MENÜ

A KWS nemesítõház téli szimpóziuma Hajdúszoboszlón

Oldalszám:
2014.06.16.

A KWS SAAT AG mintegy 150 éves tapasztalattal, magas szintû nemesítõi háttérrel támogatja a mezõgazdasági termelõket.


 

Az idei 7. kelet-magyarországi téli szimpóziumát a KWS hagyományosan Hajdúszoboszlón, de új helyszínen, a Hotel Silverben rendezte meg, közel 300 termelõ részvételével.

 


Claus Hoeck, a KWS SAAT AG régióigazgatója üdvözölte a résztvevõket, megköszönte a termelõk bizalmát, hogy a régióban 2004-ben is közel 15 000 ha-on termelték a KWS cukorrépafajtáit, továbbá felhívta a figyelmet a KWS kiemelkedõ teljesítményû kukorica-, napraforgó- és repceajánlatára.

Czibere Lajos, a KWS Agroszerviz kelet-magyarországi szakembere ismertette a cukorrépafajták 2004. évi nagyparcellás kísérleti és nagyüzemi eredményeit, bemutatta a cég 2005-ös fajtaajánlatát.

 


Kelet-Magyarországon 2004-ben a KWS 21 gazdaságban 8 cukorrépafajtát állított kísérletbe, amelyek alapján megállapítható, hogy cukortartalom tekintetében a BELINDA, VALENTINA, valamint az EVELINA és LIANA fajták kiemelkedõ teljesítményt nyújtottak.A kísérleti eredményeket a nagyüzemi tapasztalatok is visszaigazolták. A termelõk meggyõzõdtek, hogy ezek a cukorrépafajták nemcsak cukortartalomban, hanem beltartalmi értékeiket tekintve is kiemelkednek a mezõnybõl. A KWS-fajták biztosítják azt a 10 t/ha cukorhozamot, amellyel a termelõk az Európai Unióban is versenyképesek maradhatnak.A 2005-ös évre a KWS a következõ a cukorrépafajtáit ajánlja a termelõk figyelmébe: EVELINA, LIANA korán cukrosodó kettõs toleráns fajták, valamint VALENTINA, BELINDA, TRIPLEX kimagasló cukortartalmú rizománia-toleráns fajták.A KWS SAAT AG részérõl dr. Volker Stephani bepillantást nyújtott a KWS sikereirõl a fonálféreg- (nematoda) rezisztens cukorrépafajták (pl. PAULETTA) nemesítésében. A KWS várakozásai szerint a jövõben ezen fajták iránt Magyarországon is növekedni fog a kereslet.Néhány gondolat az újdonságokról. A 2005-ös évben a KWS 2 új fajtával jelenik meg a piacon: az ABELINA kimondottan cukordús rizománia-toleráns, valamint a LAVINA korán cukrosodó, erõteljes cerkospóra-rezisztenciával rendelkezõ kettõs toleráns fajta. 

 


 

A szimpózium második részében Pallós Mihály, a KWS RAGT Hybrid Kft. értékesítési és termeltetési vezetõje elmondta, hogy a KWS SAAT AG a cukorrépa mellett a kukorica-vetõmagok terén harmadik az európai piacon. A KWS magyarországi leányvállalata a francia RAGT nemesítõházzal való együttmûködésük során meghatározó piaci részesedést ért el.A cég történetében fontos mérföldkõnek számított a 2002-ben  Muronyban alapított nemesítõtelep, amely a KWS délkelet-európai nemesítési központjaként kiemelt fontosságú. Az állomás csúcstechnikát képviselõ gépei, sokrétû teljesítményvizsgálatai, a kitûnõ szakemberekbõl álló nemesítõ csapat hosszú távra hivatott a KWS sikerét garantálni.Ennek megfelelõen a cég széles fajtaválasztékával minden termelõi igényt kielégít.A már bevált  kukoricafajták ismét bizonyítottak: elismerten kimagasló produktivitás, optimális vízleadás, stabil hozam minden körülmények között. A magas beltartalmi kívánalmaknak eleget tevõ legkeresettebb fajtákat, mint a LAUREAT (KWS 353), KWS 328 és AUDE (KWS 383), kedvezõ árfekvésük teszi még vonzóbbá.A kukorica fajtakínálatot ismertetõ északkelet-magyarországi regionális vezetõ, Fecsó Zoltán elmondta, hogy az utóbbi években a KWS fejlesztéseit egyre intenzívebben az új genetikai háttérrel rendelkezõ kukoricahibridek nemesítésébe koncentrálja. Ezen fajták közül a KWS 2376, AMANDHA, JUXXIN és LAXXOT fajták komoly kihívást jelentenek mind a FAO 300, mind pedig a FAO 400-as éréscsoport hibridjeinek. Az idei évben elvégzett kis- és nagyparcellás kísérletekben egyaránt kiemelkedõ eredményeket értek el. A KWS silókukoricák terén Európa-szerte komoly elismerésnek örvend. Mint ahogyan azt a már ismert DANTE, illetve az új silókukorica-generációt képviselõ KAREN is bizonyítja, a nagy zöldtömeg, magas szárazanyagtermés, kedvezõ szem–csõ arány kérõdzõk számára kiváló fogásnak számít.Mielõtt azonban a vendégek is a vacsoraként felszolgált „fogásokra” tértek volna, Kiss Levente, a KWS RAGT Hybrid Kft. délkelet-magyarországi regionális vezetõje néhány szóban ismertette a cég napraforgó fajtakínálatát. A 2005-ös év jelszava a KWS számára: „Fõ a biztonság!”. Ennek jegyében a korábbi évekbõl már ismert HELIASOL RM (Helia 04) mellett a BAROLO (Helia 06) és TUSCANIA (Helia 18) hibridek peronoszpóra-rezisztens (RM) változatai kerültek piacra. Magyarországon egyedülálló módon a kettõs védelmet valamennyi KWS-fajta esetében a teljes körû peronoszpóra-rezisztencia mellett a felár nélküli Apronnal történõ csávázás teszi teljessé. S „akik a végén is számolnak…” azoknak az elõadó az RAGT nemesítõház új, ígéretes és kiváló kísérleti eredményekkel büszkélkedõ fajtáját, a TELLIA RM-et ajánlotta.