MENÜ

A Väderstad Kft. szezonnyitó partnertalálkozója

Oldalszám: 65
2014.06.10.

A Väderstad Kft. idén 8. értékesítési szezonját kezdte meg. Az elmúlt évek munkáját már több, mint 800 hazánkban dolgozó talajmûvelõ és vetõgép fémjelzi.

Legfõbb törekvésük, hogy igazolják magas szintû technológiájuk létjogosultságát. A cég sikerének alapja a partnerekkel való szoros kapcsolattartás, melynek egyik bizonyítéka az idei szezonnyitó partnertalálkozó.

„Tizenkét éve töretlen a Väderstad csoport sikere”– kezdte elõadását Kalmár Tibor, a cég ügyvezetõje. Ehhez a sikerhez egyre többet tesznek hozzá az importõrök, leányvállalatok, köztük a magyarországi is. Ezt számadatok is bizonyítják, a Väderstad Kft. vállalatcsoporton belüli értékesítése jelenleg 6%.

Tavalyi évben a német mezõgazdasági társaság 7 országra kiterjedõ felmérést készített, melyben a gépgyártó cégek népszerûségét tesztelték. Összesen ötezer gazdálkodót kérdeztek meg, ebbõl 400 magyar gazda véleményére voltak kíváncsiak. Az európai ranglistán 11. helyen végzett a Väderstad, míg Nagy-Britanniában, Németországban és Magyarországon az elsõ tíz vállalat közé rangsorolták a céget.A 2002–2003-as évet beruházási láz jellemezte, ekkor a Väderstad Kft. piacvezetõ lett országunk gabonavetõgép-piacán. 2004 a visszafogottság éve volt, új feltételekhez kellett alkalmazkodni mind az értékesítés területén, mind a termelõi szférában a pályázatok elkészítésében.Gépcsoportonként nézve a talajmûvelõ gépek, a mechanikus és pneumatikus vetõgépek alkotják a termékkínálatot. A termékek népszerûségi megoszlása megyénként eltérõ: Tolna és Baranya megyékben a REXIUS hengersimító kombinációnak;  Fejér és Bács-Kiskun megyékben a CARRIER tárcsás hengereknek; Szolnok, Békés megyékben a magágykészítõknek; Békés, Fejér és Bács-Kiskun megyékben a mechanikus vetõgépeknek; Baranya és Bács-Kiskun megyékben a 6-M-es pneumatikus vetõgépeknek volt átlagon felüli a népszerûségi mutatója.Az ügyvezetõ kihangsúlyozta, hogy számos globális probléma – úgymint a talajerózió, a szén-dioxid-kibocsátás mértéke – megoldásában mind a mezõgépgyártók, mind pedig a gazdálkodók sokat tehetnek. A  talajmûvelés és vetés korszerû technológiája kevesebb menetszámra és a szántás jelentõségének csökkentésére épül. Az erõgépek kevesebb hajtóanyagot égetnek el, így csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást, míg a talajaink kevésbé intenzív bolygatásával kevesebb szerves anyag bomlik el. A Väderstad fejlesztési irányelvei ezen problémák megoldására irányulnak.Az elmúlt évtizedekben a talajmûvelés iránya nem vette figyelembe az ország aszályra hajló idõjárási viszonyait, nem mindig a megfelelõ eszközökkel, módon és idõben nyúltak a talajhoz. Talajaink szerkezete nagy-mértékben leromlott, a szervesanyag-tartalmuk folyamatosan csökken, és nem képes enyhíteni az idõjárás szélsõségeit.

A gépek ismertetésére ezt követõen került sor.

Talajmûvelõk:

  • Rollex, Rexius henger, simító/henger kombináció klasszikus kettõ az egyben eszköz, amely a háromféle gyûrûtípusnak és a Crossboard hidraulikus simítónak köszönhetõen szántáselmunkálásra, magágykészítésre és hengerezésre egyaránt kiválóan használható.
  • Front Tillerrel a magágykészítés és a vetés egy menetben történik, jól illeszthetõ a Rapid vetõgépekhez.
  • Rexius Twin nehéz szántáselmunkáló, magágykészítõ.
  • Carrier a szántáselmunkálás, magágykészítés, tarlóhántás, normál hengerezés munkaeszköze, mely sekély mûvelésnél az egyik legjobban használható eszköz.

 • Top Down multikultivátor, a 2005. év újdonsága, mely 2004 nyarán a betakarítást követõ szezonban látható volt. Minden egysége külön állítható, ezért különbözõ talajtípusoknál is alkalmazható, többféle kivitelben. A Top Down 4 lépésben dolgozik. A tárcsasor felaprítja, bekeveri a szálmaradványokat, a kések elvégzik az akár 35 cm-es mélységû lazítást, majd a rögrendezõ tárcsasor teszi tökéletessé az elõzõ munkákat, és végül a bolygatott felszínt acélhenger zárja.

Vetõgépek:

  • Rapid mechanikus, és pneumatikus vetõgépek nagy menetsebességnél is pontos mélységtartás jellemzi.

 • Bio Drill aprómagvetõ, amely alkalmas zöldtrágya nitrogénmegkötõ és szerkezetjavító növények vetésére.

Dr. Birkás Márta egyetemi tanár elõadásában a nedvesség és szerves-anyag-kímélõ talajmûvelésrõl beszélt. Dr. Lucskai Attila az Agrár-környezetgazdálkodási intézkedés lehetõsége a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben címmel tartott elõadást. Hegedûs József a Väderstad munkagépekrõl szerzett tapasztalatait osztotta meg a meghívottakkal.Az elõadások után a résztvevõknek lehetõségük nyílt a Väderstad termékeinek megtekintésére, az elõadókkal és az értékesítési körzetek vezetõivel folytatott konzultációra.A nagy létszám ellenére is családias hangulatú rendezvényt szakmai eszmecsere és szórakoztató mûsor zárta.