MENÜ

Jövedelmezõ és biztonságos kukoricatermesztés az új generációs DEKALB® hibridekkel

Oldalszám:
Szanyi István 2014.06.12.

A kukorica stabilan 1 millió ha felet-
ti vetésterületével, valamint jövedelemtermelõ képességével az egyik legfontosabb szántóföldi kultúránk. A Monsanto, mint a világ egyik legnagyobb növénynemesítõ és biotechnológiai cége, rendkívüli figyelmet fordít a hazai piacra.

DEKALB® kukoricafajtái révén a világon legmodernebbnek számító, legújabb genetikai hátterû hibridek kerülnek a köztermesztésbe.
Berzsenyi és Györffy (2001) 40 éves tartamkísérletei alapján a növénytermesztési tényezõk közül a trágyázás (31%) mellet a fajta (30%) az egyik legfontosabb tényezõ, mely hat a kukorica termésére. Ismerve hazánk kontinentális éghajlatát, a hibridválasztás meghatározó lehet a kukoricatermesztés sikere szempontjából. Ha csak az elmúlt pár esztendõt tekintjük, a szélsõségek, különösen az oly fontos csapadék szempontjából az ingadozások óriásiak. Míg 2000 és 2003 rendkívüli aszályt hozott, addig az átlagos csapadékú 2001–2002 mellett 2004-ben bõven jutott az égi áldásból.
A DEKALB® 1999-tõl kezdõdõen olyan hibrideket hozott a köztermesztésbe, melyek ezen szélsõséges viszonyok mellett is lehetõvé teszik a jövedelmezõ és biztonságos kukoricatermesztést.
A DEKALB® piaci részesedése 2001-tõl dinamikusan növekszik, mely jelzi a termelõk bizalmát. A piacrész növekedésének alapja az új hibridek forgalmának növekedése, melyeket összefoglaló néven harmadik generációs hibrideknek nevezünk. Képviselõi lefedik a teljes hazai éréscsoport-igényt, a legkorábbi fajtától a legkésõbbiig.
A Monsanto forgalmon belüli aránynövekedésüket az 1. számú grafikonon láthatjuk, a köztermesztésben elfoglalt területük mára eléri a 200 000 ha-t.


 

Felmerül a kérdés, hogy mely értékmérõ tulajdonságok jellemzik e „harmadik generációs” hibrideket:

  • Kiemelkedõen magas szemtermés.
  • Éréscsoportjához viszonyított alacsony betakarításkori szemnedvesség.
  • Évjárattól független viszonyított termésstabilitás.
  • Kedvezõ agronómiai tulajdonságok, pl. tápanyag-hasznosítás, tõszámreakció.

E hibridek köztermesztésben elfoglalt helyét termésstabilitásuk határozza meg. Ismerjük a magyarországi klimatikus viszonyok rendkívüli szélsõségeit, ehhez kell a hazai hibrideknek alkalmazkodniuk úgy, hogy tulajdonságaik a termelõ számára lényegesen ne változzanak.

Mint ahogy az elmúlt 2 év adataiból (2. és 3. számú ábra) is látható (OMMI FAO 200-300-400-500 minõsített hibridek kísérlete) a DEKALB® harmadik generációs hibridjei mind a 2003-as rendkívül száraz, mind a 2004-es csapadékos év esetén megbízhatóan az élvonalban szerepelnek mind termés, mind pedig betakarításkori szemnedvességük alapján, jelezvén rendkívüli évjárat-stabilitásukat.

2000–2001-es bevezetésük óta a DK 391, DK 440, DK 537 éréscsoportjaik meghatározó, vezérhibridjeivé váltak, sõt a DK 440 közel 90 000 ha-os felületen a termelõk legkedveltebb hibridje közé tartozik. 2003–2004-es bemutatkozása az új DKC 3511, DKC 4626, DKC 5211 és DKC 5143 hibrideknek rendkívül jól sikerült, mely hibridek megjelenése egyrészt bõvítette a szortimentet, másrészt további értéknövekedést hozott, mely a még jobb alkalmazkodóképességben, illetve a még magasabb termõképességben nyilvánul meg.

Megtisztelõ, hogy a gazdálkodók minél szélesebb köre és egyre nagyobb felületen termeli az új DEKALB® hibrideket.