MENÜ

Lemosó permetezés - GyIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

Oldalszám:
Salamon György 2014.06.12.

Errõl az egyik legelsõ tél utáni növényvédelmi elemrõl sokan és sokfélét írtak. Az alábbiakaban fel szeretnénk eleveníteni néhány lemosó permetezéssel kapcsoltaban felmerülõ kérdést.


 

Mi a szerepe a tél végi – kora tavaszi lemosó permetezéseknek?

Lemosást elsõsorban gyümölcsösökben, bogyósoknál és szõlõben érdemes alkalmazni. Szerepe a károsítók (rovarok, atkák, gombák, baktériumok) áttelelõ alakjainak gyérítése annak érdekében, hogy a kezdeti fertõzési nyomás kisebb legyen.

Miért fontos a kezdeti fertõzési nyomás csökkentése?

Az okszerûen elvégzett védekezések akkor a leghatékonyabbak, ha azok megelõzõ jellegûek. A helyes idõben, célzottan elvégzett lemosó permetezéssel lépéselõnybe kerülünk a károsítókkal szemben, melynek hatására a késõbbi kezelések száma csökkenhet, hatékonyságuk nagyobb lesz.

 

Miért tél végén?

A lemosó permetezések összel és tavasszal is hatékonyak lehetnek. Õsszel a telelõre vonuló áttelelõ alakok számát csökkenthetjük. A tél végi permetezés elõnye, hogy egy „kemény” tél elvégezheti a munkát helyettünk. Tehát lehetõség van az elõrejelzésre alapuló lemosó permetezések elvégzésére.

Másik érv a korai permetezés mellett, hogy a hasznos szervezetek ekkor még nincsenek jelen olyan számban, hogy bennük komoly kárt tehetnénk, illetve még inaktívak.

Egyes kártevõk ellen (pl. pajzstetvek) szintén rövid a hatékony védekezésekre alkalmas idõ hossza.

 

Mikorra idõzítsük a kezeléseket?

A kezelések hatékonysága függ az idõzítéstõl, különösen a rejtetten telelõ alakok esetén (lisztharmat, gubacsatkák stb.). A károsítók együtt „élnek” a növényekkel, de elõfordulhat eltérés. Egy gyors légköri felmelegedés esetén a károsítók hamarabb válhatnak aktívvá, mint a gazdanövény, melynél a talajhõmérséklet a meghatározó. Ilyenkor a permetezéseket elõrébb kell hozni. Általánosságban a kezeléseket a rügypattanás körüli idõpontra célszerû idözíteni, mert A) ez az az idõpont, amikor a kártevõk is aktívvá válnak, b) a meglazult rügypikkelyek alá is eljuttathatjuk a készítményeket (lisztharmat, gubacsatkák).

Az adott kultúra érzékenységét mindig figyelembe kell venni a permetezések idejének meghatározásakor. Ügyelni kell arra, hogy a virág (bibe) ne károsodjon.

 

Mindenképpen védekezni kell tél végén?

Házi- vagy hobbikertben a lemosó permetezés technológiába illesztése nem jelent nagy terhet a gazdálkodókra. Javasolt évenkénti megismétlése.

Nagyüzemben ez a technológiai elem nem kis költségekkel jár, ezért javasolt az elõrejelzés alapján történõ védekezés (áttelelõ alakok számolásásval).

A táblázatban szereplõ készítmények „zöld” készítmények, így IPM és „bio” technológiákban is használhatóak.

Hogyan permetezzünk?

A lemosó permetezések esetén (is) nagyon fontos a helyes permetezés-technika. Akkor csináljuk jól, ha tényleg megmossuk a növényeket. Ehhez kis sebességgel, nagy lémennyiséggel (1 000–2 000 liter/ha), nagy permetcseppeket kell kijuttatnunk úgy, hogy az megfolyjon a fás részeken.