MENÜ

Korszerû, versenyképes NPK-mûtrágyák új beruházás eredményeként Új gyár, új termék Szolnokról

Oldalszám:
2014.06.12.

A 2004. évi beruházást követõen a volt Tiszamenti Vegyimûvek Rt. az idén már Bige Holding Kft. néven gyártja a Genezis mûtrágyacsalád NPK-termékeit. Az új technológiával, ún. kompaktálással elõállított új mûtrágyáját 2005-tõl felületkezelt minõségben kínálja a gazdáknak.

Az új technológia kiválasztásánál döntõ szempont volt, hogy a gyár termékei összetételben, választékban, fizikai tulajdonságait tekintve is meg tudjanak felelni a korszerû mezõgazdaság diktálta követelményeknek.A technológia rendkívül rugalmas mind a felhasználható alapanyagok, mind az elõállítható végtermékek tekintetében, így gyakorlatilag a mûtrágyapiacon ismert minden összetétel elõállítható. A próbaüzem idõszakában (2004. április–december között) például 19 féle összetételt termeltek. Jelenleg 100 tonna felett speciális összetétel is rendelhetõ.A kompaktálási technológiában a homogenizálást, préselést követõ törés miatt a szemcse nem gömb alakú, azonban ez a forma a mûtrágya-felhasználók körében nem szokatlan, hiszen a granulált kálisó is így készül. Az országszerte tartott bemutatókon igazolta a cég, hogy megfelelõen beállított mûtrágyaszóró gépekkel kiváló egyenletességû szóráskép érhetõ el.Az alapanyagok megfelelõ kiválasztása révén a mûtrágyák hatóanyagai nagyon jó vízoldhatósággal, továbbá pluszként a belõlük készült termék gyors vízfelvételi képességgel rendelkezik. Emiatt nemcsak alaptrágyaként, hanem starterként is kiválóan alkalmazható.Az õszi szezon megmutatta, hogy a higroszkóposság miatti összetapadás következtében a tárolási idõ rövid. Már a kísérleti gyártás kezdetén a gyár saját laboratóriumában és a szakmai körökben legkiválóbb hírû európai mûtrágya-felületkezelõ szert gyártók laboratóriumaiban megkezdték a termékekhez legmegfelelõbb kombinációk kutatását, vizsgálatát. A kísérletek eredményeképpen 2005-tõl a Genezis NPK-termékek a legjobb változattal készülnek már. Ennek eredményeként a felületkezelõ szert szállító cég minimum három hónapos összetapadás-mentességet garantál.

A kísérleti gyártás tapasztalatai alapján a szitarendszeren is módosításokat végeztek, melynek következtében tovább csökkent a termékek aprószemcse-tartalma, így a por garantáltan kevesebb 1%-nál. Ennek megtartása érdekében a szemcsék élkoptatottak.

A 2005-ös tavaszi mûtrágyázási szezontól a Bige Holding Kft. a Genezis NPK-igényeket mind mennyiségben, mind minõségben magas színvonalon ki tudja elégíteni.