MENÜ

Traktorcsodák – kapunyitás elõtt

Oldalszám: 40
Keresztes 2014.05.27.

Igaz, hogy az AGRITECHNIKA kiállítás megnyitójáig még bõven van idõnk, sietünk azonban olyan információval szolgálni olvasóinknak, amely alapján máris tervezhetik a novemberi hannoveri program beiktatását. Kedvcsinálóként beszámolunk a Fendt újdonságairól, de a kiállításon az AGCO csoport ezen üzletága egész termékskáláját felvonultatja majd.

Amikor a Fendt testvérek 1930-ban megépítették az elsõ kistraktorukat a maga 1,6 LE teljesítményével és stílszerûen a Dízelparipa névre keresztelték, maguk sem gondolták, hogy milyen hódító útra indul találmányuk. Mostanra a német Fendt cég a mezõgazdasági gépgyártás felsõ kategóriáját képviseli Európában mind minõség, mind az értékesítési adatok tekintetében. Egyike a világ legnagyobb traktorokat és mezõgazdasági gépeket gyártó, illetve forgalmazó cégeinek.

A tavalyi évben a Fendt 11348 traktort értékesített, mintegy 761 millió euróval növelve nettó eladását, s ezzel egyidejûleg rekordmagasságot ért el exportrátája a jegyzett 66 százalékkal. A hatalmas export ellenére Németország képezte a legnagyobb piacot. Természetesen kutatásra, fejlesztésre és befektetésre egyaránt terveznek a büdzsébõl.

Az idei év is a sikeres tendenciákat bizonyítja, hiszen január és augusztus között a 60 LE-nél erõsebb traktorok eladása 4 százalékkal nõtt. A 60 LE-nél nagyobb teljesítményû traktoroknál így stabilan tartják 21 százalék körüli piaci részesedésüket, a 151 LE-nél nagyobb teljesítményûek értékesítésének mintegy 30 százalékos piaci szelete pedig a Vario 700, 800 és 900-as modelljeiknek köszönhetõ.

Minden harmadik traktort értékesítenek a hazai piacon, a többit exportálják. Franciaországi forgalmuk 4,2 százalékos emelkedést mutat, de exportpartnereik között szerepel Ausztria, Olaszország, Horvátország, Szerbia-Montenegro, Spanyolország, Nagy-Brittania, Írország, Hollandia, Svájc, Belgium és a Skandináv országok is. Szlovénia pedig az EU SAPARD programnak köszönhetõen most profitál a támogatás lehetõségébõl.

A Fendt a hannoveri Agritechnika kiállításon bemutatja az új fejlesztésû 300-as valamint 900-as széria traktorait. Hét sorozat és két új modell is helyet kap a nagyszabású találkozón. A 200-as széria 4 változatának (V, F, P és S) darabjai külön-külön 65–95 LE-ig kaphatók, a 300Ci traktorok pedig  92, 98, illetve 112 LE-s változatban vásárolhatók meg.

A Vario 400-as szériában a legerõsebb a 412-es modell, hivatalosan 128 lóerõvel. A Vario 700-as széria (126–175 LE), a Vario 800 (168–195 LE) és a 900 (198–310 LE) változatban vásárolható meg. A két újdonság (312-es és 936-os modell) jól kiegészítik sorozatuk választékát. A Vario 312 könnyû és kezelhetõségében egyszerû standard traktor 110–125 LE tartományban. A Vario 936 pedig gyors és biztonságos 330–360 LE között – mindkét típus számtalan új technikai megoldással és meglepetéssel szolgál.

Végül ismerkedjünk meg az AGCO csoporttal általánosságban, amely egy globális mezõgazdasági termékeket gyártó és értékesítõ vállalat, egy új kiskereskedelmi pénzügyi szolgáltatással. Ez utóbbi cég az AGCO Finance a holland Rabobankkal együttmûködve éri el sikereit hét nagy multinacionális márkával, amelyek portfólióját összesen több mint három millió dollárra becsülik.

Az AGCO csoport egyébiránt ez év szeptemberében új logót jelentetett meg. Martin Richenhagen elnök elmondása szerint e modernizálással nem szeretnék feledtetni a már közismert (háromszög alakú, farmot jelképezõ) logót, de megújult emblémájukkal utalni kívánnak arra, hogy high-tech megoldásokat szolgáltatnak a professzionális földmûvelõknek.