MENÜ

Õszikalászos-bemutató Martonvásáron

Oldalszám: 41
P. J. 2014.06.20.

Már hagyományosnak tekinthetõen ismét Martonvásárra várták az MTA Mezõgazdasági Kutató Intézet, és az MV Elitmag munkatársai a termelõket, június 9-én ás 10-én, hogy megismertethessék velük legújabb kutatási eredményeiket, és õszi kalászos fajtakínálatukat.

A Brunsvick-kastély parkjának szigetén tartott tanácskozás során dr. Láng László rámutatott, hogy a 2004-es év az elmúlt hónapok idõjárása miatt valószínüleg a 2001-es év tendenciáit mutatja majd, a várhatóan nagy termés mellett a minõség gyengébb lesz. Szólt a fajtaválasztás szempontjairól, külön említve, mire figyeljenek a termelõk a száraz, és mire a nedves években. Bár hozzátette, igazán jó lenne elõre tudni, hogy melyik év lesz nedves vagy száraz. Külön kiemelte a fémzárolt vetõmag használatának jelentõségét, hiszen az uniós piacra való betörésnek feltétele a termék nyomon követhetõsége, ehhez pedig elengedhetetlen az államilag elismert fémzárolt vetõmag.

Dr. Bedõ Zoltán intézetigazgató elmondta, hogy az elmúlt években 12 új fajtát tudtak bevezetni, melyból 7 fajta agronómiai és genetikai különbségeket is mutat, ennek eredményeként minden érési idõbe tartozó fajtát tudnak kínálni a vásárolni szándákozó gazdáknak. Új fajtáikkal nem csak termésminõségben, a termés mennyiségében, hanem a betegségekkel szembeni rezisztenciában mutatott tulajdonságaikkal is elégedettek lehetnek vásárlóik.

Dr. Bõdy Zoltán, az Elitmag Kft. ügyvezetõ igazgatója a vetõmag-   választás felelõssé-gérõl szólt, kiemelve mind a forgalmazó, mind a termelõ felelõsségét ebben a kérdésben. Tájákoztatta vevõiket arrõl, hogy igényeiket minél elõbb érdemes jelezni, mert a fiatal fajták a felszaporítás idõszakában vannak, így készleteik korlátozottak belõlük. Javító minõségü búzákból (pl. MV Magvas, MV Emese) elegendõ mennyiség áll rendelekezésre.

A tanácskozás után a vendégeket buszokkal szállították a kutató-intézet bemutató tábláira, ahol közelrõl ismerkedhettek meg a látogatók az Elitmag Kft. által kínált fajtákkal. A szántóföldi bemutató során részletes tájékoztatást kaptak a kínált fajtaszortimentrõl, az egyes fajták teljesítményérõl.

A bemutató után ismét egy buszút várt a résztvevõkre, vissza a festõi park szigetére, ahol a vendéglátók – reményeik szerint áldomásnak is tekinthetõ – finom ebéddel várták a rendezvényüket megtisztelõ, és a két nap alatt Martonvásárra látogató több mint 1000 szakembert.