MENÜ

Korszerû és hatékony technológia a kukorica védelmére

Oldalszám:
2014.06.12.

A Bayer közismert korszerû, hatékony és átfogó növényvédelmi megoldásairól. A növényvédõ szerek fejlesztése területén is vezetõ vállalat az idei évet egy nagyszabású rendezvénysorozattal nyitotta.

Január 17. és 20. között az ország négy legfontosabb kukoricatermesztési régiójában hívták össze az érdekelteket. A szimpóziumok elõadói a világ és Magyarország kukoricatermesztési helyzetérõl, a kukorica fõbb károsítóiról, a Bayer CropScience legújabb fejlesztési eredményeirõl, valamint a kukoricában engedélyezett készítményeirõl tájékoztatták a megjelent szakembereket.

A  kukorica posztemergens gyomirtásában egyedülálló Bayer safener technológiát az amerikai Robert Schrick (képünkön), a Bayer CropScience Global Portfolio managere mutatta be.

Weed control with damage control – Gyomirtás termésveszteség nélkül.

Az exkluzív safener technológiával, a Mester és a Monsoon gyomirtó szerek alkalmazása többet jelent, mint kiemelkedõ gyomirtást!

Megnövelt növénybiztonságot jelent. Mert a safener a kukoricán belül segíti gyorsabban és könnyebben lebontani a gyomirtó szer hatóanyagokat.
Azután, hogy a gyomok elpusztultak, a kukorica továbbra is erõteljesen növekszik.Kukorica-gyomirtás Bayer-herbicidekkel

A Merlin, olyan gyomirtó szer, ami mindig túlórázik – mondta Robert Schrick. Jól mûködik erõs gyomnyomás és különbözõ körülmények között is. A készítmény hatóanyaga ugyanis már 15 mm esõ hatására újraaktiválódik és elpusztítja a már kikelt egy- és kétszikû gyomokat

5 cm magasságig. A Merlin SC egy széles hatásspektrumú talajherbicid.
A Monsoon a legjobb választás az egyszikûek elleni posztemergens kezelésre a kukoricában. Emellett hatékony több fontos kétszikû ellen is.

Az állandó elfoglaltságot jelentõ tavaszi munkacsúcs idején a Mester széles hatásspektrumának, megbízható hatásának és rugalmas alkalmazhatóságának köszönhetõen igazi kényelmet nyújtó univerzális megoldás. Gyakorlatilag komplett egyéves és évelõ egyszikûirtó hatás, kategóriájában a legjobb kétszikû hatásspektrum, és jó esõállóság jellemzi ezt a herbicidet. A Mester 2005-tõl az új, kimagasló hatékonyságú tapadás- és hatásfokozóval, a Mero-val kerül forgalomba.

A kukorica rovarkártevõi

Minden helyszínen a Megyei Növény- és Talajvédelmi szolgálat szakelõadói ismertették a kukorica legfontosabb kártevõit. dr. Vörös Géza, Hataláné Zsellér Ibolya, Jobbágy János és dr. Herczig Béla egyaránt kiemelték a kukorica „új kártevõje”, a kukoricabogár jelentõségét és az ellene való védekezés fontosságát.

Határozottan jó vetés – Poncho

Csorba Csaba, a Bayer CropScience termékmenedzsere mutatta be a rovarkártevõk elleni csávázószeres védekezési lehetõségeket. A több kultúrában is nagy sikerrel használt Gaucho után most itt az új generáció, a Poncho. Az új termék kimagaslóan jó aktivitást mutat a kukorica valamennyi klasszikus és újabban behurcolt rovarkártevõje ellen. Dózisát – a Gauchohoz hasonlóan – az egy vetõmagra kijuttatandó hatóanyag-mennyiség alapján állapították meg. Így a kukoricaszemek méretétõl függetlenül minden egyes magon azonos mennyiségû hatóanyag található. A Poncho az elsõ rovarölõ csávázószer, amelynek az amerikai kukoricabogár lárvája elleni hatékonysága eléri, vagy meghaladja a talajfertõtlenítõ készítményekét.

A szimpózium kukorica növényvédelmi ajánlattal zárult. Csernus Péter Bikalon hangsúlyozta, hogy a Monsoon kimagasló hatékonyságú a Dunántúl középsõ–déli részét teljesen elfertõzõ évelõ fenyércirok ellen. Szegeden Égetõ István fényképpel illusztrálta a Merlin „megújuló hatását” egy makói kukoricatáblán a délalföld jellemzõ gyomnövényei ellen. Pocsai Béla a Hortobágyon elõtérbe állította, hogy a kifejlett kukoricabogár-imágók ellen engedélyezett Calypso a virágzás idején még a nappali órákban is a méhek teljes kímélésével alkalmazható rovarölõ szer. Mivel a Dunántúl északi részén a kukoricabogár kártétele jelenleg még alacsony, Pápán Pusztai Gábor annak a lehetõségét emelte ki, hogy a Ponchóval kezelt vetõmag a gyökér védelmén túl lehetõséget ad a kártevõ elterjedésének lassítására is.

A négy helyszínen összesen csaknem ezer résztvevõ kapott naprakész információkat a kukoricatermesztés helyzetérõl, a fõbb károsítókról, valamint az ellenük való korszerû, és hatékony védekezési eljárásokban szereplõ Bayer növényvédõ szerekrõl.

Mi is a safener (széfener) technológia?

Safener, antidótum = ellenanyag. A safener a növény belsejében a hatáskifejtés helyén mindig a toxikus szint alatt tartja a herbicid koncentrációját. Növeli a herbicidek lebontását, blokkolják hatóanyag-felvételét, illetve akadályozzák annak transzlokációját.

A safenerek fokozzák a gyomirtó szer hatóanyag lebontást

A Safener technológia szelektíven védi a kukoricát, de a gyomokat nem, így hatékonyan emeli a kukorica toleranciáját anélkül, hogy a gyomirtó hatást csökkentené.

Mik a safener technológia elõnyei?

1.  lehetõvé válik a jelenlegi legagresszívebb tapadás- és hatásfokozó anyagok (demetilált növényi olajok pl.: Mero) alkalmazása
2.  lehetõvé teszi a herbicid szélesebb körû felhasználhatóságát, kiszélesíti a felhasználhatósági idõt.
3.  A hatásspektrum szélesebbé tétele érdekében lehetõvé teszi magasabb dózisok alkalmazását is.
Az a Bayer Safener, amit a Monsoonhoz és a  Mesterhez fejlesztettek ki, ma az egyetlen levélen keresztül ható safener a kukoricában.