MENÜ

Cukorrépa-gyomirtás – csak kíméletesen!

Oldalszám:
Dr. Lukács Domonkos 2014.06.16.

A 2004-es évben elõször alkalmazott uniós piacszabályozási rendszernek köszönhetõen a cukorrépa termesztése ismét az agrárium egyik legjövedelmezõbb ágazata lett.

A jó terméshez a cukorrépának kedvezõ esõs, meleg idõjárás is nagymértékben hozzájárult.

A tapasztalt, szakértõ cukorrépa-termesztõk azonban tudják, hogy mindezen felül a sikerhez elengedhetetlenül fontos egy, a cukortermést jelentõsen befolyásoló technológiai elem, a gyomirtás megfelelõ kivitelezése.

A 2003-as év nagy szárazságát követõen a 2004. évben lehullott nagymennyiségû csapadék okozott helyenként meglepetéseket a cukorrépa gyomirtásában. A helytelenül megválasztott készítmények, illetve készítménykombinációk nemcsak a gyomokat „engedték el”, de a cukorrépát is visszavetették a fejlõdésben.

A különbözõ gyomirtási idõpontokban (PPI, Pre, Post) elvégzett kezeléseknél nagyon fontos szempont, hogy az adott készítmény kíméletes legyen a kultúrnövénnyel szemben. A cukorrépa rendkívül érzékenyen reagál mindenféle stresszhatásra, amit okozhat károsító (pl. gyomnövények), vagy az alkalmazott herbicid is. Egy bedolgozott gyomirtószer a cukorrépa gyökérzónájába mosódva vontatott, elhúzódó kelést, egyenetlen tõszámot eredményezhet, ami a maximális cukorhozamot már a vegetáció elején korlátozza. A nem megfelelõ tartamhatás pedig a gyomok idõ elõtti újrakelését eredményezheti, ami jelentõs gyomirtási plusszköltségeket jelent a termelõ számára.

A cukorrépagyomirtásban máig meghatározó GOLTIX 90 WG nevû készítmény használatával ezekkel a gondokkal nem kell számolnunk! A GOLTIX szelektivitása kiváló, a legkíméletesebb készítmény a répával szemben. Levélen és talajon keresztül egyaránt hatékony, ezért gyomirtó hatását sokáig megõrzi. Felhasználása a cukorrépa bármely fenológiai állapotában lehetséges a kultúrnövény károsítása nélkül. Alkalmazhatjuk vetés elõtt bedolgozva, kelés elõtt, illetve kelés után is.

A csak posztemergens gyomirtásra alapozott technológia elõnye, hogy költségtakarékos és növekszik a hatékonyság. Feltétele, hogy a cukorrépával együtt kelõ gyomnövények ellen már védekezni tudjunk. A GOLTIX 90 WG használatával a kelõ, szikleveles répa károsítása nélkül irthatjuk az érzékeny stádiumban lévõ kétszikû gyomnövényeket.

A GOLTIX 90 WG a cukorrépa legfontosabb kétszikû gyomnövényei ellen jó hatékonyságú. Önálló alkalmazása esetén Bio-Film 0,3 l/ha dózisával javasoljuk kijuttatni. Egyszikû gyomnövények elleni védekezéshez kombináljuk Agil 100 EC megfelelõ dózisával.