MENÜ

Magágykészítõ kombinátorok

Oldalszám:
2014.06.12.

A svéd gyár 1968 óta gyárt magágykészítõ kombinátorokat, sõt a ´70-es években egyedül a Väderstad tudott nagy munkaszélességû, 12, illetve 15 méter széles munkagépeket készíteni.

A különbötõ fantázianevekkel ellátott, eltérõ felszereltségû típusok 2000-tõl közös név alatt kerülnek forgalomba. Az NZ-Aggressive azonban nemcsak a nevében, hanem felépítésében is jelentõs változáson ment keresztül. Új, erõsebb keret- és járszerkezetet, valamint teljesen új kapasort kapott.
 

A magágykészítõ kombinátor 5, 6, 7, 8, 9, 10 méteres munkaszélességben kapható. Keretszerkezete 60 × 60-as zártszelvénybõl készült, ami rendkívûl hosszú élettertamot biztosít a gép számára. Az Agrilla-Cobra kapák 5 sorban 7,5 cm-es osztásban találhatók. A kapák közel függõleges állásának, illetve a gép magas építésének köszönhetõen szármaradványos talajon sem túr meg. Az elsõ sorban Crossboard – menet közben is hidraulikusan állítható – simítósor található, ami nemcsak egyengeti a feszínt, de a rugós simítószáraknak köszönhetõen igen jó hatásfokkal porhanyít, töri a rögöket és tömöríti is a felszínt. Ha szármaradványos vagy túlságosan nedves a felszín, akkor a stabilizátorrudat kivéve a simítólapok önálló életet élve biztosítják, hogy a gép akadály nélkül dolgozni tudjon. A Crossboard elemeit szimpla vagy dupla törõkésekkel lehet felszerelni, így a szántáselmunkáló hatás fokozható. Opcióként a kapák mögötti sorba is építhetõ simítósor, amelyet egy teleszkóp rudazat kapcsol az elsõ sorban lévõhöz. A legutolsó sorban egy rugós ujjas borona dolgozik, melynek szöge és talajra nehezedõ nyomása is több fokozatban állítható.

 


Talán a legelsõ látásra furcsának tûnik, hogy nem használatos az egyéb kombinátorokon megszokott pálcás hengerborona vagy bármilyen beépített hengersor. A cél egy olyan magágykészítõ egység megalkotása volt, amely õsszel és tavasszal is egyforma hatékonysággal használható. Ezért a koratavasszal mindig „beragadó” hengeregység elmaradt, helyette a hátsó simítósor és a rugós ujjas borona együttese dolgozik. Szárazabb nyárvégén, õsszel, illeteve igen finom magágyak készítésénél az NZ-Aggressive kombinátorok Rollex vagy Rexius hengerekkel, vagy simítóval kombinált hengerekkel járathatók együtt, az így kapott több, mint 5 tonnás (6 m) gép a 7–10 sorban elhelyezett mûvelõeszközeivel gondoskodik a tökéletes magágy elkészítésérõl. A gép mélységállítása egy ún. „Master and Slave”-rendszer segítségével igen egyszerû és precíz. A központi munkahengeren egy skálán beállítjuk a kívánt mélységet, amit a vele sorbakapcsolt, szárnyakra (a szárnyak tandem kerekeire) helyezett munkahengerek milliméter pontosággal tartanak.

 


A gép szétnyitása és összecsukása (még ha henger is van rákapcsolva) egyetlen percet vesz igénybe, temészetesen a traktorfülke elhagyása nélkül.

A kisebb területen gazdálkodó, kisebb teljesítményû erõgéppel rendelkezõk számára is kiváló lehetõség kínálkozik a magágykészítésre. Az NZ-Mini kombinátorok 4 és 5 méter munkaszélességben kaphatók, függesztett kivitelben. Az elsõ sorban itt is Crossboard simító dolgozik, amit 4 sorban, 9 cm osztásközzel rendezett Agrilla-Nova kapák követnek. A gép munkáját rugós ujjas borona vagy pálcás hengerborona zárja.

 


VÄDERSTAD Kft. • 2483 Gárdony, Szabadság u. 1.

Telefon: 22/570-280 • Fax: 22/570-282Kalmár Tibor 20/3939-640Garamvölgyi József 20/9654-742Kovács Gábor 20/5233-242Kuhinkó Gábor 20/9441-484Püski László 20/4554-296