MENÜ

Minõségi gabonatechnológia a KOngskilde-tól

Oldalszám: 26
2014.05.28.

A dán KONGSKILDE cég több, mint 45 éves mezõgépgyártási múltra tekint vissza. 1997 óta a növekedés irányába lépett több európai gépgyártó cég megvásárlásával, a menedzsment átszervezésével.

Ezáltal nõtt a vállalat piaci részesedése is a régióban.
A cég által gyártott termékek közül jelentõs helyet foglalnak el a gabonatechnológia gépei, melyeket a VOGEL & NOOT Mezõgépgyár Kft. forgalmaz.
Általánosan ismert, hogy a jó eredmény alapja, ha a terményt a kombájnozás után közvetlen gyorsan és jó minõségben betárolják. A szállítórendszer feladata, hogy ezt gyorsan, kíméletesen és gazdaságosan megoldja.
A KONGSKILDE cég által gyártott termékekre az elmúlt idõszakban egyre nagyobb igény mutatkozik a terményfúvók, láncos felvonók, serleges felvonók, szállítócsigák, elõtisztítók, szárítók, gabonatárolók terén.
A gyár gépei ugyanúgy alkalmazkodnak a kisméretû farmergazdaságokhoz is, mint a nagy termelõüzemekhez.
A KONGSKILDE terményfúvók igen gyakran használt terménymozgató berendezések, melyeknek létezik nyomó üzemû, valamint szívó-nyomó üzemû változata. Mûködését tekintve egyszerû felépítésû gépek. (lásd 1. ábra)


A fúvó által keltett levegõáram a hozzá illeszkedõ OK csõrendszeren keresztül bármely irányban egyszerûen eljuttatható. A gyorscsatlakozó bilincsekkel a csõvezeték mind állandó, mind ideiglenes kiépítése egyszerûen megoldható, az igényeknek megfelelõen vízszintesen és függõlegesen, tetszés szerinti helyre szállítható.
A KONGSKILDE pneumatikusan mûködõ terményszállító gépei több változatban léteznek, a kisebb teljesítményû elektromos meghajtású berendezésektõl a nagy teljesítményû kardánmeghajtású (max.: 71 t/h szállítási teljesítmény) óriásig.
Ahol már nem áll rendelkezésre a nagy villamos teljesítmény, ott helytállnak a traktormeghajtású gépek, melyek alvázra épülnek.
A gabonafúvók kiválóan alkalmasak gabonafélék mozgatására, ki- és betárolásra. Kerekekkel szereltek, így mobilitásuk igen nagy.
Levegõvel történõ szállítás esetében a teljesítmény mindig függ a terménytõl és a csõrendszer kialakításától. A 2. ábrán szereplõ teljesítményadatok a 750 kg/m³ fajsúlyú búzára vonatkoznak, 15%-os nedvesség és 1%-os szennyezettség mellett szívó-nyomó üzemû gépre vonatkozólag.
A terményfúvó, a mindenkori feladatoknak megfelelõen, különbözõ szívófejekkel szerelhetõ fel. A berendezés üzem közben egyszerûen szabályozható, ezzel biztosítható az optimális kihasználtsága.
A cég palettájában szerepelnek még szállítócsigák, horganyzott csigacsõvel különbözõ méretekben, egészen 40 t/óra-s (45°-ban) teljesítményig. A szállítócsigák mindkét végükön csapágyazottak, így futásuk stabil. A berendezésekhez építhetõk különbözõ típusú ki-, illetve beömlõk, átmeneti darabok, valamint garatok.
Ahol függõleges irányú szállításnál csekély energiafelhasználás mellett tartós teljesítmény a követelmény, ott kerülnek beépítésre a KONGSKILDE láncos-, illetve serleges felvonók. Az erõs hajtóegységbõl eredõen különbözõ fordulatszámok állíthatóak be, így a teljesítmény más szállítórendszerekhez is alkalmazkodik. A láncos felvonón a láncra szerelt gumilapátok pormentesen szállítanak. Az anyag fogadása szállítószárnyakon keresztül történik, melyek egy üresjárati kuplung segítségével leválaszthatók.
A cég által gyártott elõtisztítók is egyre gyakrabban keresett termékek a gazdálkodók körében. A szemét tárolása és szárítása nem kívánatos és sok pénzbe kerül. Az erõs, nagynyomású szívóventillátor hatékonyan szétválasztja az értékes termést a szalmától, tört szemtõl és a portól. A tisztítandó anyag egy csövön keresztül kerül a tisztítótestbe. A könnyebb fajsúlyú anyagokat a turbina kiszívja és elszállítja, majd egy ciklonon keresztül a levegõ és a szennyezõdés szétválasztódik. A megtisztult, nehezebb részek a terelõn keresztül a kifolyótölcsérbe kerülnek.


Ezeken kívül még a KONGSKILDE gyártmányai között megtalálhatjuk a különbözõ nagyságú gabonatárolókat, valamint szárítókat.
Amennyiben felkeltettük érdeklõdésüket, úgy készséggel állunk rendelkezésükre a továbbiakban a technológiával kapcsolatosan.

Barabás Zsolt: 20/5391-999
Dávid Lajos: 20/9725-918
Pataki Sándor: 20/9356-756
Gazsi Zsolt: 20/4696-360