MENÜ

Goal elõny a napraforgó-gyomirtásban!

Oldalszám:
2014.06.16.

2004-ben a magyarországi napraforgóterület minden 3. hektárját Goallal gyomirtották. Mi 1az oka annak, hogy a készítmény évek óta meghatározza a hazai termesztés sikerét?

A Goal minden idõjárási körülmények között megbízható hatékonyságú. Száraz években (pl. 2002–2003) nagy szükség van azokra a gyomirtó szerekre, amelyek bemosó csapadék nélkül is megoldják a gyomproblémát. A Goal hatáskifejtéséhez csupán megfelelõ talajnedvességre van szükség, hogy a gyommagvak minél hamarabb kicsírázzanak, majd a Goal herbicid-filmjén áthatolva elpusztuljanak. Csapadékos években (pl. 2004) a több hullámban kelõ gyomok a csapó esõk hatására elpusztulnak.A Goal a gyomviszonyokhoz igazodva szabadon kombinálható más készítményekkel. Már kevés csapadék elegendõ a Trophy hatáskifejtéséhez. A 1,5% feletti humusztartalmú talajokon a magról kelõ gyomok ellen az egyik leggazdaságosabb kombináció a Goal (1 l/ha) + Trophy (1–1,5 l/ha) kombináció.

 


Az utóbbi években a mezei acat egyre több napraforgótáblán jelent meg. Ha fertõzött területre vetjük a növényt, a legbiztonságosabb és leghatékonyabb a pre-poszt technológia, azaz a napraforgó kelése elõtt, a már kihajtott mezei acat ellen elvégzett Dominator-kezelés. Az acattal fertõzött területeken ajánlott kombináció a Goal 1 l/ha + Dominator 3-4 l/ha. A Dominator száraz körülmények között is megbízható az acat levélzete és gyökérzete ellen, mert olyan adjuvánst tartalmaz, amely a gyors felszívódást és hatáskifejtést segíti. Az ilyen módon kezelt területen a már kint lévõ acatnövények teljesen elpusztulnak és késõbb sem hajtanak újra (a képen). Ezért a területen csak a kezelés idején még ki nem hajtott acatok megjelenésével kell számolni.Évelõ egyszikû gyommal fertõzött területen a Goalos alapgyomirtás elvégzése után a kihajtó gyomok ellen (azok 15–20 cm-es nagyságánál) permetezzünk a Perenal 1–1,2 l/ha-os dózisával!A Goal-elõny továbbá a napraforgó gyomirtásában, hogy a Goallal kezelt területen nem kell utónövény-korlátozással számolni, mert a megszakadt herbicid-film elveszti a hatékonyságát. (A kultivátorozás elvégzésével ezért kell várni egészen a sorzáródást megelõzõ idõpontig, amikor még utoljára be lehet menni a napraforgóba az állomány károsítása nélkül.)Takács Attila (30/351-3363) és

 

Szabó István (30/9966-371)