MENÜ

A Baiano gépgyár legújabb termékei

Oldalszám:
2014.06.23.

Az idei, illetve az európai uniós csatlakozásunkat megelõzõ években rengeteget hallhattunk a csatlakozás után bevezetendõ különbözõ szabályozásokról, felmerülõ nehézségekrõl, a csatlakozás után a magyar gazdákra leselkedõ buktatókról.

Számos fórumon volt szó arról is, hogy hogyan léphetnek fel termelõink eredményesen a közös európai piacra, hogyan tarthatják meg meglevõ magyarországi piaci pozíciójukat, hogyan termelhetnek megfelelõ minõségû árut korszerû termesztési alapelvek alapján.

A gyümölcs- és szõlõtermelõk számára az integrált vagy biotermesztési rendszer lehet az ágazatok jövedelmezõségének egyik alapvetõ pillére. Ezekben a rendszerekben a természeteshez lehetõ legközelebb álló technológiákat (növényvédelem, tápanyag-gazdálkodás, talajmûvelés, stb.) alkalmazzuk.

A következõkben felsoroljuk azokat a talajmûvelés esetében felmerülõ szempontokat, amelyek alapján megválaszthatjuk a talajmûvelés módját és idejét:

–        a talaj szerkezeti állapota, szervesanyag-tartalma, vízgazdálkodása, tápanyagok mennyisége a talajban,

–        a kultúrnövény térállása, gyökérzete, érzékenysége,

–        gyomosodási fok, elõforduló gyomfajok,

–        kedvezõ tápanyagkörforgás fenntartása,

–        szél és a víz talajpusztításának mérséklése,

–        járható sorközök biztosítása.

Korszerû termesztési rendszereinkben a vegyszeres gyomirtással szemben a mechanikai gyomirtás kerül elõtérbe. A talajmûvelési rendszerek eltérhetnek egymástól, igen különbözõ gépesítési szintekkel lehet jelenleg találkozni Magyarországon. Általánosságban jellemzõ azonban: egyre kevesebb gazda választja a hagyományos kézi kapákat és a tárcsás sorközmûvelési módot.

Szeretnénk alternatívát kínálni Önöknek, és bemutatni a Magyarországon egyre ismertebb és kedveltebb olaszországi Baiano gépgyár új termékeit:

A Baiano gépgyár leginkább az automata kitérésû sormûvelõ talajmaróival ismert a magyar kertészek körében. Az idei évtõl kezdve automata kitérésû damilos és lengõkéses szárzúzó-, tárcsás- és saraboló kapákkal ellátott fejegységek, valamint sorközmûvelõ univerzális keret szerepel a gyár új termékpalettáján.

A sorközmûvelõ univerzális keretek számos kialakítással vásárolhatók meg.

Fõbb jellemzõik, elõnyeik:

–        minden mûvelõtagnak spirál nyomórugós felfüggesztése van (kapillárisok megtörése, vízgazdálkodás, rögtörés),

–        hidraulikusan a traktor mögé emelhetõ (kisebb fordulókör),

–        különbözõ szélességû és széthúzható állítható keretek (különbözõ sortáv esetén),

–        5-tõl 11 db mûvelõtag,

–        dárdás és lúdtalpas tagok (felhasználási igény szerint cserélhetõek),

–        rögtörõ-tömörítõ hengerek (vízgazdálkodás, talajállapot),

–        állítható munkamélység (nincs felkeményedett réteg),

–        viszonylagosan alacsony öntömeg,

–        a mûvelés után nincs tömörödött talajrész,

–        mûvelés után a talaj járható (talajállapot függvénye).

A gépek kivitele minden igényt kielégít, az ár rendkívül barátságos, hiszen kihasználtsági foktól függõen 2-3 év alatt megtérül.      (x)