MENÜ

Innovatív termékek és integrált növényvédelmi megoldások

Oldalszám: 25
2014.06.20.

Az innovatív termékek és integrált növényvédelmi megoldások területén vezetõ Bayer CropScience két nagyszabású szántóföldi bemutató keretében látta vendégül partnereit. Az elsõ Bayer Légyott rendezvénysorozatra a Dunántúlon június 15–16-án Lajoskomáromban, az Alföldön pedig június 17–18-án Kabán került sor.

Mindkét helyszínen az elsõ, azaz a szakmai napra a növényvédelmi szakmérnököket, növényvédõszer-kereskedõket és a növényvédelmi hatóságot hívták meg. Ezeket a rendezvényeket helyszínenként 300 fõ tisztelte meg jelenlétével.

 
A második napra az érdeklõdõ gazdálkodókat, családi vállalkozókat várta a Bayer. Erre a nyílt napra is nagyon sok mezõgazdasági termelõ érkezett a tágabb környékrõl.

A Bayer CropScience az eddigi gyakorlat szerint egy-egy növénykultúrá-   ban, kisebb helyi rendezvényeken mutatja be termékeit. Ezen túlmenõen az idei esztendõben a legfontosabb szántóföldi növényeket együtt felvonultató, több kultúrára kiterjedõ rendezvények szervezése mellett döntött. A vállalat bemutatta a kalászosok, cukorrépa, napraforgó, kukorica, burgonya és repce védelmére kidolgozott, a gyakorlatban már alkalmazott jelenlegi, és egyes, még fejlesztés alatt álló Bayer-technológiák hatékonyságát.

A Bayer CropScience átfogó kínálata a legtöbb szántóföldi kultúrában meghatározó, és szinte komplett technológiát biztosít.

•          Teljes körû növényvédelem a kalászos gabonákban (Sekator, Huszár, Taglo, Sfera, Falcon).

•          Alapos és mélyreható gyomirtás, óvó gondoskodás a kukoricában (Gaucho, Merlin, Monsoon, Mester).

•          Komplett növényvédelmi technológia a cukorrépában (Gaucho, Betanal Expert, Sfera).

•          Télálló kondíció és hatékony technológia a repcében (Chinook, Folicur Solo, Calypso, Zopp).

•          Átfogó megoldások a napraforgó növényvédelmére (Gaucho, Tiara&Goal, Sfera, Calypso, Zopp).

•          A burgonya védelme az ültetéstõl a konyháig (Prestige, Sencor, Calypso, Sereno, Melody Mz)

– hirdették a táblák.

Mindkét helyszínen, egy jól belátható háromhektáros tömbben, egymás mellett sorakoztak a különbözõ kultúrák. Az érés kezdetén levõ repce becõi már jól láthatóan duzzadtak a bennük levõ ígéretes terméstõl. A regulátor hatású õszi és tavaszi Folicur Solo kezelések határát nem csak a táblák mutatták, de a repce magasságán is jól lehetett látni. Az õszibúza leveleit és virágzó kalászait védõ különbözõ gombaölõ szerek hatékonyságát a csapadékos idõjárás miatt fokozott érdeklõdés övezte, de a Falcon eredményességét még az alapos körültekintés után is elismerték a látogatók. A cukorrépában a Betanal Expert mint standard gyomirtási technológia a várakozásnak megfelelõen bizonyított. Minden adott a jó napraforgóterméshez: tõszám, gyomirtás, kellõ nedvesség, de vajon a bõséges júniusi csapadék nem okozza ismét a kórokozók járványszerû megjelenését? – vitatták többen. A kukoricában látványos gyomirtó hatást eredményezett a kelés elõtti Merlin, de sokat ígérnek a következõ parcellákban az állományban alkalmazott kezelések is, melyek hatására a kukorica- sorok között nagy tömegben pusztultak a gyomnövények. A erõteljes hajtások végén már megjelentek a burgonya virágai. A Bayer-technológia mellett itt sem okoztak gondot a gyomok, sem a krumplibogarak. Az esõs idõjárás miatt természetesen a burgonyavész ellen javasolt gombaölõ szerek felé fordult az érdeklõdés.

A növényvédelem meghatározó készítményeinek forgalmazása mellett a Bayer a növényvédõ szerek fejlesztésében továbbra is az élen jár. A kutatások középpontjában teljesen új hatásmódú új hatóanyagok kifejlesztése áll. Arra törekszenek, hogy minden évben újabb kiemelkedõ hatékonyságú termékekkel bõvítsék kínálatukat, hogy a gyakorló növényvédelmi szakemberek minél jobban megfelelhessenek az új növényvédelmi kihívásokkal szemben. Ebben a szellemben a bemutatón két kultúrában is szerepelt közeli engedélyezésre váró új termék.

A Bayer szakemberei a helyszínen a parcellák bemutatása után személyre szóló szaktanáccsal is ellátták az érdeklõdõket.

Alkalom nyílt arra is, hogy a környezõ országok gyakorló szakembereivel találkozzanak. Számos látogató érkezett Szlovéniából, Szlovákiából és Romániából is.

Tovább színesítette a szakmai programot a Farmgép Kft. permetezési és permetezõgép-bemutatója. Jelen voltak még a rendezvényen a Bauer öntözõberendezéseket forgalmazó Magtár Kft. és a Lechler fúvókák magyarországi képviselõje is.

A Bayer munkatársai elmondták, hogy szeretnének e rendezvényükkel hagyományt teremteni. Meggyõzõdésük, hogy a mezõgazdasági gyakorlat számára fontos termékeket és technológiákat igazán a gyakorlatban lehet bemutatni. Az ilyen bemutatók másik elõnye az emberközeliség: a részvevõk a szokásosnál közvetlenebb formában találkozva vitathatják meg a munkájukat érintõ aktuális problémákat.