MENÜ

Egyszerû, megbízható és sokoldalú

Oldalszám:
2014.06.16.

A kizárólag telejmûvelõ és vetõgépek gyárátsára specializálódott gyártó elõkelõ helyet vívott ki mágának a rögtörõ hengerek magyarországi piacán is, hiszen ma már közel 400 Rollex és Rexius típusú henger dolgozik a hazai földeken.

 


 

A legnépszerûbb a Rollex 620 típusú rögtörõ henger. A kisgazdaságok számára is elérhetõ áron áll rendelkezésre, hiszen sok hazai gyártó által forgalmazott típusnál kedvezõbb árfekvésû. Hosszútávon megbízhatóbban üzemeltethetõ minimális karbantartás mellett már egy 80 LE teljesítményû MTZ traktorral is. A néhány aszályos év tavaszi vetéslezárásaira, õszi magágykészítésre vásárolt hengerek hamar meggyõzték a gazdálkodókat, hogy a géptípus és a gyártó körültekintõ megválasztásával több problémára kaptak megoldást mint azt gondolták.

A Crosskill és Chambridge gyûrûtípusú 6,2 m széles, méterenként 450 kg súlyú hengerek egyszerûen munkahelyzetbe hozhatók a fülke elhagyása nélkül.  Elõnyük a kis és szétszórt táblák közözötti gyors vonulási lehetõség (kb. fél perc alatt 2,6 m-es szállítási szélességre csukható össze). A henger három talajt követõ tagból áll, melyek elhelyezése olyan, hogy a teljes munkaszélességben dolgoznak, tehát nem marad hengerezettlen sáv a tagok között. A gépen fellelhetõ néhány technikai újdonság között a hengerek gumiágyazású csapágyazása is példaértékû, amely egy kiváló minõségû, nagyméretû szilent persely, aminek feladata a dinamikus igénybevétel és a rezgések elnyelése, ezáltal a meghibásodások kiküszöbölése. A gumkiágyakban 6207 2RS csapágyak találhatók. A gyûrûket a tagokban tánnyérrugók szorítják össze. A természetes elhasználódásból (kopásból) eredõen a „legkomolyabb” szervizfeladat a gyûrûtagok hézagolása kb. 700–1000 ha között, az igénybevételtõl függõen. Egy-egy gyûrûtag hézagolása közel egy órát vesz igénybe. A kenési idõköz a csapoknál (5 db) 100 ha, a csapágyaknál 300 ha. A Chambridge gyûrûtípusú henger elsõsorban lazább talajokon, és nagy területek vetés utáni lezárására alkalmas, de a csapadékhiányos nyári és õszi tarlóhántás, tarlóápolás, magágykészítés egyik legnépszerûbb kapcsolt gépe az IH típusú, hagyományos tárcsásboronák után csakúgy, mint a Crosskill-gyûrûvel szertelt henger. Ez utóbbi fõleg aprómagvak tavaszi magágykészítõ, illetve az õszi talajelmunkálás rögtörõ, tömörítõ hengere. A vetés utáni lezáráskor a talaj legfelsõbb rétegét lazán hagyva  csökkenti a talaj párolgását és a cserepesedési hajlamot. Nedvesebb talajviszonyok között is tovább használható, kötöttebb talajokon pedig rögtörõ hatása is kedvezõbb, mint a Chambridge-gyûrûvel szerelt hengeré.

 


 

A Rollex-hengerek jelentõs része dolgozik Crossboard rugós símítóval felszerelve. Ezzel az eszközzel már szinte egész évben használható a talajmûvelésben. A simító vastag rugólapokból áll, a végükön nagyméretû kopólapokkal ellátva. A simító egység mûködésének intenzitása hidraulikus munkahengerekkel igény szerint állítható. A simító jelentõsége abban áll, hogy tavasszal kombinátor nélkül is tökéletes magágyat készíthetünk vele. A Crossboard-simító a talajfelszín egyenetlenségeit szünteti meg, miközben keveri a nedvesebb és szárazabb rétegeket, valamint tökéletes gyomirtást is végez a gyomok 2-3 leveles állapotáig. A hengeregység visszatömöríti a felszínt, megõrizve ezzel a talaj nedvességét. Ez a folyamat játszódik le az õszi szántáselmunkálás estében is. Az eltérés az, hogy ilyenkor a simító és a henger rögaprító munkájára is szükségünk van. A letömörödött talajfelszín fellazítására szolgál a símító kopólapjaira gyorsan felszerelhetõ, állítható törõkés, amely egy kisméretû lazítóként dolgozik.

A hengercsalád másik tagja a Rexius, mely már többféle mérettartományban (6,5; 8,4; 9,4; 10,2 m) áll rendelkezésre, elsõsorban a nagyobb méretû táblákon vagy nagyobb traktorral dolgozó gazdálkodók részére.

A Rexius- a Rollex-hengertõl gyakorlatilag csak vázméreteiben tér el, mivel a 6,5 m-es alapgép bõvíthetõ a nagyobb méretûekre, ezért a váz keresztmetszete, kerékmérete, vonórúdja jelentõsen erõsebb.

 


Elõnye továbbá a Rollex-hengerrel szemben, a robosztusabb felépítés mellett, a nagyobb méretbõl eredõ nagyobb teljesítmény. A szárnyrészek lebontásával a Rollexhez hasonlóan kapcsolható a legelterjedtebb, 6 m körüli talajelmunkálók mögé.