MENÜ

A rostemésztés hatása a tejelõ tehenek hõstressztûrõ képességére

Oldalszám: 93
Papócsi Péter, Guti Zoltán, Dr. Csutorás István 2014.06.19.

A gazdasági haszonállatok jelentõs része erõsen reagál a túlzottan magas környezeti hõmérsékletre és ez általában a zootechnikai paraméterek, a termelési eredmények csökkenését okozza.

Jellemzõen ez a tejelõ tehenek esetében is így van a nyári kánikula során, amikor a tehenek napi tejtermelése akár 1-2 literrel is csökkenhet. Ezen hõstressz okozta termeléskiesés mérséklésére évtizedek óta keresik a megoldásokat.
Tartástechnológiai szempontból például segítséget jelent, ha az istállók falát úgy alakítják ki, hogy nyáron a levegõ szabadon áramolhasson, sõt ezen javíthat még a nagy teljesítményû ventilátorok alkalmazása vagy az állatok zuhanyoztatása.

A nyári hõség alatti csökkent tejtermelés hátterében élettani szempontból elsõsorban az állatok „önkorlátozó”, csökkent szárazanyag-felvétele, illetve ennek a szárazanyag-tartalomnak a limitált emésztése áll. Ebbõl látható, hogy a tejelõ tehenek takarmányozása területén is kínálkoznak fejlesztési lehetõségek. Az utóbbi években fõként a különbözõ pre- és probiotikumok elõnyeirõl számoltak be a nemzetközi és hazai szaklapok. Ezeknek az élõ vagy elhalt, hasznos mikroorganizmusoknak – legyenek baktériumok, élesztõk vagy egyéb gombák – hatásmechanizmusa általában azon alapul, hogy valamilyen módon stimulálják a bendõflórát, és emellett sok esetben lényegesen jobb rostemésztést eredményeznek.

Tudva azt, hogy a hõstressz hazánkban is komoly problémát jelent a tehenészetek számára, kapcsolatba léptünk a Hollandiában található Nutreco RRC-vel (Nemzetközi Kérõdzõ Kutatási Központ) és olyan terméket kerestünk, mely megoldást jelenthet a problémára. A nemzetközi kutatói gárda az AMAFERM1 készítményt javasolta kipróbálásra, melyet a BioZyme cég gyárt az Egyesült Államokban.

A kísérleteket két helyen folytattuk le a 2003-as év nyári hónapjai során.
Az elsõ esetben a technológia nem tette lehetõvé azt, hogy a termelés különbözõ fázisaiban levõ állatcsoportokat takarmányozási szempontból megosszuk, így a kísérleti csoportot a laktáció elején levõ, a kontrollcsoportot a 3 hónapnál régebben ellett tehenek alkották. Célunk ez esetben a kimondottan hõstressz eredetû elhullások számának csökkentése volt, összehasonlítva az elõzõ év azonos idõszakának adataival. Ezenkívül vizsgáltuk a tejtermelési adatokat is, mindkét csoportnál, összehasonlítva az elõzõ hónapok adataival. A kísérleti csoport fejadagjába a teljes nyári idõszakban (júniustól augusztusig) 5g/nap/tehén mennyiségben kevertük be az Amafermet.

A második telepen folytatott vizsgálatok esetében két-két kísérleti, illetve kontrollcsoportot alakítottunk ki, külön az elsõborjas tehenek, és a többször ellett tehenek fogadócsoportjaiban. A tartástechnológia itt pihenõboxos rendszerû, az istállók jól szellõzõek. Ebben az elrendezésben kifejezetten a nyári melegnek a szárazanyag-felvételre, ill. a tejtermelésre gyakorolt hatását vizsgáltuk. A kísérleti állatok takarmányába itt is júniustól augusztusig, 5g/nap/állat mennyiségben kevertük az Amafermet.
A mindkét szarvasmarhatelepen elvégzett kísérletek tanúsága szerint az Amaferm egy hatékony terméknek bizonyult, mivel a kontrollcsoportokkal összevetve szignifikánsan nagyobb tejtermelést eredményezett a kísérleti csoportokban.

Az Amaferm az Aspergillus oryzae gombatörzs egy speciális kivonata, tudományosan alátámasztott hatásmechanizmusának lényege az alábbiakban látható:

• csökkenti a bendõben a hozzáférhetõ oxigén mennyiségét, így kedvezõ életteret biztosít a bendõben aktív (anaerob) cellulózbontó baktériumoknak, ezzel növelve azok számát. Ezáltal jelentõsen növeli a rostemésztés hatékonyságát, javítva ezzel a tej beltartalmát és növelve annak mennyiségét;
• a bendõben kis mennyiségben almasavat termelve stimulálja a tejsavbontó baktériumok tevékenységét;
• bendõbe kerülésekor egyfajta versengés alakul ki a gombák és a tejsavtermelõ baktériumok között az itt található keményítõért, glükózért, ezzel csökken a bendõben a tejsavtermelõ baktériumok száma, tehát a bendõfolyadék kémhatása optimális szinten tartható (pH 6,2–6,8) akár 50% abrakarány mellett is, ami a nyári nagy melegekben gyakran elõfordul az alacsonyabb szárazanyag-felvétel miatt.

Összegezve az Amaferm hatásait:

Növeli a rostbontást a bendõben, beállítja az optimális bendõ pH-t, ezáltal az optimális illózsírsav-összetételt, csökkenti az állatok testhõmérsékletét a nyári nagy melegben. A korábban Arizonában elvégzett vizsgálatok szerint az Amaferm kiegészítést fogyasztó tehenek testhõmérséklete lényegesen alacsonyabb volt a kiegészítést nem fogyasztó társaikénál.
Mind a hazai, mind pedig a nemzetközi vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy már rendelkezésre áll egy olyan speciális –premixbe, vagy akár közvetlenül a TMR-be keverhetõ – készítmény, mely segít a nyári, hõstresszes idõszakban szinten tartani a tejtermelést. Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy ez egy költséghatékony megoldás, mivel 1 liter tejtermelési többlet esetén – amelyet a világszerte elvégzett kísérletek igazolnak –  a befektetés megtérülési mutatója (ROI) határozottan pozitív értéket, +4,2-t ad.