MENÜ

A tejtermelés növelésének természetes útja

Oldalszám: 92
Nagy Vencel 2014.06.19.

A tejtermelésben érdekelt szakemberek célja, hogy az állományuk genetikai képességét maximálisan és gazdaságosan kihasználják és e cél érdekében legújabb tenyésztési, takarmányozási és tartástechnológiai módszereket kell alkalmazniuk.

A takarmányozás területén a kiváló minõségû tömegtakarmányokon túl, ami a kérõdzõk részére a legfontosabb, olyan kiegészítõket kell alkalmazniuk, amelyrõl mind kutatási és gyakorlati eredmények bizonyították, hogy gazdaságosan növelik az állomány teljesítményét. Az utóbbi idõben mind nagyobb érdeklõdés mutatkozik a termelõk és feldolgozók részérõl az olyan takarmány kiegészítõk iránt, amelyek természetes eredetûek és környezetbarátok. A legtöbb kis mennyiségben etetett kiegészítõ célja, hogy a bendõben található baktériumok, protozoák, gombák és élesztõk mûködését úgy befolyásolja, hogy az elõnyös legyen aktivitásukra, mivel a  kérõdzõk emésztésében ezeknek kimagasló szerepe van.

A bendõben található élõlények aránya a következõ:

                                   50-60 %  / 630 fajta /              bendõbaktérium

                                   40-45 %  /30 fajta /                 protozoa

                                   3-8   %  / 14-15 fajta /             gomba

                                   0.1-0.2 %                                  élesztõ

A termelõk részére nagyon sok kiegészítõt ajánlanak a forgalmazók, amelyek hatásmechanizmusa hasonló elvekre épül.

Ilyen kizárólag állati takarmányozásra kifejlesztett kiegészítõ az AMAFERM amely az Aspergillus oryzae többlépcsõs fermentációjának eredménye.

Az AMAFERM közvetlen hatással van a bendõben található anaerob gombákra és közvetett hatással van a bendõ mikrobákra. A kutatási eredmények egyértelmûen bizonyították, hogy a bendõben található gombáknak, amelyek jelentõs mennyiséget képviselnek a bendõben központi szerepük van a rost emésztésben, ugyanis csak a gombák képesek arra, hogy fizikailag feldarabolják a rostalkotókat. Az AMAFERM  fõ célja a gombák aktivitásának növelése, ezen kívül növeli a rostemésztõ enzimek mennyiségét a bendõben, növeli a bendõben található összes-, valamint a celluláz bontó baktériumok számát. Ennek köszönhetõen az AMAFERM hozzáférhetõvé teszi a takarmány nyersrost tartalmát a nagyobb számú cellulózbontó élõlények számára és így javítja a tömegtakarmányok kihasználását.

Az AMAFERM  etetésével  kedvezõbb pH -t  tudunk biztosítani a bendõben, ami az ott található mikroflóra szempontjából szintén elõnyös. Magasabb bendõ pH elõsegíti a megfelelõ bendõmûködést és csökkenti az alacsony bendõ pH okozta anyagforgalmi megbetegedéseket 

Összességében elmondhatjuk, hogy az AMAFERM hatása kedvezõ. Kutatási valamint gyakorlati eredmények bizonyítják, hogy a kérõdzõ állatok takarmányozásában jelentõs szerepe lehet a jövõben. A tejtermelésre vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a laktáció elsõ idõszakában a tejtermelés gazdaságosan növelhetõ az AMAFERM etetésével.

Az AMAFERM etetésének adagja:

                        Tejelõ tehén                                        3-5 g

                        Elõkészítõ tehén                                  3-5 g

                        Szárazonálló tehén                             3-4 g

                        Borjak                                                    1-2 g

Az AMAFERM-et forgalmazza a Vivamix kft. Gyõr Bajcsy-Zs. 27. Tel: 96-550-620