MENÜ

Nemzetközi konferencia a funkcionális élelmiszerekrõl

Oldalszám:
2014.06.12.

Budapest, 2005. január 18. – Az Alltech Inc., a világ egyik vezetõ állategészségügyi vállalata, Európában elsõként nemzetközi konferenciát rendezett Budapesten Alltech Kelet-Európai Funkcionális Élelmiszer Konferencia címmel.


 

Az egynapos szakmai rendezvény lehetõvé tette, hogy 14 országból több mint 150 dietetikus, tudós, állatorvos, hús- és tojástermelõ közelebbrõl is megismerje ennek az gyorsan fejlõdõ iparágnak az eredményeit, kiemelve a szelént, a humán egészség szempontjából az egyik legfontosabb antioxidánst.„Azok az élelmiszerek és élelmiszer-összetevõk, melyek az azonos eredetû hagyományos élelmiszerekhez vagy élelmiszer-összetevõkhöz képest 20–30%-kal több biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, alkalmasak a különféle betegségek megelõzésére vagy kiegészítõ kezelésére” – definiálta a funkcionális élelmiszereket Prof. Mézes Miklós (képünkön), a Szent István Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékérõl.„Napjaink súlyos problémája a táplálék által történõ alacsony szelénbevitel, ami hozzájárulhat bizonyos humán betegségek kialakulásához” – fejtette ki Czeizel Endre professzor, az Örökletes Ártalmak Társadalmi Megelõzése Alapítvány vezetõje. A világhírû tudós bemutatta a szelénhiány hatásait és a szelén kemoprevenció lehetõségeit, melyet a rákbetegség példájával illusztrált. Kiemelte a szelénben gazdag természetes étrend, a szeléndúsítás és a szelénkiegészítõk fogyasztásának hozzájárulását a humán népesség egészségének védelméhez.Peter Surai professzor, az Alltech közismert tudósa rávilágított az antioxidánsoknak a humán egészségben betöltött szerepére. Számos olyan kutatást ismertetett, amelyek egyértelmûen jelzik, hogy a tápanyagszükségletek kielégítésén túl az étrend képes a szervezet különféle funkcióit modulálni, és káros vagy kedvezõ szerepet gyakorol bizonyos betegségek kialakulásában. „A humán táplálkozástudomány egyik izgalmas elmélete, hogy bizonyos élelmiszerek és azok összetevõi javíthatják a fizikai vagy szellemi teljesítményt, vagy csökkenthetik a betegség kockázatát” – fejtette ki Surai professzor.Dr. Patrick O’Mahony, Írország Élelmiszer-biztonsági Hatóságának vezetõ szakértõje megadta az élelmiszer Európai Unió általi definícióját, bemutatta a termékcímkézés szigorú szabályozását, és a funkcionális/új élelmiszerek egyes kategóriáit, így a mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból álló vagy azokból izolált GMO-t tartalmazó vagy ilyen GMO-mentes termékeket, valamint bizonyos gyártási eljárásokat.Löw Laura, a világ egyik legnagyobb hipermarketlánca, a Tesco Global márkamenedzsere elõadásában bemutatta a Tesco Európában nagy sikert elért különleges saját márkáját.

Pálinkás Krisztián, az Alltech Inc. kelet-európai marketingmenedzsere felhívta a termelõk figyelmét a funkcionális élelmiszer-ágazatban rejlõ lehetõségek marketingvonatkozásaira. Pálinkás úr kiemelte a márka (brand) jelentõségét a mezõgazdaságban, létfontosságúnak nevezve azt az ágazatban mûködõ vállalatok túléléséhez a már telített tömegcikkpiacokon.