi és érvényesítési funkciójuk kiváló. Ha egy kiállítást veszünk példának, a SEDIMA valamennyi tagja kiállít, ezzel megtisztelik a termelõt és megismertetik velük az összes európai és világtrendet a technikák és technológiák terén.

Nálunk sajnos a gépforgalmazókat még az önös érdekek vezérlik a piacon való részvétel során, pedig a tudatos összefogás költséghatékonyság szempontjából is indokolt lenne. Ehhez kell a szövetségnek a megfelelõ irányt kitûznie.– A kiállítás méretén, látogatottságán, szervezettségén túl, milyen különbséget vélt még felfedezni?Ami szembeötlõ volt, hogy ezen- és a többi európai kiállításon is, szemben hazánkéval, fiatal farmerek alkotják a látogatók nagy részét, nálunk sajnos a mezõgazdasági szféra „elöregedett”. Fontosnak tartanám, hogy a fiatal generációnak tudjunk perspektívát mutatni, hogy igenis a mezõgazdaságra, mint stratégiai ágazatra érdemes legyen alapozni, jövõt építeni.